ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα

Συνέντευξη με τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Για το μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο, αυτούς που τον κάνουν και αυτούς που τον στηρίζουν, μιλήσαμε με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το οποίο στα πρώτα του κιόλας βήματα έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση σε αυτή την κατεύθυνση.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στην εγκληματική ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία;

- Χρειάζεται η ολόθερμη συμπαράσταση στο σερβικό λαό που αντιστέκεται γενναία. Τώρα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να συνεισφέρει ο καθένας και όλοι οι εργαζόμενοι. Χρειάζεται όμως και η αποφασιστική καταδίκη των Αμερικανών και Ευρωπαίων γκάνγκστερ, που με την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ σπέρνουν το θάνατο και βιβλικές καταστροφές στη γειτονική μας χώρα.

Σημαντικό στοιχείο της δράσης του εργατικού κινήματος, και ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ, είναι να αποκαλυφθούν τα άθλια ψέματα των Αμερικανών, των κεντροαριστερών της Ευρώπης, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τους στόχους της επίθεσης, όσο και για τις πολιτικές και άλλες λύσεις, που δήθεν επιδιώκουν. Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες συμπάθειες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η εγκληματική επιχείρηση του ΝΑΤΟ καμιά σχέση δεν έχει με ανθρωπιστικούς λόγους. Οτι αυτός ο βρώμικος πόλεμος έχει επιβληθεί από τα πολυεθνικά μονοπώλια και το ΝΑΤΟ, για το μοίρασμα των Βαλκανίων, για τον έλεγχο των αγορών και τα κέρδη. Αλλά και για να στείλουν σε όλους τους λαούς μήνυμα υποταγής.

Μετά από μια 50χρονη πορεία με χούντες, πολέμους, πραξικοπήματα (έχουμε και εμείς πλούσια ελληνοκυπριακή εμπειρία), το ΝΑΤΟ με την ομόφωνη στάση κυβερνήσεων και κομμάτων - στη χώρα μας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην Ευρώπη με τους κεντροαριστερούς και του συντηρητικούς, στην Αμερική με τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους - υιοθετεί ένα νέο ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα. Υιοθετεί την ανοιχτή επέμβαση σε οποιαδήποτε μήκη και πλάτη του πλανήτη, σε κάθε χώρα, για να επιβάλει πολιτικούς, οικονομικούς κι άλλους όρους, ενάντια στις δυνατότητες των λαών για ένα καλύτερο μέλλον και την επιλογή του σοσιαλισμού. Γι' αυτό και θέλουμε να ηττηθούν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ΝΑΤΟικοί εταίροι. Γι' αυτό στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων. Εχουν δικαίωμα να χτίσουν το παρόν και το μέλλον τους όπως επιθυμούν.

- Ποια είναι μέχρι τώρα η στάση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος;

- Εχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες σε πάρα πολλούς χώρους δουλιάς, στις οποίες παίρνουν μέρος μαζικά οι εργαζόμενοι, δίνοντας βροντερό "παρών" και στις φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Μπορούμε να σταματήσουμε τους δολοφόνους και υπάρχουν ακόμη εφεδρείες, γι' αυτό χρειάζεται να γίνει υπόθεση του καθενός μας ο αγώνας. Ηδη, με παρέμβαση του ΠΑΜΕ, πάρα πολλά συνδικάτα προχωρούν σε βδομάδα αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής δράσης, η οποία συμπίπτει όχι μόνο με το συντελούμενο έγκλημα στη γειτονική μας χώρα, αλλά και με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που θα επικυρωθεί στην Ουάσιγκτον. Το ΠΑΜΕ έχει προτείνει στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ανεξάρτητα από τη στάση αυτών των πλειοψηφιών, το εργατικό κίνημα με αυξανόμενους ρυθμούς δίνει το "παρών" και εμείς παίρνουμε μέτρα να υπάρξουν πολύμορφες αντιδράσεις.

- Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

- Κατεύθυνσή μας είναι να μοιραστεί σε όλους τους χώρους δουλιάς αντιπολεμικό υλικό, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς γκάνγκστερ. Να υπάρξουν εκδηλώσεις, συνελεύσεις, να βγουν ψηφίσματα, που όχι μόνο θα καταγγέλλουν, αλλά θα ζητούν να πάψει η εγκληματική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο. Θα απαιτείται να μη χρησιμοποιείται ο ελληνικός χώρος από ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από τα Βαλκάνια και να κλείσουν οι βάσεις. Οχι μόνο να μη φύγει κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα, αλλά και να επιστρέψουν αυτοί που είναι στην Αλβανία και στα Σκόπια. Να σηκωθούν σε κάθε τόπο δουλιάς, στις πύλες των εργοστασίων, αντιπολεμικά, αντιΝΑΤΟικά πανό και συνθήματα, να υπάρξουν καραβάνια αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό, για φύλαξη των διαφόρων στόχων. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για φάρμακα, χρήματα και τρόφιμα, για το δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Ειδικότερο είναι το θέμα με τα στρατευμένα νιάτα μας, όπου χαιρετίζουμε την πατριωτική και περήφανη στάση του ναύτη και των άλλων στρατευμένων από το "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ". Καλούμε τους γονείς, μάνες και πατεράδες, εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά τους να γίνουν θύτες ή θύματα σε αυτό το βρώμικο πόλεμο.

- Ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του επερχόμενου γιορτασμού της Πρωτομαγιάς με βάση τα παραπάνω;

- Ο χαρακτήρας της Πρωτομαγιάς έτσι κι αλλιώς επηρεάζεται από τον πόλεμο. Το ΠΑΜΕ, δημιούργημα συνδικάτων και συνδικαλιστών, σκόπιμα κατέληξε να δώσει αυτό το περιεχόμενο στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Σύνταγμα, όπου θα μετατραπεί σε αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γι' αυτό δε θα μιλήσουμε μόνο ενάντια στη βάρβαρη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητώντας την κατάργηση αυτού του πολεμικού μηχανισμού. Ολοι σήμερα καταλαβαίνουν, ανεξάρτητα από πολιτικές προσεγγίσεις, ότι οι λαοί των Βαλκανίων θα ζούσαν ειρηνικά εάν στα τείχη του Κρεμλίνου κυμάτιζε η σημαία με το σφυροδρέπανο. Αρα χρειάζεται συνολική πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην παγκοσμιοποίηση, στην ΟΝΕ. Χρειάζεται συνολική αντιπαράθεση με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, είτε λέγονται ΝΑΤΟ είτε Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρειάζεται πάλη με προοπτική το σοσιαλισμό, για την πρόοδο των λαών, μια προοπτική που θα φέρει μια για πάντα την ειρήνη. Αυτή θα είναι και η καλύτερη συμβολή μας στη φετινή Πρωτομαγιά.

Γ. Φ.

Δε θα περάσουν!

Οι εργαζόμενοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και στα ελληνικά λιμάνια αποφάσισαν να εμποδίσουν τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Ενα μεγάλο ΟΧΙ στο αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας λένε οι εργαζόμενοι στον ελληνικό σιδηρόδρομο και στα ελληνικά λιμάνια και το λένε με συγκεκριμένες αποφάσεις τους.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον ΟΣΕ αποφάσισε να σταματήσει, ακόμα και με την κήρυξη απεργίας διαρκείας, τη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων στη Γιουγκοσλαβία μέσω του ελληνικού σιδηροδρόμου.Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απαιτούν - με αποφάσεις και των σωματείων τους - να φύγουν τα στρατεύματα και τα πολεμικά υλικά από εκεί και δηλώνουν ότι δε θα συμμετέχουν σε καμιά διαδικασία εκφόρτωσης πολεμικού υλικού που έχει προορισμό το Κόσσοβο.

Για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και στους δυο χώρους, μιλάνε στο "Ρ" συνδικαλιστές των αντίστοιχων Ομοσπονδιών των εργαζομένων.

Ο Νώντας Κούκος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, μας δήλωσε: "Εδώ και μέρες έχουμε πάρει την απόφαση να κηρύξουμε απεργιακές κινητοποιήσεις στο προσωπικό του ΟΣΕ που εμπλέκεται στην κίνηση εμπορικών στρατιωτικών αμαξοστοιχιών με προορισμό τις εμπόλεμες περιοχές. Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις υπαγορεύονται από το ιδιαίτερο καθήκον των σιδηροδρομικών να συμβάλουν στο μέτρο των δυνάμεών τους στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας. Επιπλέον υπολογίζουμε ότι θα συγκεντρώσουμε γύρω στα 15 εκατομμύρια δραχμές και σε συνεργασία με την ΟΜΕ - ΟΤΕ και άλλες Ομοσπονδίες, προγραμματίζουμε μια κοινή παρουσία στο Βελιγράδι, μεταφέροντας και τα είδη πρώτης ανάγκης με τα χρήματα που θα μαζέψουμε. Με την παρουσία μας εκεί θέλουμε να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σ' όλο το σερβικό λαό. Να σας πω ότι για λόγους ασφάλειας μετά το βομβαρδισμό της αμαξοστοιχίας στη Γιουγκοσλαβία διακόπηκε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι και το τρένο φτάνει μέχρι τα Σκόπια". Ο Σωτήρης Ραφτόπουλος,μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών,θα μας πει: "Οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Οι σιδηροδρομικοί, με απόφαση της Ομοσπονδίας, αρνούνται να συμβάλουν στη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων από τους σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας προς τα Σκόπια, με στόχο να εισβάλουν στη Γιουγκοσλαβία. Με την απόφασή τους αυτή οι εργαζόμενοι βάζουν σημαντικό λιθάρι στην προσπάθεια που κάνει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας να αντισταθεί στην επίθεση. Σε επικοινωνία που είχαμε με το προεδρείο των Σέρβων σιδηροδρομικών μάς εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πολύ σημαντική αυτή απόφαση, που, όπως είπαν, είναι σημαντική για το λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για το λαό της Ελλάδας που απαιτεί και παλεύει για την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο".

Υπό κατοχή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Για τις αποφάσεις των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος,Γ. Γεωργακόπουλος,μας είπε: "Εμείς σαν Ομοσπονδία έχουμε ήδη καταδικάσει τις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλέξει με κανένα τρόπο τα ελληνικά λιμάνια στον πόλεμο. Μετά από κατεύθυνση της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με απόφαση των ΔΣ των σωματείων τους αποφάσισαν να μην αναμειχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκφόρτωσης πολεμικών υλικών που προωθούνται στο Κόσσοβο. Επιπλέον προγραμματίζεται συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα δούμε και επιπλέον μέτρα ενάντια σ' οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης στον πόλεμο. Εχουμε πάρει απόφαση και για τη συλλογή χρημάτων και εμπορευμάτων για το λαό της Γιουγκοσλαβίας".

Ο Σταμάτης Βάσσος,μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ,σημειώνει: "Σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπάρχει κατοχή. Δεν εφαρμόζεται κανένας νόμος ή εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας λιμανιού, το οποίο και χρησιμοποιείται σαν κέντρο διαμετακόμισης, ενταγμένο στο γενικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο που διεξάγουν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με ψήφισμα όλων των σωματείων τους αλλά και η ΟΜΥΛΕ καταδικάζουν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της και απαιτούν να σταματήσει αυτή τη στιγμή η χρήση των λιμανιών και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει άμεσα να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, η συσπείρωση και ο συντονισμός τους με τους άλλους εργαζόμενους, με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές μορφές πάλης μέσα στο λιμάνι, έτσι ώστε να παρεμποδιστούν και να απομακρυνθούν άμεσα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί καθολική απαίτηση των εργαζομένων στα λιμάνια".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμική δράση ΤΩΡΑ!

Το ΠΑΜΕ μπροστά στον αγώνα για να σταματήσει το εγκληματικό χέρι των ιμπεριαλιστών. Συγκέντρωση - συναυλία στα ελληνοσκοπιανά σύνορα στις 24 του Απρίλη. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο του αντιπολεμικού κινήματος

(Του ανταποκριτή μας). -

"Είμαστε σε ρήξη και μετωπική σύγκρουση με την πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής και με όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική", δήλωσε ο Γιώργος Μαυρίκος,στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το ΠΑΜΕ είναι σε ρήξη με τη ΓΣΕΕ.

Το πνεύμα της αντίστασης στα επικίνδυνα σχέδια του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, της ταξικής αγωνιστικής συσπείρωσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του αγώνα για να αναδειχτεί η άλλη ποιότητα, η λογική και η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, που συμπυκνώνονται στα παραπάνω λόγια του Γ. Μαυρίκου, αποτέλεσε το βασικό γνώρισμα της σημαντικής αυτής συνέντευξης.

Μια σοβαρή πλευρά των επιδιώξεων και της δραστηριότητας του ΠΑΜΕ, που αναδείχτηκε στη συνέντευξη, ήταν η ανάγκη για συστηματική καλλιέργεια στους εργαζόμενους της μεγάλης αλήθειας ότι υπάρχει διέξοδος από το σημερινό τέλμα του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι μπορεί σήμερα η εργατική τάξη της χώρας να έρθει στο προσκήνιο και να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική ανάταση.

Η αισιοδοξία αυτή εκφράστηκε και από το μέλος του προεδρείου της συνέντευξης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σπύρο Ράλλη,γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, που τόνισε: "Μπορούμε να ξεφύγουμε από το τέλμα, να μπούμε μπροστά σε δυνατούς αγώνες, να αναλάβουμε σοβαρές ευθύνες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε".

Η συνέντευξη ανέδειξε ότι το κυρίαρχο στοιχείο της άμεσης δραστηριότητας και πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού και δυνατού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης, που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να σταματήσει το δολοφονικό χέρι των ΝΑΤΟικών εμπόρων του θανάτου.

Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση μεγάλης αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης - συναυλίας στα ελληνοσκοπιανά σύνορα στις 24 Απρίλη,καθώς και η αποστολή συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών στη Γιουγκοσλαβία και η συμμετοχή τους στις ανθρώπινες αλυσίδες ενάντια στους φονικούς βομβαρδισμούς. Αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα θα έχει και ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς,που στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει συγκέντρωση στο λιμάνι και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο. Την απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισαν ήδη σαν θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Αντιστέκονται οι εργαζόμενοι στο λιμάνι

Την έντονη ανησυχία τους για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και την απόφασή τους να αντισταθούν στους σχεδιασμούς αυτούς με ένταση των αγώνων τους, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που περιόδευσε την Πέμπτη το πρωί το λιμάνι της πόλης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους Θόδωρο Κυριακίδη,γραμματέα του ΕΚΘ και Σάββα Τσακμακίδη,από το χώρο των Δημοσίων Υπαλλήλων, στη διάρκεια της περιοδείας τους στο λιμάνι, είχε συνάντηση με αντιπροσώπους όλων των σωματείων του χώρου και ενημερώθηκε για τις πιεστικές συνθήκες ΝΑΤΟικής κατοχής που έχουν επιβληθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο τη στρατιωτικοποίηση του λιμανιού και ότι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν συντονισμένους αγώνες αντίστασης στα φιλοπόλεμα σχέδια, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται από τον κρατικό μηχανισμό να εκτελούν αδιαμαρτύρητα τα νέα τους καθήκοντα που προκύπτουν από τη ΝΑΤΟική κατοχή.

"Η εργατική τάξη, ο κύριος φορέας υπεράσπισης της ειρήνης"

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο Θόδωρος Κυριακίδης,γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, εξηγεί την επιμονή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος και τονίζει: "Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στόχο έχουν να αναδείξουν ότι: Πρώτον,η εργατική τάξη της χώρας θέλει και μπορεί να ορθώσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το ανάστημά της, συνεγείροντας όλο το λαό ενάντια σ' αυτόν τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεύτερον,η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι ο κύριος φορέας υπεράσπισης της ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης και προώθησης αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς. Τρίτον,η εργατική τάξη της χώρας μας, αποτελώντας το βασικό κορμό ενός αναπτυσσόμενου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μπορεί να ξεσκεπάσει και τα τελευταία φτιασιδώματα από την αποκρουστική όψη μιας εθελόδουλης, υποτακτικής και συνυπεύθυνης στα εγκλήματα κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας κυβέρνησης. Τέταρτον,η εργατική τάξη μπροστά στον κίνδυνο ενός ολοκαυτώματος, που θα το πληρώσουν τα παιδιά της, προβάλλει σε πρώτη γραμμή το σταμάτημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε είδους συμμετοχή. Η ειρήνη, η ζωή είναι το πρώτο δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστούμε τώρα".

Σ. M.

Πανεργατικό "μπλόκο" στον πόλεμο

Πολύμορφες και μαζικές οι κινητοποιήσεις κατά της εγκληματικής επέμβασης. Βδομάδα αντιπολεμικής δράσης από το ΠΑΜΕ και πρόταση σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για πανεργατική απεργία τη μέρα των "γενεθλίων" του φονικού Οργανισμού, του ΝΑΤΟ. Αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική, η φετινή Πρωτομαγιά

Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας έρχονται "πρόσωπο με πρόσωπο" με τη φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια, ορθώνοντας καθημερινά το αντιπολεμικό τους ανάστημα στην εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών και τη διάλυση του Οργανισμού - δολοφόνου.

Οι πρωτοβουλίες, που παίρνουν από την πρώτη μέρα τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στο βρώμικο πόλεμο, εντείνονται με μια σειρά από εκδηλώσεις που έχουν αποφασιστεί ή βρίσκονται στα σκαριά. Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συντονιστικά σωματείων και συνδικαλιστών, καλούν και συμμετέχουν στα συνεχή αντιπολεμικά συλλαλητήρια και συγκαλούν συσκέψεις για νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου η εργατική τάξη της χώρας μας να βάλει τη σφραγίδα της στον αγώνα κατά του αιματοκυλίσματος των λαών των Βαλκανίων.

Με γρήγορους ρυθμούς, προετοιμάζεται και η βδομάδα αντιπολεμικής δράσης,που προκήρυξε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ από τις 24 μέχρι τις 30 Απρίλη. Ηδη, έχει εξαγγελθεί ο αντιπολεμικός, αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, μετά την οποία θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Πρόγραμμα αντιπολεμικών εκδηλώσεων καθορίστηκε και από σωματεία του Πειραιά, του Βόλου και άλλων περιοχών, καθώς και από Εργατικά Κέντρα, όπως της Αθήνας, της Λάρισας κ.ά. Τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ενώ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις εξετάζουν παρόμοιες αποστολές συνδικαλιστών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ανθρώπινες ασπίδες, κόντρα στους φονικούς βομβαρδισμούς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ, στις διοικήσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για κήρυξη 24ωρης αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής πανελλαδικής απεργίας στις 23 Απρίλη, μέρα "γενεθλίων" του αιματοβαμμένου ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ