Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΥΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥΚΚΕ
Η "εμπόλεμη ζώνη" θα γίνει αντιπολεμική

- Από τις 13 Απρίλη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κηρύξει την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους ως εμπόλεμη ζώνη. Τι προβλήματα δημιουργεί στην περιοχή;

- Τη διαταγή τη μάθαμε από χτεσινά δημοσιεύματα. Δε μας ενημέρωσε κανένας. Οσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί, είναι πολλά, καθώς η περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, από άποψη γεωγραφική, πολιτική και στρατηγική είναι σε πολύ δύσκολο σημείο για τη χώρα μας και πολύ "χρήσιμο" για το ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή βρίσκεται το αεροδρόμιο και η αμερικανοΝΑΤΟική βάση των "ΑΒΑΚΣ" στο Ακτιο. Επίσης, υπάρχουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα δύο αεροδρόμια, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, εκ των οποίων το δεύτερο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικό κέντρο για C-130 προς την Αλβανία.

Πρέπει ακόμα να πάρουμε υπόψη μας το κλίμα, που έχει καλλιεργηθεί στην περιοχή, από ορισμένους, για μειονότητες. Ολα αυτά, βέβαια, αν χρησιμοποιηθούν λάθος, μπορούν να δημιουργήσουν άσχημες καταστάσεις στην περιοχή και σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, ο λαός της περιοχής, αντιλαμβανόμενος αυτή την κατάσταση, ανησυχεί και αντιδρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, τα οποία ακολουθεί πιστά η ελληνική κυβέρνηση.

- Πώς σχολιάζετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

- Η ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται στις βουλές του ΝΑΤΟ. Δε θέλει να αντιδράσει και να συστρατευτεί μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που δε συμφωνεί με την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και με τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Οι κυβερνώντες θα πρέπει να θυμηθούν ότι το 1940 στην περιοχή μας φάνηκε ο ηρωισμός του ελληνικού λαού και η αντίδρασή του στους Ιταλούς και στους Γερμανούς. Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το τότε, ο λαός όχι μόνο θλίβεται, αλλά αντιδρά και υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για τη σημερινή στάση της κυβέρνησης.

Για το λαό της περιοχής, η αποδοχή της διαταγής του Προέδρου των ΗΠΑ, από την ελληνική κυβέρνηση, είναι συνέχεια της υποτακτικής στάσης της απέναντι στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ερχεται σαν συνέχεια του "ευχαριστώ" του κ. Σημίτη, της σιωπηρής συγκατάθεσης για το διαμελισμό του Αιγαίου, αλλά και της τελευταίας απόφασης για συμμετοχή των ελληνικών πλοίων "Θεμιστοκλής" και "Κίμων" στο ΝΑΤΟικό στόλο στην Αδριατική.

- Ο λαός της περιοχής πώς θα αντιδράσει από εδώ και πέρα;

- Ο λαός της περιοχής, όπως και όλης της Ελλάδας, μέχρι τώρα έχει δείξει έμπρακτα την αντίθεση και την αντίδρασή του σε όλα αυτά. Από την πρώτη μέρα της αμερικανοΝΑΤΟικής επιδρομής, είχαμε μια σειρά εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι φορείς της περιοχής. Παράλληλα, οργανώνουμε εκδήλωση, το Σάββατο το απόγευμα, με αυτοκινητοπομπή προς τις αποθήκες του ΝΑΤΟ στο Πετσάλι Ιωαννίνων.

Εμείς καλούμε το λαό της περιοχής, που βρίσκεται σε εγρήγορση, να εκφράσει όσο πιο ενεργά μπορεί την αντίθεσή του σε αυτή την κατάσταση, μέσα από εκδηλώσεις. Να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η περιοχή μας ως ορμητήριο του ΝΑΤΟ για επιδρομές στα Βαλκάνια, να μην επιτρέψει κανένας Ελληνας φαντάρος να βρεθεί έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν σε αυτές τις εκδηλώσεις και θα βοηθήσουν ώστε αυτή η αντίδραση να πάρει γενικότερο χαρακτήρα.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ