Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα

Συνέντευξη με τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Για το μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο, αυτούς που τον κάνουν και αυτούς που τον στηρίζουν, μιλήσαμε με τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το οποίο στα πρώτα του κιόλας βήματα έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση σε αυτή την κατεύθυνση.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στην εγκληματική ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία;

- Χρειάζεται η ολόθερμη συμπαράσταση στο σερβικό λαό που αντιστέκεται γενναία. Τώρα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να συνεισφέρει ο καθένας και όλοι οι εργαζόμενοι. Χρειάζεται όμως και η αποφασιστική καταδίκη των Αμερικανών και Ευρωπαίων γκάνγκστερ, που με την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ σπέρνουν το θάνατο και βιβλικές καταστροφές στη γειτονική μας χώρα.

Σημαντικό στοιχείο της δράσης του εργατικού κινήματος, και ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ, είναι να αποκαλυφθούν τα άθλια ψέματα των Αμερικανών, των κεντροαριστερών της Ευρώπης, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τους στόχους της επίθεσης, όσο και για τις πολιτικές και άλλες λύσεις, που δήθεν επιδιώκουν. Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες συμπάθειες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η εγκληματική επιχείρηση του ΝΑΤΟ καμιά σχέση δεν έχει με ανθρωπιστικούς λόγους. Οτι αυτός ο βρώμικος πόλεμος έχει επιβληθεί από τα πολυεθνικά μονοπώλια και το ΝΑΤΟ, για το μοίρασμα των Βαλκανίων, για τον έλεγχο των αγορών και τα κέρδη. Αλλά και για να στείλουν σε όλους τους λαούς μήνυμα υποταγής.

Μετά από μια 50χρονη πορεία με χούντες, πολέμους, πραξικοπήματα (έχουμε και εμείς πλούσια ελληνοκυπριακή εμπειρία), το ΝΑΤΟ με την ομόφωνη στάση κυβερνήσεων και κομμάτων - στη χώρα μας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην Ευρώπη με τους κεντροαριστερούς και του συντηρητικούς, στην Αμερική με τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους - υιοθετεί ένα νέο ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα. Υιοθετεί την ανοιχτή επέμβαση σε οποιαδήποτε μήκη και πλάτη του πλανήτη, σε κάθε χώρα, για να επιβάλει πολιτικούς, οικονομικούς κι άλλους όρους, ενάντια στις δυνατότητες των λαών για ένα καλύτερο μέλλον και την επιλογή του σοσιαλισμού. Γι' αυτό και θέλουμε να ηττηθούν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ΝΑΤΟικοί εταίροι. Γι' αυτό στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων. Εχουν δικαίωμα να χτίσουν το παρόν και το μέλλον τους όπως επιθυμούν.

- Ποια είναι μέχρι τώρα η στάση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος;

- Εχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες σε πάρα πολλούς χώρους δουλιάς, στις οποίες παίρνουν μέρος μαζικά οι εργαζόμενοι, δίνοντας βροντερό "παρών" και στις φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Μπορούμε να σταματήσουμε τους δολοφόνους και υπάρχουν ακόμη εφεδρείες, γι' αυτό χρειάζεται να γίνει υπόθεση του καθενός μας ο αγώνας. Ηδη, με παρέμβαση του ΠΑΜΕ, πάρα πολλά συνδικάτα προχωρούν σε βδομάδα αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής δράσης, η οποία συμπίπτει όχι μόνο με το συντελούμενο έγκλημα στη γειτονική μας χώρα, αλλά και με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που θα επικυρωθεί στην Ουάσιγκτον. Το ΠΑΜΕ έχει προτείνει στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ανεξάρτητα από τη στάση αυτών των πλειοψηφιών, το εργατικό κίνημα με αυξανόμενους ρυθμούς δίνει το "παρών" και εμείς παίρνουμε μέτρα να υπάρξουν πολύμορφες αντιδράσεις.

- Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

- Κατεύθυνσή μας είναι να μοιραστεί σε όλους τους χώρους δουλιάς αντιπολεμικό υλικό, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς γκάνγκστερ. Να υπάρξουν εκδηλώσεις, συνελεύσεις, να βγουν ψηφίσματα, που όχι μόνο θα καταγγέλλουν, αλλά θα ζητούν να πάψει η εγκληματική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο. Θα απαιτείται να μη χρησιμοποιείται ο ελληνικός χώρος από ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από τα Βαλκάνια και να κλείσουν οι βάσεις. Οχι μόνο να μη φύγει κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα, αλλά και να επιστρέψουν αυτοί που είναι στην Αλβανία και στα Σκόπια. Να σηκωθούν σε κάθε τόπο δουλιάς, στις πύλες των εργοστασίων, αντιπολεμικά, αντιΝΑΤΟικά πανό και συνθήματα, να υπάρξουν καραβάνια αλληλεγγύης προς το σερβικό λαό, για φύλαξη των διαφόρων στόχων. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για φάρμακα, χρήματα και τρόφιμα, για το δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Ειδικότερο είναι το θέμα με τα στρατευμένα νιάτα μας, όπου χαιρετίζουμε την πατριωτική και περήφανη στάση του ναύτη και των άλλων στρατευμένων από το "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ". Καλούμε τους γονείς, μάνες και πατεράδες, εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά τους να γίνουν θύτες ή θύματα σε αυτό το βρώμικο πόλεμο.

- Ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του επερχόμενου γιορτασμού της Πρωτομαγιάς με βάση τα παραπάνω;

- Ο χαρακτήρας της Πρωτομαγιάς έτσι κι αλλιώς επηρεάζεται από τον πόλεμο. Το ΠΑΜΕ, δημιούργημα συνδικάτων και συνδικαλιστών, σκόπιμα κατέληξε να δώσει αυτό το περιεχόμενο στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Σύνταγμα, όπου θα μετατραπεί σε αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γι' αυτό δε θα μιλήσουμε μόνο ενάντια στη βάρβαρη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητώντας την κατάργηση αυτού του πολεμικού μηχανισμού. Ολοι σήμερα καταλαβαίνουν, ανεξάρτητα από πολιτικές προσεγγίσεις, ότι οι λαοί των Βαλκανίων θα ζούσαν ειρηνικά εάν στα τείχη του Κρεμλίνου κυμάτιζε η σημαία με το σφυροδρέπανο. Αρα χρειάζεται συνολική πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην παγκοσμιοποίηση, στην ΟΝΕ. Χρειάζεται συνολική αντιπαράθεση με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, είτε λέγονται ΝΑΤΟ είτε Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρειάζεται πάλη με προοπτική το σοσιαλισμό, για την πρόοδο των λαών, μια προοπτική που θα φέρει μια για πάντα την ειρήνη. Αυτή θα είναι και η καλύτερη συμβολή μας στη φετινή Πρωτομαγιά.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ