Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κύμα" καταγγελίας για το διάταγμα Κλίντον

Σύσσωμη αντίδραση στελεχών της Αυτοδιοίκησης για το διάταγμα Κλίντον, που αποκάλυψε χτες ο "Ρ". Νομάρχες και δήμαρχοι από Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αρτα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα καταδικάζουν το διάταγμα και δηλώνουν στο "Ρ" ότι το Ιόνιο δε θα μετατραπεί σε "εμπόλεμη ζώνη"

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή του Ιονίου και της Ηπείρου, προκάλεσε το χτεσινό δημοσίευμα του "Ρ", που αποκάλυπτε το διάταγμα Κλίντον, σύμφωνα με το οποίο, από τις 13 Απρίλη, έχει κηρυχτεί το Ιόνιο Πέλαγος σε "εμπόλεμη ζώνη". Νομάρχες και δήμαρχοι από την... "εμπόλεμη ζώνη", με δηλώσεις τους στο "Ρ", καταδικάζουν το σχετικό Διάταγμα και αντιτάσσουν τη θέλησή τους, οι περιοχές που εκπροσωπούν, η Ελλάδα, και ολόκληρη η Βαλκανική, να αποτελούν"ζώνες ειρήνης". Δηλώνουν, ταυτόχρονα, την ανησυχία τους για παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο, αλλά και τη λύπη ή αγανάκτηση που η ελληνική κυβέρνηση ανέχεται τέτοιες ενέργειες.

"Ο τόπος μας θα είναι πάντα περιοχή ειρήνης", απαντά στο διάταγμα Κλίντον ο Νίκος Τσώνης,νομάρχης Θεσπρωτίας.Και τονίζει πως ο λαός της περιοχής, και γενικότερα, δε θα επιτρέψει τη μετατροπής του Ιονίου σε "εμπόλεμη ζώνη". Αντίθετα, θα συνεχίσει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, "ώστε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των λαών για ειρήνη και πρόοδο".

"Από πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύσσει ελληνικό έδαφος σε εμπόλεμη κατάσταση;", "αναρωτιέται" ο Δημήτρης Τσουμάνης, νομάρχης Πρέβεζας.Και δηλώνει τη λύπη του που η ελληνική πολιτεία ανέχεται τέτοιες κινήσεις. Εκφράζει, ταυτόχρονα, την αποφασιστικότητα του λαού της περιοχής να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, ανεξάρτητα από τη στάση των κομμάτων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ανησυχία του για το σχετικό Διάταγμα εκφράζει ο Μαργέλης Σπυροπάνος, νομάρχης Λευκάδας,καθώς θα έχει τραγικές συνέπειες και στον τουρισμό της περιοχής. Δηλώνει, ωστόσο, πεπεισμένος πως ο δημοκρατικός λαός της Λευκάδας, η ιστορία και αγώνες που κουβαλάει δε θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα συνεχίσουν αυτό που κάνουν όλο αυτό το διάστημα, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

"Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν καλό να ασχοληθεί με τα θέματα της Αμερικής και να μας αφήσει εμάς, εδώ στα Βαλκάνια, να τα βρούμε μόνοι μας", δηλώνει κατηγορηματικά ο Κώστας Βάγιας, δήμαρχος Αρτας. Και σημειώνει χαρακτηριστικά, πως "εμείς μπορούμε καλύτερα".

"Η υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ, με την οποία κηρύσσεται η περιοχή της Αδριατικής και του Ιόνιου Πελάγους σε "εμπόλεμη ζώνη", φανερώνει, για άλλη μια φορά, την αδίστακτη πολιτική του Κλίντον και των Ευρωπαίων υπηρετών του", σχολιάζει ο Αναστάσιος Παπασταύρος, δήμαρχος Ιωαννίνων.Ο ίδιος τονίζει πως οι λαοί των Βαλκανίων ξέρουν να διασφαλίσουν μόνοι τους το μέλλον τους. Πως, η απόφαση των γερακιών της Ουάσιγκτον, δε θα περάσει.Πως η θέληση του λαού της χώρας μας, είναι καθολική και ομόθυμη και λέει "όχι στον πόλεμο".

Τη ριζική του διαφωνία στην κήρυξη του Ιονίου και της Αδριατικής, αλλά και οποιασδήποτε χερσαίας ή θαλάσσιας ζώνης, σε εμπόλεμη περιοχή, κάτι που επιμηκύνει τον πόλεμο, δηλώνει ο Ανδρέας Νταής, δήμαρχος Ηγουμενίτσας.Ο ίδιος τονίζει πως όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να συνεχίσει τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να μην αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Τον αποτροπιασμό του για τις πράξεις του "ανθρωποειδούς" Κλίντον, εκφράζει ο Παναγιώτης Σκληρός, δήμαρχος Λευκάδας και καλεί την κυβέρνηση να διασκεδάσει τις όποιες υποψίες και να διαψεύσει τουριστικό σαμποτάζ και ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ