Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αμοιβή στους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσιογράφους

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημοσιογράφοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να αμείβονται με συμβολικό μισθό που θα είναι ίσος, τουλάχιστο, με το μισό των αμοιβών του εσωτερικού συντάκτη, όπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση μεταξύ ΕΣΗΕΑ (δημοσιογράφοι) και ΕΙΗΕΑ (ιδιοκτήτες). Την απόφαση αυτή πήρε χτες ο Αρειος Πάγος, απορρίπτοντας αίτηση του Ανδ. Κουρή, ο οποίος ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία επιδικάστηκε το ποσό των 8.094.000 δραχμών, ως οφειλόμενες αποδοχές σε δημοσιογράφο, που εργάστηκε στο συγκρότημα Κουρή για το διάστημα από 1-1-1991 μέχρι 1-1-1995.

Το δικαστήριο βασίστηκε στο άρθρο 3 της συλλογικής σύμβασης της ΕΣΗΕΑ που ορίζει ότι οι προσλαμβανόμενοι για πρώτη φορά σε εφημερίδες ως συντάκτες, εφόσον δεν έχουν προϋπηρεσία, θα παίρνουν ως συμβολικό μισθό μαθητείας το μισό του βασικού μισθού του 1ου κλιμακίου εσωτερικού συντάκτη και θα ασφαλίζονται στο ταμείο των δημοσιογράφων το ΤΣΠΕΑΘ. Σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, ο χρόνος μαθητείας δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσιογράφων εργάζονται στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα - και μιλάμε για ολόκληρα χρόνια - χωρίς να λαμβάνουν ούτε μία δραχμή αμοιβή, αλλά μόνο με την προσδοκία πως κάποτε θα καταφέρουν "να μπουν στο μισθολόγιο". Μάλιστα, στις περιπτώσεις που τολμήσουν να ζητήσουν αμοιβή, συνήθως απολύονται από τους εργοδότες τους. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ γι' αυτό το μεσαιωνικό φαινόμενο που πλήττει τους νέους δημοσιογράφους μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ