Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αντιφάσεις και πληροφορίες για το φονικό στην Τζακόβιτσα
  • Μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή αντιφάσεων, το ΝΑΤΟ επιμένει να κρύβει την επίμαχη βιντεοταινία από το βομβαρδισμό προσφύγων στην Τζακόβιτσα, αν και δημοσιεύματα ενισχύουν το σενάριο περί εσκεμμένου βομβαρδισμού των προσφύγων
  • Οι ΗΠΑ προτρέπουν το ΝΑΤΟ για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας και μελετούν θαλάσσιο αποκλεισμό στα λιμάνια του Μαυροβουνίου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα προφανή επιχειρούν να συσκοτίσουν μέρα με τη μέρα οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι σχετικά με τον βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπών προσφύγων την περασμένη βδομάδα στην Τζακόβιτσα. Οι αντιφάσεις των επίσημων εκπροσώπων αλλά και η απόκρυψη της πολύκροτης βιντεοταινίας από το πιλοτήριο του αμερικανικού "F - 16", που έριξε τις βόμβες, συμπληρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αλλά και από πληροφορίες άλλων δυτικών ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι πρώτον ο Αμερικανός πιλότος είχε προειδοποιηθεί για την παρουσία και προσφύγων στην αυτοκινητοπομπή της Τζακόβιτσα από Βρετανό συνάδελφό του και δεύτερον, ότι ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι ήταν έτοιμος να προβάλει την επίμαχη βιντεοταινία αλλά το ματαίωσε μετά από πιέσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Κλίντον.

Την ίδια ώρα, που ο Σέρβος στρατηγός Λαζάρεβιτς θεωρεί πως έχει ήδη αρχίσει η ΝΑΤΟική χερσαία επέμβαση με εμπροσθοφυλακή τους αυτονομιστές του "UCK", οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κλιμακώνονται συνεχώς καταστρέφοντας δεκάδες στόχους μεταξύ αυτών σχολεία και εργοστάσια χημικών, διακυβεύοντας μεσοπρόθεσμα την υγεία όσων Γιουγκοσλάβων καταφέρουν να επιβιώσουν από τον αμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο.

Τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η προσπάθεια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να επιβάλλουν ναυτικό αποκλεισμό στη Γιουγκοσλαβία και διεθνές εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου στο Βελιγράδι!

ΝΑΤΟικά ψέματα και βιντεοταινίες...

Ο βομβαρδισμός αυτοκινητοπομπής προσφύγων την περασμένη βδομάδα στο Κόσσοβο έφερε στην επιφάνεια μια άλλη πτυχή της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας που λέγεται "φάσεις και αντιφάσεις". Οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι τη μία επιβεβαιώνουν τον βομβαρδισμό κάνοντας λόγο για "σφάλμα" αλλά, απ' την άλλη, δε δίνουν στους διαπιστευμένους στο ΝΑΤΟ δημοσιογράφους την επίμαχη βιντεοταινία. Οπερ μεταφράζεται - από κάθε κοινό νου... - πως οι βόμβες που έριξε ο Αμερικανός πιλότος του "F - 16" ήταν κάθε άλλο παρά "τυχαίες". Φως σε ένα "νήμα της Αριάδνης", σ' αυτή τη "συγκεχυμένη υπόθεση", δόθηκε το τελευταίο 48ωρο από δύο πλευρές. Η πρώτη ήταν η σερβική τηλεόραση και η δεύτερη, δημοσιεύματα βρετανικού Τύπου.

Η σερβική τηλεόραση μετέδωσε προχτές μαγνητοταινία από τη συνομιλία ανάμεσα στον Βρετανό πιλότο του "Χάριερ" και τον Αμερικανό πιλότο του "F - 16", απ' όπου συνάγεται ότι ο Βρετανός όχι μόνον είδε καθαρά και ενημέρωσε τον Αμερικανό συνάδελφό του για την παρουσία αυτοκινητοπομπής προσφύγων αλλά και προέτρεψε τον τελευταίο να ρίξει βόμβες θεωρώντας πως η ύπαρξη ενός στρατιωτικού οχήματος στην κεφαλή της πομπής "αιτιολογούσε" αυτό τον βομβαρδισμό!

Αντίθετα, χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ταμπλόιντ "ΕΞΠΡΕΣ" επιβεβαιώνει την επικοινωνία μεταξύ Βρετανού και Αμερικανού πιλότου δίχως να αναφέρει εάν τελικά ο πρώτος συναίνεσε στον βομβαρδισμό.Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, ο Αμερικανός πιλότος του F - 16 είχε ενημερωθεί από Βρετανό συνάδελφό του που πιλοτάριζε βρετανικό μαχητικό τύπου "Harrier", για την παρουσία αμάχων στην Τζακόβιτσα. Ομως, όπως φάνηκε και από τα γεγονότα, ο Αμερικανός πιλότος αποφάσισε να προχωρήσει στον βομβαρδισμό χτυπώντας ένα στρατιωτικό όχημα που ήταν στην κορυφή της φάλαγγας, όπως επίσης και δύο τρακτέρ με αμάχους που ακολουθούσαν.

Αξίζει να επισημανθεί πως στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ της "ΕΞΠΡΕΣ", περιοριζόμενος να επαναλάβει την πάγια προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης Μπλερ ότι δηλαδή για όλα φταίνε ο Μιλόσεβιτς και οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού που ανακατεύονται με Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες...

Μπροστά σ' αυτές τις πληροφορίες, το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να τηρήσει τα προσχήματα ούτε αυτή τη φορά. Αντίθετα, με ανούσιες λεπτομέρειες και ολιγόλογες δηλώσεις επιχείρησε να ερμηνεύσει την άρνησή του να μην προβάλλει την επίμαχη βιντεοταινία λέγοντας ότι η κασέτα με τη φωνή του πιλότου που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα... "δε συνιστά περιγραφή του τραγικού ατυχήματος"!

Μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για την παραπάνω ΝΑΤΟική "ερμηνεία" της απόκρυψης επίσημων στοιχείων που θα μπορούσαν να αποδείξουν πως ο βομβαρδισμός της αυτοκινητοπομπής προσφύγων στην Τζακόβιτσα έγινε - όπως φαίνεται... - εσκεμμένα, παρουσίασε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Σάντεϊ Τέλεγκραφ".

Κατ' αυτή την εφημερίδα, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στο ΝΑΤΟ να δώσει στη δημοσιότητα την επίμαχη βιντεοταινία, γεγονός που προκάλεσε "πικρία" και "αντιπαράθεση" στους κόλπους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι "ανώτερος αξιωματικός του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι ο Τζέιμι Σι, επίσημος εκπρόσωπος, ήταν έτοιμος να δείξει το βίντεο στην ενημέρωση της Παρασκευής, αλλά μεσολάβησε η παρέμβαση των Αμερικανών. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποψιάζονται ότι η ταινία θέτει εν αμφιβόλω την εκδοχή που έδωσαν στον αμερικανικό Τύπο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι"...

Πάντως, αυτά τα σενάρια και τα δημοσιεύματα έφεραν στο φως ένα άλλο ζήτημα: αυτό της επιλεκτικής ενημέρωσης που φαίνεται πως κάνει το υπό αμερικανικής ηγεσίας ΝΑΤΟ στους υπόλοιπους 18 εταίρους.

Το "Γαλλικό Πρακτορείο" παρατηρεί σε σχετικό τηλεγράφημά του πως τα μέλη του ΝΑΤΟ διεξάγουν την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία έχοντας ανισομερή συμμετοχή στην "ευαίσθητη πληροφόρηση"!

"Στο ΝΑΤΟ, η κοινότητα της πληροφόρησης περιορίζεται σε δυο χώρες", λέει ειρωνικά και με την κάλυψη της ανωνυμίας, ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης στη Συμμαχία, αναφερόμενος στις προνομιακές σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας. Οπως, παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο, "ο τομέας της ευαίσθητης πληροφόρησης δεν είναι ούτε υπόθεση όλης της Συμμαχίας ούτε τη μοιράζονται πολλοί", αναφέροντας ως παράδειγμα την επιλογή των στόχων στη Γιουγκοσλαβία.

Οπως όμως εξήγησε χτες και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, οι σύμμαχοιπροσδιορίζουν από κοινού τις "κατηγορίες" και όχι τους ακριβείς στόχους. Γιατί; Γιατί όπως προσθέτει ο Σι... "αν ο προσδιορισμός ήταν λεπτομερής θα υπήρχε ο κίνδυνος να διαρρεύσει και να ενημερωθεί το Βελιγράδι". Δήλωση που φέρνει στη θύμησή μας το περίφημο"σενάριο" της περασμένης βδομάδας περί ύπαρξης "κατασκόπων" υπέρ του Βελιγραδίου στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...

Ωστόσο, το ζήτημα της επιλεκτικής ή καθόλου ενημέρωσης από πλευράς Ουάσιγκτον δεν προκύπτει πρώτη φορά. Στον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονταν συχνά πως ήταν "κουφοί και τυφλοί" για ό,τι διαδραματιζόταν στο Ιράκ... καθώς όλοι εξαρτώνταν σχεδόν αποκλειστικά από την καλή θέληση των ΗΠΑ.

Μετά απ' όλα αυτά η χτεσινή "ενημέρωση" του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον αριθμό των στόχων που έπληξαν τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, δεν μπορούσε να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με μοναδική εξαίρεση ίσως, τη δήλωση του Αμερικανού ταξίαρχου Νταν Λιφ που τόνισε χτες στις Βρυξέλλες πως την περασμένη Τετάρτη στην Τζακόβιτσα (όπου προκλήθηκε ο θάνατος 75 προσφύγων και ο τραυματισμός τουλάχιστον 200), ο γιουγκοσλαβικός στρατός είχε το χρόνο να απομακρύνει τα στρατιωτικά οχήματα και το προσωπικό από την αυτοκινητοπομπή, προτού η σερβική τηλεόραση μεταδώσει τις εικόνες από τον τόπο της καταστροφής. Ο ταξίαρχος Λιφ επιβεβαίωσε πάντως, πως στο συγκεκριμένο συμβάν "υπήρχαν και αυτοκίνητα με πρόσφυγες".

Τέλος, ΝΑΤΟικός αξιωματούχος διέψευσε την είδηση της σερβικής τηλεόρασης περί της (χτεσινής) κατάρριψης τριών ΝΑΤΟικών αεροσκαφών λέγοντας πως "όλα τα επανδρωμένα αεροσκάφη" επέστρεψαν στις βάσεις τους πλην ενός αμερικανικού αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους "Predator", που συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στην αμερικανική βάση της Τούζλα, στη Βοσνία.

Το ΝΑΤΟ σκορπίζει τοξικά νέφη, αίμα και καταστροφές...

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες με καύσιμα, σχολείο, κοινοβουλευτικό κτίριο στη Βοϊβοντίνα, γέφυρες, αεροδρόμια και εργοστάσια χημικών ήταν ο στόχος των επιθέσεων του τελευταίου τριημέρου.

Αίσθηση προκάλεσε ο βομβαρδισμός διυλιστηρίου και εργοστασίου πετροχημικών στην πόλη Πάντσεβο, το περασμένο Σάββατο. Τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, προκλήθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές και το χειρότερο δημιουργήθηκε νέφος τοξικών ουσιών κάνοντας ορατές τις οικολογικές καταστροφές όχι μόνον για τη Γιουγκοσλαβία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Μίλαν Τζίντο, γενικό διευθυντή του εργοστασίου χημικών που βομβαρδίστηκε στο Πάντσεβο, η ρύπανση από τις ουσίες αυτές διαρκεί μέχρι και 15 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε "τύχη" το γεγονός πως δεν επλήγη δεξαμενή στην οποία υπήρχαν 20.000 τόνοι αμμωνίας.

Στο Νόβι Σαντ χτυπήθηκε το κτίριο (που φημίζεται για την αρχιτεκτονική δομή του) της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής της Βοϊβοντίνας, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

Επίσης στη Βοϊβοντίνα χτυπήθηκε για άλλη μία φορά η γέφυρα που συνδέει την πόλη Μπάτσκα Παλάνκα με την Κροατία.

Στο Κράλιεβο χτυπήθηκαν αποθήκες με καύσιμα που βρίσκονται μεταξύ του Μπογκούτοβατς και του Μπογκουτοβάτσκα Μπάνια ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο τρίγωνο μεταξύ της πόλης Σουμπότιτσα, της λίμνης Πάλιτς και των συνόρων με την Ουγγαρία.

Δέκα πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νοτιοανατολικό τομέα της πόλης Πάρατσιν όπου πολύ κοντά υπάρχει καταυλισμός με 20 οικογένειες προσφύγων από τη Βοσνία.

Στο Κοσσυφοπέδιο επικρατούσε κατάσταση συναγερμού τις περισσότερες ώρες των τελευταίων τριών ημερών, καθώς τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά εξαπέλυαν βόμβες στην Πρίστινα, στο Λίπλιανε και στο αεροδρόμιο Σλάτινα.

Μελετούν θαλάσσιο αποκλεισμό και εμπάργκο πετρελαίου

Ο Τζο Λόκχαρντ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, το είπε χτες καθαρά: Το ΝΑΤΟ (φυσικά με πρώτες τις ΗΠΑ...) μελετά τρόπους για να "εμποδίσει" τις αποστολές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε άλλες πληροφορίες μερίδας του αμερικανικού Τύπου περί επιβολής αποκλεισμού στα λιμάνια του Μαυροβουνίου, αν και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε πρόσφατα αφήσει αρκετά σχετικά υπονοούμενα...

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δυτική Συμμαχία εξετάζει διάφορους τρόπους για να εμποδίσει τις αποστολές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν στις επιλογές της περιλαμβάνεται και κάποια μορφή θαλάσσιου αποκλεισμού."Στο ΝΑΤΟ εξετάζουμε διάφορες επιλογές, να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την πίεση σε βάρος των στρατιωτικών προμηθειών του (Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς)", είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των βασικών στόχων των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία είναι τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Ομως, αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν παρά επιβεβαίωση (μερική ή και ολική) άρθρου της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ προτρέπουν το ΝΑΤΟ να προγραμματίσει τρόπους για να εμποδιστούν οι αποστολές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία από τη θάλασσα. Οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" ανέφεραν πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει το ζήτημα του θαλάσσιου αποκλεισμού στη Γιουγκοσλαβία σ' όλους τους συμμάχους τους από την περασμένη βδομάδα, αλλά συνάντησαν την ένσταση της Γαλλίας που έφερε ως επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε γνωμοδότηση και εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωρες νωρίτερα χτες, άλλος ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωνε πως το ΝΑΤΟ μελετάει τρόπους να εμποδίσει τη διά θαλάσσης αποστολή πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε ήδη στους κόλπους του ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, η υπουργός Μαντλίν Ολμπράιτ δεν απέκλεισε καθόλου την πιθανότητα έναρξης ναυτικού αποκλεισμού των γιουγκοσλαβικών λιμανιών.

Η Ολμπράιτ,σημειώνοντας πως οι ασταμάτητες επιδρομές κατάφεραν βαριά πλήγματα στα διυλιστήρια της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σε εκπομπή του "ABC": "Παίρνουμε υπόψη μας όλα τα είδη τρόπων που θα περιορίσουν την ικανότητα εξωτερικών δυνάμεων να εξάγουν πετρέλαιο στη Γιουγκοσλαβία! Οι Κροάτες έχουν κλείσει τον πετρελαιαγωγό τους προς τη Γιουγκοσλαβία. Εμείς μαζί με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους μας, σκεφτόμαστε όλα τα μέτρα για να περιορίσουμε το ποσό πετρελαίου που περνάει σ' αυτή τη χώρα".

Πέρα από τις δηλώσεις περί θαλάσσιου αποκλεισμού, τόσο η Ολμπράιτ όσο και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ (Χαβιέ Σολάνα) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης λέγοντας ότι δε "σχεδιάζεται επί του παρόντος αλλά μπορεί το θέμα να αναθεωρηθεί πολύ γρήγορα"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ