Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
"Επί σκοπούν" το "Θεμιστοκλής"!

Ενας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας ακόμα - ο τρίτος κατά σειρά - ναύτης έκαναν χτες δημόσια γνωστή την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του πλοίου στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Διευρύνεται η αντίδραση. Νέες επιστολές στρατευσίμων από 112 Πτέρυγα Μάχης (Ελευσίνα) και Μυτιλήνη

"Επί σκοπούν", δηλαδή σε άμεση ετοιμότητα για απόπλου προς πολεμική επιχείρηση, βρίσκεται από χτες το μεσημέρι το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συνεισφέρει ως ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Η χτεσινή αποκάλυψη ότι το πλοίο θα περιπολεί κανονικά στην εμπόλεμη ζώνη, που καθόρισε με τη διαταγή του από τις 13 Απρίλη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και η κυνική ομολογία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ότι η κυβέρνησή του θα στέλνει εκτός συνόρων όπου αξιώνουν τα αφεντικά της τον ελληνικό στρατό να πολεμά, έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων τόσο μέσα στο ίδιο το πλοίο, όσο και ευρύτερα στο στόλο.

Ασφαλέστατες πληροφορίες αναφέρουν ότι χτες ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός ζήτησαν ακρόαση κυβερνήτου, όπου και δήλωσαν παλικαρίσια ότι αδυνατούν να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις που δεν αφορούν προάσπιση των εθνικών συνόρων!

Ταυτόχρονα, χτες, και τρίτος ναύτης του "Θεμιστοκλής", μετά τον Νίκο Γαρδίκη και τον Αντώνη Πατσούλα,ο Γιώργος Παπαϊωάννου,με γραπτή δήλωσή του έκανε καθαρό πως "κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να βγει έξω από τα σύνορα"!

Οι αντιδράσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας ευρύτερα στο στράτευμα και ενδεικτικές είναι δύο ακόμα επιστολές στρατευσίμων που έφτασαν χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η μία είναι από ναύτη που υπηρετεί στη Μυτιλήνη και η άλλη από σμηνίτη που υπηρετεί στην Ελευσίνα.

Από το "Θεμιστοκλής" ο Γ. Παπαϊωάννου σημειώνει στην επιστολή του πως η διαταγή για τον απόπλου του πλοίου προς την Αδριατική "δημιουργεί πλήθος ερωτηματικά και βάζει σε ένα μεγάλο δίλημμα συνείδησης όλο το πλήρωμα του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" και φυσικά και εμάς". "Τα πραγματικά ερωτήματα, σημειώνει, είναι υπαρκτά και αναπάντητα: Τι δουλιά έχει ένα πλοίο του ελληνικού ΠΝ στην Αδριατική; Ποια εθνικά συμφέροντα εξυπηρετεί έξω από τα σύνορα της χώρας; Από ποιους εχθρούς πρόκειται να προστατέψει τον ελληνικό λαό; Δε θα είναι μέρος της ΝΑΤΟικής δύναμης που έχει φέρει τον πόλεμο και σπέρνει το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία; Δε θα υπηρετεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Κλαρκ και του επιτελείου του; Δε θα είναι στον ίδιο στόλο με τα αμερικανικά πλοία που εκτοξεύουν τους πυραύλους ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας;".

"Οι απαντήσεις, συνεχίζει, σ' αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα πρέπει να δοθούν από όλους μας και "δεν προβλέπεται", ούτε μπορεί να υπάρξει διαταγή που να απαγορεύει στον ελληνικό λαό και στο τμήμα του που υπηρετεί τη θητεία του να σκέφτεται και να απαντάει...".

"Δεν έχει καμία σημασία, συνεχίζει, αν το πλοίο διαθέτει "ΤΟΜΑΧΟΚ" ή αν θα ανοίξει πυρ εναντίον κάποιου. Θα είναι μέρος του πολεμικού στόλου του ΝΑΤΟ και θα κάνει ό,τι αποφασίσουν αυτοί που ματοκυλούν το γιουγκοσλάβικο λαό και δολοφονούν αμάχους "κατά λάθος"".

"Τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού, οι ένστολοι πολίτες αυτής της χώρας, δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν πρέπει να πάρουν μέρος σε τέτοια εγκλήματα ενάντια στην ειρήνη και τους λαούς, με τους οποίους ζούμε μαζί εκατοντάδες χρόνια", καταλήγει ο ναύτης και τονίζει: "Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσει σ' αυτή την αποστολή, να αντιδράσει στην ενεργό συμμετοχή του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, να απαιτήσει να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από την Ελλάδα, να γυρίσει το "ΚΙΜΩΝ" από την Αδριατική και να μην αντικατασταθεί από το "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" ούτε από κανένα άλλο πλοίο".

Από τη Μυτιλήνη ο ναύτης Σ.,όπως υπογράφει ,σημειώνει: "Η συμμετοχή μας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που σκοτώνουν αμάχους στη Γιουγκοσλαβία, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τον όρκο μας στην πατρίδα, ούτε με το Σύνταγμα της χώρας μας". "Η νεολαία, τονίζει, δεν πρέπει να επιτρέψει τη συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων στη διεθνή "ειρηνευτική" δύναμη των πολυβόλων και των βομβαρδισμών. Ολοι να απαιτήσουμε να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από τη Βοσνία και την Αλβανία, καθώς και τα ελληνικά πολεμικά πλοία από την Αδριατική".

Από την 112 Πτέρυγα Μάχης ο σμηνίτης Νίκος Αργυρίου δηλώνει με επίσης γραπτή δήλωσή του: "Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η ενεργητική αντίθεση λαού και στρατευμένων σε αυτόν τον άδικο και παράλογο πόλεμο". "Σ' αυτό τον παραλογισμό του αίματος η ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο εμπλέκει τον Ελληνικό Στρατό". "Εχω διαβάσει τις δηλώσεις φαντάρων από 84 μονάδες του στρατού που λένε ότι δεν πολεμάνε για τα συμφέροντα άλλων, καθώς και την άρνηση των συναδέλφων ναυτών του Α/Τ "Θεμιστοκλής" να συμμετάσχουν στην αποστολή του πλοίου στην Αδριατική μαζί με τις άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Χθες οι ναύτες του "Θεμιστοκλής", σήμερα εγώ, αύριο όλοι μας στο μακελειό. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο θάνατος για τα δολάρια, τα μάρκα και τις δραχμές, τα κέρδη και τα χρηματιστήριά τους.

Νομίζω ότι η μόνη σύμφωνη με τη συνείδησή μου ενέργεια που απομένει είναι να δηλώσω δημόσια ότι σε περίπτωση που η δική μου μονάδα καλεστεί να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την ανθρωποσφαγή εγώ θα αρνηθώ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ