Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΟΣΑ
Απελευθερώστε πλήρως τη δράση του κεφαλαίου

Η έκθεση για την «κανονιστική μεταρρύθμιση» παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του Οργανισμού, Σ. Σέλτον Κόλμπι και την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου

Εύσημα για την ετοιμότητά της να προσαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας στις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς, αλλά και συστάσεις ώστε να επιταχύνει τα βήματά της προς αυτή την κατεύθυνση, εισέπραξε η κυβέρνηση από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες με την υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου - με την ευκαιρία της έκδοσης της σχετικής με το θέμα έκθεσης του Οργανισμού - η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ Σάλι Σέλτον Κόλμπι ήταν άκρως αποκαλυπτική. «Επιδοκιμάζω - είπε - την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεχή υποστήριξη του προγράμματος του ΟΟΣΑ για την κανονιστική μεταρρύθμιση (σ.σ. έτσι λέγεται ευσχήμως η θεσμική προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς)». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν είναι ακόμη μεγάλο κι ότι «τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τη μεταρρύθμιση εάν η Ελλάδα θέλει να συγκλίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναλυτικότερα, η Σ. Σέλτον Κόλμπι υποστήριξε ότι χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας ώστε:

- Να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως «η συνεχής ιδιωτικοποίηση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα».

- Να ανοίξει η αγορά στις επενδύσεις από το εξωτερικό με την κατάργηση των ισχυουσών εθνικών ρυθμίσεων που ο ΟΟΣΑ τις κρίνει ως περιοριστικές.

- Να ανατραπεί η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την αγορά εργασίας την οποία ο ΟΟΣΑ κρίνει ως αυστηρή.

- Να βελτιωθεί η πολιτική ανταγωνισμού αλλά και να αυξηθούν οι ρυθμοί συμμόρφωσης με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την απελευθέρωση των αγορών.

Ειδικότερες αναφορές έκανε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΟΣΑ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, απαιτώντας την εφαρμογή ή την ολοκλήρωση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών και της κατάργησης οποιασδήποτε κρατικής παρέμβασης που αντίκειται στο λεγόμενο ελεύθερο ανταγωνισμό, ακόμη κι αν αυτή λειτουργεί προστατευτικά προς τον πολίτη (π.χ., κυβερνητική ρύθμιση των τιμολογίων).

Τέλος, η Σ. Σέλτον Κόλμπι επέστησε την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η αντίσταση στις αλλαγές που προβάλλεται από πολλές προστατευόμενες ομάδες είναι δύσκολο να ξεπεραστεί». Χωρίς αμφιβολία η αιχμή αυτή αφορούσε κυρίως τα λαϊκά στρώματα των οποίων τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις πλήττονται από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Στη δική της τοποθέτηση η Β. Παπανδρέου χαρακτήρισε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που ζητά ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή του και τις υποδείξεις του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το περιβόητο πρόγραμμά «Πολιτεία» ως απόδειξη της κυβερνητικής προσαρμοστικότητας σ' αυτές. Τέλος, προανήγγειλε ότι μέχρι τέλους Ιούνη θα έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου το οποίο θα προβλέπει τη σύσταση κεντρικού οργάνου - υπό τον πρωθυπουργό - για τον έλεγχο της ποιότητας των νόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ