Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κηδεύτηκε ο Αλέκος Κολιγιάννης

Πέθανε την Τετάρτη και κηδεύτηκε προχτές Πέμπτη ο σύντροφος Αλέκος Κολιγιάννης,από την Ελλοπία Βοιωτίας, αδελφός του αείμνηστου Α Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη.

Ο σύντροφος Αλέκος εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα από νεαρή ηλικία και ανάλωσε όλη τη ζωή του για τα δίκια της Εργατικής Τάξης, για το λαό και τον τόπο. Πάλεψε με συνέπεια για τη Δημοκρατία, για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.

Μεγάλωσε σε μια φτωχή, πολυμελή αγροτική οικογένεια, που έδωσε πολλά στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Συμμετείχε ενεργά, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, και στη μεγαλειώδη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, όπως και όλη η οικογένειά του.

Ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, υπέστη όλες τις διώξεις και κατατρεγμούς από τις δυνάμεις του ντόπιου φασισμού, του δοσιλογισμού και της μισαλλοδοξίας. Τον συνέλαβαν, τον πέρασαν από στρατοδικείο όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στις φυλακές και τα κάτεργα της Θήβας, της Χαλκίδας, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας, της Κεφαλονιάς και της Ακροναυπλίας. Κρατήθηκε δέσμιος μέχρι το 1958.

Την εποχή της καταδίκης του σε θάνατο, ήταν ήδη σιδηροδέσμιος και καταδικασμένος σε θάνατο και ο αδελφός του ο Τάκης. Η μέρα που οι φασίστες στρατοδίκες καταδίκασαν τον Αλέξη ήταν χαρακτηριστική. Ηταν, τότε, που είχε απελευθερωθεί το Καρπενήσι από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Ο βασιλικός επίτροπος του στρατοδικείου είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα καταδικάζουμε σε θάνατο τον Αλέξη Κολιγιάννη, ενώ ο άλλος αδελφός του Κώστας Κολιγιάννης είναι στο Καρπενήσι που έχει καταληφθεί".

Μετά την αποφυλάκισή του ο σύντροφος Αλέξης εντάσσεται στην ΕΔΑ και είναι από τους πρωτεργάτες της στο χωριό του και στην Επαρχία Θήβας.

Η χούντα τον συλλαμβάνει ξανά το 1967 και μέχρι το 1971 τον κρατά εξόριστο σε Γιάρο και Λέρο μαζί με χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού.

Η στάση του στις φυλακές και εξορίες ήταν σταθερή, υποδειγματική και ακλόνητη στα ιδανικά για ένα καλύτερο, σοσιαλιστικό κόσμο. Εκεί έμαθε γράμματα και μορφώθηκε. Με τη διάσπαση στο Κόμμα το 1968, δίνει αποφασιστικά τη μάχη κατά του αναθεωρητισμού και υπερασπίζει την ενότητα του Κόμματος στη βάση της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας.

Μέλος του ΚΚΕ, ο σύντροφος Αλέξης, έγινε σε νεαρή ηλικία, το 1941. Τίτλο τιμής που τον κράτησε επάξια για 58 ολόκληρα χρόνια, σε όλες τις μπόρες και τους κατατρεγμούς, αλλά και στις πρόσφατες μεγάλες δυσκολίες μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και στη Σοβιετική Ενωση, δεν κλονίστηκε και δεν ταλαντεύτηκε ούτε στιγμή. Εδωσε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στους αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος.

Το στερνό χαιρετισμό εκ μέρους των κομμουνιστών Στερεάς - Εύβοιας απηύθυνε ο Π. Μπακόλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ