Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Συναντίληψη» και «συνεργασία» μακριά από το λαό

Με φιμωμένους τους δημοτικούς συμβούλους έγινε η ειδική συνεδρίαση, όπου υπογράφτηκε μνημόνιο μεταξύ δήμου και «Αθήνα 2004»

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν δικαίωμα λόγου, υπογράφηκαν, χτες το πρωί, μνημόνια συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αλλη μια φιέστα - καλοστημένη και μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια - ολοκληρώθηκε εν αγνοία του λαού και φυσικά πάντα στο όνομα του λαού. Μάλιστα, στην ειδική αυτή εκδήλωση τιμήθηκε, για την «καθοριστική συμβολή της στη μεγάλη εθνική επιτυχία της ανάληψης και προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων», η Γιάννα Αγγελοπούλου. Και αυτή η τιμή χρεώθηκε και πάλι στους Θεσσαλονικείς.

Τα μνημόνια υπέγραψαν η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, Β. Βαλασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αθλητικών έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια ύψους 65 δισ. δραχμών, εκ των οποίων τα 21 δισ. αφορούν σε ολυμπιακά έργα υποδομής που θα γίνουν στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η Γ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η Θεσσαλονίκη, όπου στις 11 του Αυγούστου 2004 θα ξεκινήσει η προκριματική φάση του τουρνουά ποδοσφαίρου. Μίλησε για την ανάγκη να πετύχει το πρόγραμμα εθελοντισμού και διευκρίνισε πως στη Θεσσαλονίκη θα χρειαστούν περίπου 2.500 εθελοντές (Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΤ3, μόνο ένας στους 20 Θεσσαλονικείς δηλώνει διαθέσιμος να συμβάλει στο εθελοντικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή ο λαός της περιοχής δε νιώθει καθόλου συμμέτοχος στον «εθνικό στόχο» της κυβέρνησης και των πολυεθνικών). Κύρια, όμως, η Γ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για το πρόγραμμα Ολυμπιακής εκεχειρίας, στο οποίο, όπως είπε, «η Θεσσαλονίκη θα είναι το μητροπολιτικό κέντρο αυτής της προσπάθειας».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η επίμονη άρνηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Σ. Καπετανόπουλου, να δώσει το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων, παρά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον Αγάπιο Σαχίνη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα».

«Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με άφωνους δημοτικούς συμβούλους ούτε στην Ταγκανίκα δε γίνεται», σχολίασε ο Α. Σαχίνης, διαμαρτυρόμενος για τη φίμωση του Σώματος και αμέσως μετά, βγαίνοντας από την αίθουσα, δήλωσε: «Η πρακτική της διοίκησης, να καλεί συνεδριάσεις του ΔΣ με άφωνους τους δημοτικούς συμβούλους, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει η διοίκηση να συμπεριφέρεται και απέναντι στους δημότες, που και αυτούς τους προσπερνά μέσα από πρακτικές των δεξιώσεων και των γευμάτων. Φαίνεται ότι ενοχλεί η άποψή μας γιατί αποκαλύπτει την πραγματικότητα, που λέει ότι και οι μέρες προ των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και οι μέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε θα φέρνουν στα μάτια μας το ειδυλλιακό τοπίο που μας παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή. Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η συμφωνία των άλλων παρατάξεων, των κ. Βούγια και Λαζαρίδη, να παραμείνουν άφωνοι. Ο Κικέρωνας λέει, όποιος δεν οργίζεται με την αδικία είναι συνένοχος, και αυτοί συναίνεσαν. Φοβούνταν, φαίνεται, ότι θ' ακούσουν να μιλάμε για την Ολυμπιάδα των εργολάβων, των βιομηχανιών ντόπινγκ, την Ολυμπιάδα όπου κυριαρχούν οι σπόνσορες και τα συμφέροντα. Αυτή η Ολυμπιάδα δεν είναι η Ολυμπιάδα του ύμνου του Κωστή Παλαμά, δεν είναι η Ολυμπιάδα της ειρήνης, είναι η Ολυμπιάδα των συμφερόντων, που δεν έχει καμία σχέση με το λαό μας και με την ιστορία μας».

Και ο Α. Σαχίνης κατέληξε σχολιάζοντας το νέο ρόλο που απέδωσαν στη Θεσσαλονίκη, αυτό της πόλης της Ολυμπιακής εκεχειρίας. «Η Θεσσαλονίκη των χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που περνάνε στη Γιουγκοσλαβία και για να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να είναι πόλη της ειρήνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να προχωρήσει η απόφαση για ονοματοδοσία της οδού Μ. Σαχίνη (2023-02-21 00:00:00.0)
«Φύτρωσε» εκκλησία στα καμένα (2007-09-22 00:00:00.0)
Δημοτική αρχή στην πάλη για τα εργατικά δικαιώματα (2002-09-26 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι μηνύσεις και οι διώξεις εναντίον του «Ριζοσπάστη» (2000-02-12 00:00:00.0)
Καταψηφίζουμε τους μονομάχους της ίδιας πολιτικής (1998-10-15 00:00:00.0)
"Αγνοια" για τον "κώδικα δεοντολογίας" (1998-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ