Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
UCK
Η δράση της "εμπροσθοφυλακής"

Η "εμπροσθοφυλακή" της χερσαίας εισβολής έχει γίνει πασιφανές ότι δεν είναι άλλη από τους "μαχητές" του UCK. Είναι οι ομάδες που δρουν ήδη σε γιουγκοσλαβικό έδαφος κάτω από την απόλυτη επιτήρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που ήδη βρίσκονται στη Αλβανία, ενώ...

... νέοι εθελοντές για τις τάξεις του, εξακολουθούν να συρρέουν με φέρι μποτ από την Ιταλία στο Δυρράχιο της Αλβανίας και... το πιο χαρακτηριστικό... οι περισσότεροι από αυτούς ήδη είχαν προμηθευτεί στολές τις οποίες φορούσαν όταν αποβιβάστηκαν από το φέρι μποτ! Η πλειοψηφία τους, όπως αναφέρεται, είναι Κοσσοβάροι μετανάστες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία, ενώ οι επικεφαλής του UCK αναφέρουν ότι έχουν καταταγεί ακόμα και μετανάστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ κλπ. Οι ίδιοι οι εθελοντές δηλώνουν ότι έχουν εκπαιδευτεί σε πολεμικές επιχειρήσεις υπηρετώντας τη θητεία τους στο στρατό της χώρας όπου ζούσαν!

Αρνήσεις...

Πάντως χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Δημόσια Τάξη και την εσωτερική ασφάλεια Νεριτάν Τσέκα δήλωσε στο ΑΠΕ ότι περίπου 5.000 άνδρες έχουν καταταγεί στον UCK, ωστόσο πρόσθεσε ότι δε συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις γιατί σέβονται τη συμφωνία του Ραμπουγιέ! Οσο για το αν ο UCK μπορεί να αποτελέσει το βραχίονα του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, είπε ότι "το ΝΑΤΟ είναι ένας πλήρης πολεμικός οργανισμός και δε χρειάζεται τον UCK. Τώρα ο UCK δε δρα, ούτε κάνει επιχειρήσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωση του ΝΑΤΟ". Ο Ν. Τσέκα είπε επίσης ότι οι άνδρες του UCK θα αποτελέσουν όπως προβλέπει... η συμφωνία του Ραμπουγιέ, όταν βρεθεί πολιτική λύση, αστυνομική δύναμη στο Κόσσοβο.

Ασχέτως όμως το πώς θέλει να παρουσιάζει την πραγματικότητα ο Τσέκα, το αμερικανικό περιοδικό "US News and World Report" στο τεύχος του που κυκλοφόρησε σήμερα υποστηρίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μυστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου" (UCK) προκειμένου να τους προμηθεύσουν όπλα και άλλον εξοπλισμό. Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, όσο και ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν την περασμένη βδομάδα με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές επαίνεσαν τις πρόσφατες επιτυχίες των ανταρτών του UCK, όπως το γεγονός ότι δέκα τάγματα του UCK υπερασπίστηκαν την περιοχή του Ποντούγεβο στο βορειοανατολικό Κόσσοβο ενάντια στις σερβικές δυνάμεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Κοέν πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην περιοχή θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις σερβικές δυνάμεις και να επιτρέψουν στον UCK να προωθηθεί σε νέες θέσεις. Ωστόσο, ο "φόβος" είναι διάχυτος για τους Αμερικανούς, αφού ο UCK δεν είναι "παιδική εκκλησιαστική χορωδία" λέγεται ότι είπε ο Κοέν στους γερουσιαστές. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπραϊτ, διέψευσε όμως ότι οι Αμερικανοί διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τον UCK για τη χορήγηση όπλων στους τελευταίους, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό "US News". "Συνάντησα εκπροσώπους του UCK στις Βρυξέλλες όπου μιλήσαμε για κοινούς στόχους... αλλά όχι για οπλισμό... δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, είμαστε υπέρ μιας ευρείας αυτονομίας και οι Κοσσοβάροι το ξέρουν αυτό", είπε.

... και διαψεύσεις

Ομως, η ενίσχυση δε γίνεται από τους Αμερικανούς... εκατό περίπου Γερμανοί πολεμούν στις τάξεις του UCK, βεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Μπιλντ", επικαλούμενο εκτιμήσεις του Προέδρου της Ενωσης Αλβανών Κοσσοβάρων στη Γερμανία, Ιμπραϊμ Κελμεντί. Από την πλευρά της, η εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόνταγκ" σε δημοσίευμά της, βεβαιώνει ότι πράγματι παρατηρείται αθρόα προσέλευση εθελοντών στις τάξεις του UCK, αν και δε γίνονται όλοι δεκτοί. Ανάμεσα στους εθελοντές υπάρχουν και πολλές γυναίκες, προερχόμενες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προσθέτει η εφημερίδα για να καταλήξει, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, ότι δεν αποκλείεται οι μαχητές του UCK να εξοπλιστούν ενόψει πιθανής χερσαίας επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο!

Πάντως, οι "μαχητές" του UCK, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν χθες από το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Σέρβων σε ορεινή περιοχή του κεντρικού Κοσσυφοπεδίου, όπου παραμένουν παγιδευμένοι χιλιάδες πεινασμένοι πρόσφυγες. Εκπρόσωπος του UCK δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στα βουνά Μπερίσα δέχονται από χθες σφοδρές επιθέσεις από το σερβικό πυροβολικό. "Δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής για κανέναν από αυτή την περιοχή" δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Σοκόλ Μπασότα. "Οι Σέρβοι επιτίθενται εναντίον μας από τρεις κατευθύνσεις, είμαστε παγιδευμένοι και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ" τόνισε ο Σ. Μπασότα.

Παράλληλα, η γιουγκοσλαβική τηλεόραση κατηγόρησε τον ΟΑΣΕ, την Αλβανία, τη Σλοβενία και τον Τζορτζ Σόρος ότι βοηθούν τους "μαχητές" του UCK στις επιχειρήσεις τους, αφού σύμφωνα με την τηλεόραση, αποδείξεις της βοήθειας που παρέχεται προς τον UCK από το εξωτερικό ανακαλύφθηκαν σε "κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών" κοντά στο χωριό Γκόρνιε Ομπρίλιε του Κοσσυφοπεδίου. "Ακόμη και η επιτροπή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ γνώριζε και επισκεπτόταν καθημερινά τον UCK, παρέχοντάς του πληροφορίες για τις δυνάμεις μας", μετέδωσε η τηλεόραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ