Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μαίνεται η βία παρά τις εκκλήσεις και τις διαβεβαιώσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΝΤΙΛΙ.-

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χτες, σε τέμενος στο κέντρο της ινδονησιακής πρωτεύουσας οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς, μεταξύ των οποίων έχουν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις, τους τελευταίους μήνες. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές "ενωσιακές" ομάδες και σε αντάρτες του απελευθερωτικού κινήματος του Ανατολικού Τιμόρ μαίνονταν ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα της ταραγμένης ινδονησιακής επαρχίας.

Τρεις τραυματίες και σοβαρότατες υλικές ζημιές στα γραφεία μεγάλης συντηρητικής ισλαμικής οργάνωσης προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε, χθες νωρίς το πρωί, στο τέμενος Ιστικλάλ στο κέντρο της Τζακάρτα. Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, την οποία ο Πρόεδρος Χαμπίμπι χαρακτήρισε ως "απαράδεκτη πρόκληση προς το μουσουλμανικό πληθυσμό της Ινδονησίας". Ο Χαμπίμπι απηύθυνε νέα έκκληση για ηρεμία ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη, καθώς τους τελευταίους μήνες δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα στη μουσουλμανική πλειοψηφία (90% του πληθυσμού) και στη χριστιανική μειονότητα.

Στο μεταξύ, για τρίτη ημέρα συνεχίζονταν, χτες, οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Ντίλι του Ανατολικού Τιμόρ ανάμεσα σε άνδρες των παραστρατιωτικών οργανώσεων που επιθυμούν την παραμονή υπό την ινδονησιακή κυριαρχία και στους αντάρτες του απελευθερωτικού κινήματος της επαρχίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Antara", οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από εισβολή των ανδρών των παραστρατιωτικών ομάδων στα ανατολικά προάστια του Ντίλι, οπότε άρχισαν και οι συγκρούσεις με τους αντάρτες και υπολογίζεται ότιβαπό το Σάββατο μέχρι χτες, τουλάχιστον, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Οπως έγινε γνωστό, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Χαμπίμπι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ, απηύθυνε νέα έκκληση για εκεχειρία και ζήτησε την άμεση κατάθεση των όπλων και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ για άλλη μια φορά απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο ινδονησιακός στρατός εκπαιδεύει και εξοπλίζει τις παραστρατιωτικές ομάδες. Από την πλευρά του, ο διοικητής των ινδονησιακών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βιράντο επανέλαβε το αίτημα της κατάθεσης των όπλων και απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεθνούς δύναμης υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στο Ανατολικό Τιμόρ, τονίζοντας ότι "αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Ινδονησίας". Λίγες ώρες αργότερα, χιλιάδες οπαδοί του αυτονομιστικού κινήματος πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση στην επαρχία Ατσέχ, στο βόρειο τμήμα του νησιού, και δέχτηκαν τα πυρά των ινδονησιακών αρχών ασφαλείας που προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Κανένα στοιχείο δεν έγινε γνωστό για νεκρούς ή τραυματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στιγμές από την ιστορία της χώρας(2006-06-04 00:00:00.0)
Ραγδαία επιδείνωση της βίας απομακρύνει και την αποστολή του ΟΗΕ(1999-09-09 00:00:00.0)
Η επιβολή στρατιωτικού νόμου δε σταματά το όργιο βίας(1999-09-08 00:00:00.0)
Θρησκευτικών και εθνικών συγκρούσεων συνέχεια....(1999-04-21 00:00:00.0)
Κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις(1999-01-29 00:00:00.0)
Ταραχές και στρατιωτικές επιθέσεις(1998-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ