Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμική δράση ΤΩΡΑ!

Το ΠΑΜΕ μπροστά στον αγώνα για να σταματήσει το εγκληματικό χέρι των ιμπεριαλιστών. Συγκέντρωση - συναυλία στα ελληνοσκοπιανά σύνορα στις 24 του Απρίλη. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο του αντιπολεμικού κινήματος

(Του ανταποκριτή μας). -

"Είμαστε σε ρήξη και μετωπική σύγκρουση με την πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής και με όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική", δήλωσε ο Γιώργος Μαυρίκος,στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το ΠΑΜΕ είναι σε ρήξη με τη ΓΣΕΕ.

Το πνεύμα της αντίστασης στα επικίνδυνα σχέδια του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, της ταξικής αγωνιστικής συσπείρωσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του αγώνα για να αναδειχτεί η άλλη ποιότητα, η λογική και η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, που συμπυκνώνονται στα παραπάνω λόγια του Γ. Μαυρίκου, αποτέλεσε το βασικό γνώρισμα της σημαντικής αυτής συνέντευξης.

Μια σοβαρή πλευρά των επιδιώξεων και της δραστηριότητας του ΠΑΜΕ, που αναδείχτηκε στη συνέντευξη, ήταν η ανάγκη για συστηματική καλλιέργεια στους εργαζόμενους της μεγάλης αλήθειας ότι υπάρχει διέξοδος από το σημερινό τέλμα του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι μπορεί σήμερα η εργατική τάξη της χώρας να έρθει στο προσκήνιο και να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική ανάταση.

Η αισιοδοξία αυτή εκφράστηκε και από το μέλος του προεδρείου της συνέντευξης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σπύρο Ράλλη,γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, που τόνισε: "Μπορούμε να ξεφύγουμε από το τέλμα, να μπούμε μπροστά σε δυνατούς αγώνες, να αναλάβουμε σοβαρές ευθύνες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε".

Η συνέντευξη ανέδειξε ότι το κυρίαρχο στοιχείο της άμεσης δραστηριότητας και πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού και δυνατού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης, που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να σταματήσει το δολοφονικό χέρι των ΝΑΤΟικών εμπόρων του θανάτου.

Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση μεγάλης αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης - συναυλίας στα ελληνοσκοπιανά σύνορα στις 24 Απρίλη,καθώς και η αποστολή συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών στη Γιουγκοσλαβία και η συμμετοχή τους στις ανθρώπινες αλυσίδες ενάντια στους φονικούς βομβαρδισμούς. Αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα θα έχει και ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς,που στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει συγκέντρωση στο λιμάνι και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο. Την απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισαν ήδη σαν θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Αντιστέκονται οι εργαζόμενοι στο λιμάνι

Την έντονη ανησυχία τους για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και την απόφασή τους να αντισταθούν στους σχεδιασμούς αυτούς με ένταση των αγώνων τους, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που περιόδευσε την Πέμπτη το πρωί το λιμάνι της πόλης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους Θόδωρο Κυριακίδη,γραμματέα του ΕΚΘ και Σάββα Τσακμακίδη,από το χώρο των Δημοσίων Υπαλλήλων, στη διάρκεια της περιοδείας τους στο λιμάνι, είχε συνάντηση με αντιπροσώπους όλων των σωματείων του χώρου και ενημερώθηκε για τις πιεστικές συνθήκες ΝΑΤΟικής κατοχής που έχουν επιβληθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο τη στρατιωτικοποίηση του λιμανιού και ότι είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν συντονισμένους αγώνες αντίστασης στα φιλοπόλεμα σχέδια, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται από τον κρατικό μηχανισμό να εκτελούν αδιαμαρτύρητα τα νέα τους καθήκοντα που προκύπτουν από τη ΝΑΤΟική κατοχή.

"Η εργατική τάξη, ο κύριος φορέας υπεράσπισης της ειρήνης"

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο Θόδωρος Κυριακίδης,γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, εξηγεί την επιμονή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος και τονίζει: "Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στόχο έχουν να αναδείξουν ότι: Πρώτον,η εργατική τάξη της χώρας θέλει και μπορεί να ορθώσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το ανάστημά της, συνεγείροντας όλο το λαό ενάντια σ' αυτόν τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεύτερον,η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι ο κύριος φορέας υπεράσπισης της ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης και προώθησης αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς. Τρίτον,η εργατική τάξη της χώρας μας, αποτελώντας το βασικό κορμό ενός αναπτυσσόμενου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μπορεί να ξεσκεπάσει και τα τελευταία φτιασιδώματα από την αποκρουστική όψη μιας εθελόδουλης, υποτακτικής και συνυπεύθυνης στα εγκλήματα κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας κυβέρνησης. Τέταρτον,η εργατική τάξη μπροστά στον κίνδυνο ενός ολοκαυτώματος, που θα το πληρώσουν τα παιδιά της, προβάλλει σε πρώτη γραμμή το σταμάτημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε είδους συμμετοχή. Η ειρήνη, η ζωή είναι το πρώτο δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστούμε τώρα".

Σ. M.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ