Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η κυβέρνηση ενέδωσε στο ΝΑΤΟικό αίτημα

ΣΟΦΙΑ. -

Η βουλγαρική κυβερνητική υποχώρηση στο αίτημα της Ουάσιγκτον για χρήση του εθνικού εναέριου χώρου από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Το βουλγαρικό "ναι" προέκυψε μετά από χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ιβάν Κοστόφ, προκαλώντας αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Κοστόφ είπε συγκεκριμένα πως η κυβέρνησή του θα συστήσει στη Βουλή την παροχή θετικής ανταπόκρισης στο αίτημα του ΝΑΤΟ για απεριόριστη πρόσβαση των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια δε, εξήγησε αυτή του την απόφαση επικαλούμενος την ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Βουλγαρίας σε περίπτωση απόρριψης του ΝΑΤΟικού αιτήματος, τις οικονομικές ζημιές που υφίσταται η χώρα του λέγοντας ότι μία επτάμηνη συνέχιση του πολέμου θα ανοίξει "τρύπα" ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Ακολούθως επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις (και τις αναμενόμενες γιουγκοσλαβικές αντιδράσεις), λέγοντας πως η παραχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου της δε σηματοδοτεί εμπλοκή της Σόφιας στις εχθροπραξίες, με επιχείρημα την ανάλογη ανταπόκριση χωρών όπως η Σλοβενία, η Κροατία, η Ουγγαρία...

Ωστόσο, η παραχώρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου δε θα γίνει δίχως κάποιο αντάλλαγμα δεδομένου και του πόθου της Σόφιας για ένταξή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα αυτό; Η επίτευξη μίας συμφωνίας ειδικής ασφαλείας μεταξύ Σόφιας και ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Βούλγαρος πρόεδρος, Πετάρ Στογιάνοφ, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός Κοστόφ θα μεταβεί γι' αυτό το σκοπό αύριο (Τετάρτη) στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ώστε να πάρουν μορφή συγκεκριμένη οι "εγγυήσεις ασφαλείας". Στη συνέχεια, αυτό το κείμενο "ειδικής συμφωνίας" μεταξύ ΝΑΤΟ και Σόφιας θα δοθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο, όπου η κυβερνώσα παράταξη (το κόμμα "Δεξιάς Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" του Κοστόφ) έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση μερίδας κομμάτων της αντιπολίτευσης με χαρακτηριστικότερη εκείνη του προέδρου του βουλγαρικού "Σοσιαλιστικού Κόμματος", Γκεόργκι Παρβάνοφ.Οπως δήλωσε χτες ο Παρβάνοφ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κοστόφ: "Με την παραχώρηση απεριόριστης πρόσβασης των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα μετατρέψει τη χώρα μας σε μέρος του θεάτρου των επιχειρήσεων. Αυτό δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως εμπλοκή της Βουλγαρίας στον πόλεμο εναντίον της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ