Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων ενάντια στον πόλεμο

Με διακήρυξή της η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους πολιτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Β. Ελλάδας να αντισταθούν στις πολεμοκάπηλες πρακτικές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

"Πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο" συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη συνάντηση που είχαν πολίτες από διαφόρους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Με τη διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής της πρωτοβουλίας αυτής καλούνται όλοι οι πολιτικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς της Β. Ελλάδας να έρθουν ενεργά αρωγοί στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους: Κώστα Δρούτσα πρόεδρο του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Γιάννη Ζαχάρωφ πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών, Λευτέρη Κωνσταντινίδη τέως βουλευτή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη - Βασιλεύουσα", Ζήση Παπαδημητρίου νομαρχιακό σύμβουλο - καθηγητή ΑΠΘ και επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση", Αγάπιο Σαχίνη δημοτικό σύμβουλο - επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" και Μιχάλη Σπυριδάκη νομαρχιακό σύμβουλο - επικεφαλής της ΝΑΣ και πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ.

Η διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής;

"Εμείς που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία έχουμε σαφή αντίληψη για το χαρακτήρα του πολέμου στη Βαλκανική και για τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας.

Είναι πόλεμος επιθετικός, ιμπεριαλιστικός, ενάντια στο κατακτημένο δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν κυρίαρχα για τον τρόπο που θα αναπτύσσονται και θα επιλύουν τα προβλήματά τους.

Είναι πόλεμος που αποσκοπεί στην εξασφάλιση των οικονομικών, γεωπολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Είναι πόλεμος των ισχυρών που υποθάλπουν και εκμεταλλεύονται τα μειονοτικά ζητήματα και τα χρησιμοποιεί ως αφορμή για την εξαπόλυσή του. Πραγματοποιείται ενάντια στη λογική ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους λαούς με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους.

Ο πόλεμος αυτός είναι πρώτιστα πόλεμος των ΗΠΑ με τη συνενοχή και ενεργό συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, συναινώντας και συνυπογράφοντας τις αποφάσεις, γίνεται συνένοχος και συνεργός στα βάσανα των βαλκανικών λαών, παρά τις φραστικές δήθεν διαφοροποιήσεις της.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι μ' αυτή την πρακτική και καλούμε όλους τους Ελληνες να αντιταχτούν στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που θέλουν με όλα τα μέσα, και παραποιώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και εθνικής κυριαρχίας, να επιβάλουν το δίκαιο του ισχυρότερου, προκειμένου να εξασφαλίσουν στο νέο αιώνα που ανατέλλει την πλανητική τους κυριαρχία. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια είναι η γενική δοκιμή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που επιδιώκεται να επικυρωθεί πανηγυρικά στα τέλη του Απρίλη, με αφορμή τα 50 χρόνια της ύπαρξής του.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πρακτική αυτή που θέλει να νομιμοποιήσει τη λογική του πολέμου, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να διαδραματίσει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.

Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας να αντισταθούν σθεναρά στις πολεμοκάπηλες πρακτικές που αδιαφορούν για τη ζωή των λαών και εξαπολύουν πολέμους δήθεν στο όνομα της ειρήνης και της ευημερίας τους.

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί.

- Να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Βαλκάνια.

- Να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική.

Και πάνω απ' όλα απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η χρησιμοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων της Ελλάδας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

  • Απαιτούμε από την κυβέρνησή μας να σεβαστεί τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού, να σταθεί στο ύψος της ηθικής τους επιταγής και να απεμπλακεί η χώρα μας χωρίς καμιά καθυστέρηση και χρονοτριβή από τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Καμία στρατιωτική συμμετοχή, με οποιαδήποτε ιδιότητα και για κανένα λόγο των όμορων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα πρέπει να μετατραπούν σε χώρο συνύπαρξης, συνεργασίας και ειρηνικής διαβίωσης των λαών".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμή στους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης (2008-04-22 00:00:00.0)
Πρόκληση η παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης (2007-11-16 00:00:00.0)
«Συναντίληψη» και «συνεργασία» μακριά από το λαό (2001-05-31 00:00:00.0)
Να παραδειγματιστούν λαοί και πολίτες που στήριξαν τους βομβαρδισμούς (2001-01-10 00:00:00.0)
Δεν κοπάζει το αντιπολεμικό κίνημα (1999-04-08 00:00:00.0)
Στην ειρηνική συνύπαρξη το μέλλον μας (1997-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ