Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΡΓΟΣ - ΣΠΑΡΤΗ - ΙΚΑΡΙΑ
Δυναμικά συλλαλητήρια χτες

Τρίπολη

Την υπόσχεση πως θα βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, έως ότου φύγουν απ' τα Βαλκάνια τα γεράκια του πολέμου, έδωσε χτες ο λαός της Τρίπολης, στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που έγινε - με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας - στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε.

Το "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" δόνησε την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε η ομιλήτρια Τούλα Διαμαντοπούλου - μέλος της Επιτροπής Ειρήνης και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ - "δε θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλων χωρών να καίγονται, να ακρωτηριάζονται. Θα πρέπει να δυναμώσουμε το φιλειρηνικό κίνημα, να το κάνουμε πιο μαζικό, να οξύνουμε τις αντιιμπεριαλιστικές του αιχμές και να βαθύνουμε τον προσανατολισμό του".

Η Τ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις τρομακτικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, μαζί με τις εδαφικές και λιμενικές διευκολύνσεις που παρέχει στα πλαίσια των συμμαχικών της δεσμεύσεων, στέλνει και νέες στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό των ιμπεριαλιστών. "Ομως, την τελευταία κουβέντα την έχουν τα στρατευμένα παιδιά μας", είπε η ομιλήτρια.

Αργος

Το 6ο στη σειρά αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο - συναυλία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, έγινε χτες στο Νομό Αργολίδας, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Αργος. Ο λαός του νομού για μια ακόμα φορά απαίτησε να σταματήσει εδώ και τώρα ο βρώμικος πόλεμος και να μη φύγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας. Η Χρύσα Χονδρούλη,μέλος της Επιτροπής και κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση, τόνισε: "Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, προειδοποιούμε ότι ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου στην περιοχή είναι πλέον ορατός. Μόνο με την πάλη μας μπορούμε να εμποδίσουμε την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών". Μάλιστα, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση - εναρμονισμένη με το ΝΑΤΟ - έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή της στα στρατεύματα που σφαγιάζουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας και απαίτησε να μη φύγει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω απ' τα σύνορά μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία, στην οποία πήραν μέρος πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες.

Σπάρτη

Με τραγούδια και με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, απάντησαν χτες στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και οι φιλειρηνιστές πολίτες της Σπάρτης. Η συναυλία, που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, μεταβλήθηκε σε ένα ανελέητο "κατηγορώ" για τις βόμβες που "πέφτουν για ανθρωπιστικούς λόγους" στη γειτονική χώρα, αλλά και σε μια κοινή απαίτηση: Τώρα να σταματήσει ο πόλεμος, τώρα να αποσύρει η κυβέρνηση τα ελληνικά στρατεύματα απ' την πολεμική δύναμη των ΝΑΤΟικών σφαγέων.

Τη χτεσινή αντιπολεμική συναυλία διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Λακωνίας, σε συνεργασία με διάφορους μαζικούς φορείς του νομού, καθώς και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τραγούδησαν για την ειρήνη τρία νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα της περιοχής, που ξεσήκωσαν τον κόσμο που φώναζε και ξαναφώναζε: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Ικαρία

Για άλλη μια φορά, ο λαός της Ικαρίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Επιτροπής Ειρήνης και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών του νησιού και, με την παρουσία του στο χτεσινό συλλαλητήριο στον Εύδηλο, διατράνωσε την αντίθεσή του στον πόλεμο. Το "παρών" έδωσαν και δεκάδες φορείς, εκπρόσωποι των οποίων χαιρέτισαν τη συγκέντρωση. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Γιώργος Λομβάρδος καταδίκασε τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε την απαίτηση του λαού να λήξει η ελληνική κυβέρνηση τη συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Στη συγκέντρωση, οι εκπρόσωποι όλων των δήμων του νησιού σημείωσαν ότι συνεχίζεται εκ μέρους τους η συγκέντρωση χρημάτων, που, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων και την πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας, θα μετατραπούν σε φάρμακα για τη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ