ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμα τα σχέδια της χερσαίας εισβολής

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Γιουγκοσλαβία, με την έναρξη του συντονισμού των χερσαίων επιχειρήσεων, με παράλληλες κυκλωτικές κινήσεις σε όλη την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη. Επισήμως εξακολουθεί να διαψεύδει

Ολα συνθέτουν το σκηνικό για τη "χερσαία εισβολή", που ναι μεν ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμι Σι αρνείται, αφού η πολιτική του ΝΑΤΟ "αποκλείει μία χερσαία εισβολή" στο Κοσσυφοπέδιο, ως κάτι "πολύ δύσκολο", αλλά οι αποδείξεις και όχι πλέον ενδείξεις μαρτυρούν μάλλον το αντίθετο. Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς, διοικητής της 3ης Στρατιάς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, με έδρα την Πρίστινα, δήλωνε ότι "οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει από την προηγούμενη βδομάδα...".

Αραγε είναι παράφρων; Μάλλον όχι. Αφού ο στρατηγός Λαζάρεβιτς εκτιμά το συντονισμό της δράσης των "μαχητών του UCK", που πραγματοποιούν εδώ και έξι μέρες επιθέσεις υπό το βλέμμα και τις κατευθύνσεις των δυτικών μυστικών δυνάμεων, και όχι μόνο... Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αποδείξεις. Καθώς εκατοντάδες περισσότερα αεροσκάφη καταφθάνουν για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές, μία λιγότερο "διαφημισμένη" παράταξη επίγειων δυνάμεων παρατηρείται και πραγματοποιείται στη βόρεια Αλβανία, στα σύνορα τόσο με το Κοσσυφοπέδιο όσο και με τη Γιουγκοσλαβία. Κάποιοι ήρθαν με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής εργασίας, κάποιοι άλλοι για μία πιθανή ανάπτυξή τους ως "δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης". Δυνάμεις που με μία αστραπιαία διαταγή μεταλλάσσονται σε "δυνάμεις επιβολής της ειρήνης", δηλαδή σε κανονικό στρατό που θα συμμετάσχει στις πρώτες φάσεις των χερσαίων επιχειρήσεων. Εξάλλου, η προσπάθεια διάλυσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Γιουγκοσλαβίας σε συνδυασμό με την επιβολή εμπάργκο για την τροφοδοσία με πετρέλαιο είναι καταφανής προσανατολισμός για μία πιθανή επιτυχή έκβαση της αναμέτρησης επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους. Η μελέτη της "γερμανικής εμπειρίας", δηλαδή της συντριπτικής ήττας των ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε ένα μάθημα στους Αμερικανούς... τη στέρηση της τροφοδοσίας των μονάδων που βρίσκονται στα πεδία των μαχών. Γι' αυτό και η πίεση για συνεργασία όλων των γειτονικών με τη Γιουγκοσλαβία χωρών...

Ενα πιθανό σενάριο επίθεσης

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στο Κόσσοβο και στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία μέσα σε διάστημα έξι έως οκτώ βδομάδων, ανέφερε το κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα "Ομπσέρβερ", επικαλούμενο αξιωματούχους από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Το δημοσίευμα αυτό τόνιζε ότι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται στο Κολοράντο για μια επιχείρηση κατά την οποία θα σταλούν στη Γιουγκοσλαβία περίπου80.000 άνδρες, ενώ άλλοι 200.000 θα σταθμεύουν σε γειτονικές χώρες. Το σενάριο του "Ομπσέρβερ" υποστηρίζει ότι η επίσπευση της αποστολής χερσαίων δυνάμεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ επιμένουν να λήξουν οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μέσα σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον "Ομπσέρβερ", που όμως έσπευσε να διαψεύσει αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ,πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της σκέψης της Συμμαχίας... "Δε συζητούμε πλέον να στείλουμε απλώς στρατεύματα επιτήρησης της ειρήνης σε ένα πλήρως ασφαλές περιβάλλον. Μιλάμε για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων κατά ένα τρόπο που θα ήταν αδιανόητος πριν από ένα μήνα. Δηλαδή να στείλουμε στρατεύματα που θα βρουν απέναντί τους αποδυναμωμένους αντιπάλους", είπε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα. Ετσι το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περιλαμβάνει την αρχική αποστολή στην περιοχή περίπου 75.000 - 80.000 στρατιωτών. Θα έχει προηγηθεί όμως μια "εμπροσθοφυλακή" από 20.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων ναρκαλιευτές και ειδικοί στις εκρηκτικές ύλες, που θα συνοδεύονται από άρματα μάχης.

Οκτώ χιλιάδες στρατιώτες θα αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων της Αλβανίας, ενώ απαιτούνται άλλοι 200.000 για τα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, τη Βοσνία και τη Ρουμανία, ώστε "να απομονωθούν με κάθε τρόπο η Σερβία και ο Μιλόσεβιτς".

Μία εξέλιξη που μάλλον επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο το σενάριο αυτής της επέμβασης είναι η άφιξη στο Δυρράχιο, την Κυριακή, της δεύτερης "φουρνιάς" - μέσα σε τρεις μέρες - 400 Ιταλών στρατιωτών που θα λάβουν μέρος στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις "Σύμμαχο Λιμάνι"... Εκτός από τους στρατιώτες μεταφέρθηκαν 130 στρατιωτικά οχήματα και σχετικήυποστήριξη.

ΝΑΤΟικές αντιφάσεις

Ενώ τα σενάρια αλλά και οι συντονισμένες ενέργειες της "εμπροσθοφυλακής" αφ' ενός δημιουργούν ένα "εκρηκτικό σκηνικό" σε όλη τη Βαλκανική, με τις γειτονικές χώρες να νιώθουν την "ανάσα του πολέμου" και κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις για να αποφύγουν τα αναπόφευκτα, αφ' ετέρου παραπέμπουν σε ένα πολύ καλοστημένο σχέδιο χερσαίας εισβολής που θα ολοκληρωθεί με το πέρασμα των "ορδών", αφού έχει προηγηθεί το ολοκαύτωμα του γιουγκοσλαβικού λαού.

Τα σενάρια είναι εύγλωττα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον δηλώνει σιβυλλικά: "Νομίζω ότι περιμένουν μία επέμβαση του ΝΑΤΟ". Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς απαντώντας στην ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC αν είναι έτοιμοι για τον πόλεμο επί του εδάφους δήλωνε: "Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να αντισταθούμε σε οποιουδήποτε είδους επιθέσεις, σε οποιουδήποτε είδους επιθετικότητα", για να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχουν "αντλήσει κάποια μαθήματα" από τις "ανεπιτυχείς αεροπορικές επιθέσεις" κατά της χώρας του, ενώ οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αρνηθούν ότι έχουν σχεδιάσει τις χερσαίες επιθέσεις.

Για πολλούς λόγους, αρνούνται αυτή την προοπτική ο καθείς για διαφορετικό λόγο. Οπως ο Τζ. Σι, αφού υποστήριζε χτες ότι για την εφαρμογή του θα απαιτούσε προετοιμασία πολλών μηνών, ενώ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Βελγίου RTBF ο ίδιος είπε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ είχε πράγματι μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο το 1998, "αλλά προς το παρόν αποκλείουμε αυτή την εναλλακτική λύση. Θα απαιτούσε πολύ χρόνο να συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες δυνάμεις", τόνισε ο Σι, επαναλαμβάνοντας ότι "η επίσημη πολιτική του ΝΑΤΟ σήμερα είναι μία πολιτική που εξακολουθεί να αποκλείει τη λύση μιας χερσαίας εισβολής".

Παράλληλα, η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσαν χτες με μία φωνή ότι δε σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Κόσσοβο, αλλά κανείς από τους δύο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν αργότερα. "Αυτή η εκτίμηση μπορεί γρήγορα να αναθεωρηθεί", είπε η Ολμπράιτ στην εκπομπή "This week" του ABC, ενώ ο Σολάνα, σε δηλώσεις του σε άλλη εκπομπή, είπε: "Συνεχίζουμε την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική των αεροπορικών βομβαρδισμών... Αυτή τη στιγμή η Συμμαχία δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε επέμβαση, όπως το θέτετε, στη Γιουγκοσλαβία".

Η Ολμπράιτ ως συνήθως λαλίστατη όσον αφορά τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία πρόσθεσε ότι "είναι όλο και πιο δύσκολο να φανταστούμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαπραγματευτούν με τον Μιλόσεβιτς". "Οι βομβαρδισμοί επέτρεψαν να καταφέρουμε πλήγματα", συνέχισε η Ολμπράιτ, "στα μέσα επικοινωνίας και στα διυλιστήρια τα οποία δε λειτουργούν πια. Χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες πολεμοφοδίων και μονάδες κατασκευής όπλων". Παράλληλα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναζητούν μέσα οικονομικής πίεσης του Μιλόσεβιτς. Ενα απ' αυτά είναι να κόψουν το πετρέλαιο που παίρνει η Σερβία από το Μαυροβούνιο, αλλά η Ολμπράιτ διέψευσε ότι η Ουγγαρία, μέλος πια του ΝΑΤΟ, αφήνει να περνάει πετρέλαιο προς τη Γιουγκοσλαβία, όπως υποστήριξε λίγο πριν ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οσο για τον Σολάνα, εξακολουθεί να διαψεύδει - για ακόμα μία φορά - ότι γίνονται προετοιμασίες για χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. "Προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στη στρατηγική του ΝΑΤΟ", τόνισε. "Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στρατεύματα μετά την κατάπαυση του πυρός για να εγγυηθούμε την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και την επάνοδο των προσφύγων", σημείωσε ο Σολάνα, ενώ τόνισε ότι... "στη δύναμη αυτή θα μετάσχουν 30.000 στρατιώτες από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ. Ο πυρήνας της δύναμης αυτής έχει ήδη αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ και αποτελείται από Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες". Στόχος της επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά τον Σολάνα; "Ενα Κοσσυφοπέδιο σταθερό και πολυεθνικό" και "μια Σερβία δημοκρατική"! "Πρέπει να βρούμε το πρόσωπο στη Σερβία που θα κάνει τη συμφωνία. Αυτή τη στιγμή ο Μιλόσεβιτς είναι ο συνομιλητής. Θα είναι στην αρχή, αλλά η δημοκρατία και ο Μιλόσεβιτς είναι ασυμβίβαστα πράγματα", υποστήριξε ο Σολάνα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι "μαχητές του UCK" κρατούν αιχμάλωτους τρεις άντρες του γιουγκοσλαβικού στρατού, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας Ρώσος εθελοντής, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του UCK στα Τίρανα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις αιχμάλωτοι έφθασαν την Κυριακή στο έδαφος της Αλβανίας, διεξάγονται δε διαβουλεύσεις με σκοπό να παραδοθούν και αυτοί στο ΝΑΤΟ, όπως ο 20χρονος υπολοχαγός που συνελήφθη και παραδόθηκε την Παρασκευή.
UCK
Η δράση της "εμπροσθοφυλακής"

Η "εμπροσθοφυλακή" της χερσαίας εισβολής έχει γίνει πασιφανές ότι δεν είναι άλλη από τους "μαχητές" του UCK. Είναι οι ομάδες που δρουν ήδη σε γιουγκοσλαβικό έδαφος κάτω από την απόλυτη επιτήρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που ήδη βρίσκονται στη Αλβανία, ενώ...

... νέοι εθελοντές για τις τάξεις του, εξακολουθούν να συρρέουν με φέρι μποτ από την Ιταλία στο Δυρράχιο της Αλβανίας και... το πιο χαρακτηριστικό... οι περισσότεροι από αυτούς ήδη είχαν προμηθευτεί στολές τις οποίες φορούσαν όταν αποβιβάστηκαν από το φέρι μποτ! Η πλειοψηφία τους, όπως αναφέρεται, είναι Κοσσοβάροι μετανάστες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία, ενώ οι επικεφαλής του UCK αναφέρουν ότι έχουν καταταγεί ακόμα και μετανάστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ κλπ. Οι ίδιοι οι εθελοντές δηλώνουν ότι έχουν εκπαιδευτεί σε πολεμικές επιχειρήσεις υπηρετώντας τη θητεία τους στο στρατό της χώρας όπου ζούσαν!

Αρνήσεις...

Πάντως χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Δημόσια Τάξη και την εσωτερική ασφάλεια Νεριτάν Τσέκα δήλωσε στο ΑΠΕ ότι περίπου 5.000 άνδρες έχουν καταταγεί στον UCK, ωστόσο πρόσθεσε ότι δε συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις γιατί σέβονται τη συμφωνία του Ραμπουγιέ! Οσο για το αν ο UCK μπορεί να αποτελέσει το βραχίονα του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, είπε ότι "το ΝΑΤΟ είναι ένας πλήρης πολεμικός οργανισμός και δε χρειάζεται τον UCK. Τώρα ο UCK δε δρα, ούτε κάνει επιχειρήσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωση του ΝΑΤΟ". Ο Ν. Τσέκα είπε επίσης ότι οι άνδρες του UCK θα αποτελέσουν όπως προβλέπει... η συμφωνία του Ραμπουγιέ, όταν βρεθεί πολιτική λύση, αστυνομική δύναμη στο Κόσσοβο.

Ασχέτως όμως το πώς θέλει να παρουσιάζει την πραγματικότητα ο Τσέκα, το αμερικανικό περιοδικό "US News and World Report" στο τεύχος του που κυκλοφόρησε σήμερα υποστηρίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μυστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου" (UCK) προκειμένου να τους προμηθεύσουν όπλα και άλλον εξοπλισμό. Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, όσο και ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν την περασμένη βδομάδα με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές επαίνεσαν τις πρόσφατες επιτυχίες των ανταρτών του UCK, όπως το γεγονός ότι δέκα τάγματα του UCK υπερασπίστηκαν την περιοχή του Ποντούγεβο στο βορειοανατολικό Κόσσοβο ενάντια στις σερβικές δυνάμεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Κοέν πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην περιοχή θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις σερβικές δυνάμεις και να επιτρέψουν στον UCK να προωθηθεί σε νέες θέσεις. Ωστόσο, ο "φόβος" είναι διάχυτος για τους Αμερικανούς, αφού ο UCK δεν είναι "παιδική εκκλησιαστική χορωδία" λέγεται ότι είπε ο Κοέν στους γερουσιαστές. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπραϊτ, διέψευσε όμως ότι οι Αμερικανοί διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τον UCK για τη χορήγηση όπλων στους τελευταίους, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό "US News". "Συνάντησα εκπροσώπους του UCK στις Βρυξέλλες όπου μιλήσαμε για κοινούς στόχους... αλλά όχι για οπλισμό... δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, είμαστε υπέρ μιας ευρείας αυτονομίας και οι Κοσσοβάροι το ξέρουν αυτό", είπε.

... και διαψεύσεις

Ομως, η ενίσχυση δε γίνεται από τους Αμερικανούς... εκατό περίπου Γερμανοί πολεμούν στις τάξεις του UCK, βεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Μπιλντ", επικαλούμενο εκτιμήσεις του Προέδρου της Ενωσης Αλβανών Κοσσοβάρων στη Γερμανία, Ιμπραϊμ Κελμεντί. Από την πλευρά της, η εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόνταγκ" σε δημοσίευμά της, βεβαιώνει ότι πράγματι παρατηρείται αθρόα προσέλευση εθελοντών στις τάξεις του UCK, αν και δε γίνονται όλοι δεκτοί. Ανάμεσα στους εθελοντές υπάρχουν και πολλές γυναίκες, προερχόμενες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προσθέτει η εφημερίδα για να καταλήξει, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, ότι δεν αποκλείεται οι μαχητές του UCK να εξοπλιστούν ενόψει πιθανής χερσαίας επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο!

Πάντως, οι "μαχητές" του UCK, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν χθες από το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Σέρβων σε ορεινή περιοχή του κεντρικού Κοσσυφοπεδίου, όπου παραμένουν παγιδευμένοι χιλιάδες πεινασμένοι πρόσφυγες. Εκπρόσωπος του UCK δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στα βουνά Μπερίσα δέχονται από χθες σφοδρές επιθέσεις από το σερβικό πυροβολικό. "Δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής για κανέναν από αυτή την περιοχή" δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Σοκόλ Μπασότα. "Οι Σέρβοι επιτίθενται εναντίον μας από τρεις κατευθύνσεις, είμαστε παγιδευμένοι και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ" τόνισε ο Σ. Μπασότα.

Παράλληλα, η γιουγκοσλαβική τηλεόραση κατηγόρησε τον ΟΑΣΕ, την Αλβανία, τη Σλοβενία και τον Τζορτζ Σόρος ότι βοηθούν τους "μαχητές" του UCK στις επιχειρήσεις τους, αφού σύμφωνα με την τηλεόραση, αποδείξεις της βοήθειας που παρέχεται προς τον UCK από το εξωτερικό ανακαλύφθηκαν σε "κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών" κοντά στο χωριό Γκόρνιε Ομπρίλιε του Κοσσυφοπεδίου. "Ακόμη και η επιτροπή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ γνώριζε και επισκεπτόταν καθημερινά τον UCK, παρέχοντάς του πληροφορίες για τις δυνάμεις μας", μετέδωσε η τηλεόραση.

"Πεδίο μάχης" η Αλβανία

Στην Αλβανία παρατηρείται ένας συνωστισμός και ένα μπλέξιμο "εκρηκτικού περιεχομένου". Συνωστισμός από πρόσφυγες, συνωστισμός από "μαχητές" του UCK όλων των φυλών και εθνικοτήτων, συνωστισμός ΝΑΤΟικών δυνάμεων, συνωστισμός οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού...

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης αυτών των δολοφονικών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, η Αλβανία ούτε καν για τους τύπους της γειτνίασης προσπάθησε να κρατήσει κάποια απόσταση από τα τεκταινόμενα. Ως το πιο "καλό παιδί" των ΝΑΤΟικών γερακιών - και φυσικά έναντι κάποιου ανταλλάγματος - έχει γίνει το κράτος όπου έχει θέσει τα αεροδρόμια, τον εναέριο χώρο και το έδαφός του στη διάθεση του ΝΑΤΟ μόνο "φίλια" χώρα προς τη Γιουγκοσλαβία δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οταν η κυβέρνηση των Τιράνων φιλοξενεί την "κυβέρνηση του UCK" και μάλιστα του διαθέτει κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας για τη στέγασή τους, μόνο "καλός γείτονας" δεν μπορεί να θεωρηθεί... Οταν η Βόρεια Αλβανία έχει μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης και στρατοπέδων των "μαχητών του UCK", οι οποίοι εφορμούν από το έδαφός της και εκστρατεύουν κατά της Γιουγκοσλαβίας, με την αρωγή και των Δυτικών, μάλλον "εχθρικό κράτος" μπορεί να χαρακτηριστεί... Την Κυριακή λοιπόν και μετά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από πλευράς Αλβανίας όλων των ενεργειών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την ένταση στη μεθόριο των δύο χωρών, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία. "Αν το καθεστώς Μιλόσεβιτς ήλπιζε ότι η Αλβανία θα συμφωνήσει με την πολιτική της εθνοκάθαρσης και δε θα συμπράξει με το δημοκρατικό κόσμο για να σταματήσει τη γενοκτονία..." (!) αναφέρει η ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, ο πρεσβευτής της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, Αρτούρ Κούκο, δήλωσε χθες ότι τα Τίρανα είναι "προετοιμασμένα για το χειρότερο", όσον αφορά τη σύγκρουση στο Κόσσοβο... Κατά τα άλλα ο ίδιος δηλώνει κατόπιν "Η Αλβανία δε θέλει πόλεμο...".

Ετοιμάζεται η πολεμική μηχανή

Παρ' όλα αυτά το αεροδρόμιο των Τιράνων βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ, και αποτελεί το χώρο υποδοχής τόσο των στρατιωτών των ΝΑΤΟικών δυνάμεων όσο και του πολεμικού υλικού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Ετσι χτες μεταφέρθηκαν δέκα ερπυστριοφόρα οχήματα εφοδιασμένα με πολλαπλούς πυραυλικούς εκτοξευτήρες - πρόκειται για το πυραυλικό οπλικό σύστημα MLRS και είναι το σύστημα το οποίο οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στον πόλεμο του Περσικού - ενώ από νωρίς το πρωί αξιωματούχοι της συμμαχίας προσπαθούν να διευθετήσουν τους χώρους υποδοχής στο αεροδρόμιο των Τιράνων, έτσι ώστε να μεταφερθούν αφ' ενός τα ήδη υπάρχοντα ελικόπτερα σε άλλα αεροδρόμια ή ελικοδρόμια και να παραμείνουν μόνο τα "Απάτσι" στα Τίρανα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των ελικοπτέρων "Απάτσι", ξένοι αξιωματούχοι όμως πιθανολογούν ότι πρόκειται για 48 συνολικά. Ομως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι τα ελικόπτερα"Απάτσι" θα αναλάβουν δράση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, δέκα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα Μ-39 εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων για την προστασία των ελικοπτέρων "Απάτσι", αναχώρησαν χτες το πρωί από τα Τίρανα για τη Βόρεια Αλβανία, δήλωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα με την επιχείρηση της μεταφοράς των οπλικών συστημάτων, μία ακόμα επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη, αφού δόθηκε εντολή στα ελικόπτερα τα οποία μεταβαίνουν προς τη Βόρεια Αλβανία, μεταφέροντας την ανθρωπιστική βοήθεια κατά την επιστροφή τους στα Τίρανα να μεταφέρουν πρόσφυγες από την πόλη Κούκες. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που η ΝΑΤΟική δύναμη ήρθε στην Αλβανία και αιτιολογώντας ο υπεύθυνος τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε πως προσπαθούν για την αποσυμφόρηση της περιοχής εκεί...

Οπλισμός του UCK που βρέθηκε σε μια από τις πολλές κρυψώνες στην ΠΓΔΜ
Αμερικάνικο όχημα που μεταφέρει εκτοξευτή πυραύλων στους δρόμους γύρω

Αμερικανικό όχημα που μεταφέρει εκτοξευτή πυραύλων στους δρόμους γύρω από τα Τίρανα

Αλβανοί στρατιώτες σε περιπολία στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ