Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμα τα σχέδια της χερσαίας εισβολής

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Γιουγκοσλαβία, με την έναρξη του συντονισμού των χερσαίων επιχειρήσεων, με παράλληλες κυκλωτικές κινήσεις σε όλη την Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη. Επισήμως εξακολουθεί να διαψεύδει

Ολα συνθέτουν το σκηνικό για τη "χερσαία εισβολή", που ναι μεν ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμι Σι αρνείται, αφού η πολιτική του ΝΑΤΟ "αποκλείει μία χερσαία εισβολή" στο Κοσσυφοπέδιο, ως κάτι "πολύ δύσκολο", αλλά οι αποδείξεις και όχι πλέον ενδείξεις μαρτυρούν μάλλον το αντίθετο. Ο στρατηγός Λαζάρεβιτς, διοικητής της 3ης Στρατιάς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, με έδρα την Πρίστινα, δήλωνε ότι "οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει από την προηγούμενη βδομάδα...".

Αραγε είναι παράφρων; Μάλλον όχι. Αφού ο στρατηγός Λαζάρεβιτς εκτιμά το συντονισμό της δράσης των "μαχητών του UCK", που πραγματοποιούν εδώ και έξι μέρες επιθέσεις υπό το βλέμμα και τις κατευθύνσεις των δυτικών μυστικών δυνάμεων, και όχι μόνο... Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αποδείξεις. Καθώς εκατοντάδες περισσότερα αεροσκάφη καταφθάνουν για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές, μία λιγότερο "διαφημισμένη" παράταξη επίγειων δυνάμεων παρατηρείται και πραγματοποιείται στη βόρεια Αλβανία, στα σύνορα τόσο με το Κοσσυφοπέδιο όσο και με τη Γιουγκοσλαβία. Κάποιοι ήρθαν με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής εργασίας, κάποιοι άλλοι για μία πιθανή ανάπτυξή τους ως "δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης". Δυνάμεις που με μία αστραπιαία διαταγή μεταλλάσσονται σε "δυνάμεις επιβολής της ειρήνης", δηλαδή σε κανονικό στρατό που θα συμμετάσχει στις πρώτες φάσεις των χερσαίων επιχειρήσεων. Εξάλλου, η προσπάθεια διάλυσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Γιουγκοσλαβίας σε συνδυασμό με την επιβολή εμπάργκο για την τροφοδοσία με πετρέλαιο είναι καταφανής προσανατολισμός για μία πιθανή επιτυχή έκβαση της αναμέτρησης επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους. Η μελέτη της "γερμανικής εμπειρίας", δηλαδή της συντριπτικής ήττας των ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε ένα μάθημα στους Αμερικανούς... τη στέρηση της τροφοδοσίας των μονάδων που βρίσκονται στα πεδία των μαχών. Γι' αυτό και η πίεση για συνεργασία όλων των γειτονικών με τη Γιουγκοσλαβία χωρών...

Ενα πιθανό σενάριο επίθεσης

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στο Κόσσοβο και στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία μέσα σε διάστημα έξι έως οκτώ βδομάδων, ανέφερε το κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα "Ομπσέρβερ", επικαλούμενο αξιωματούχους από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Το δημοσίευμα αυτό τόνιζε ότι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται στο Κολοράντο για μια επιχείρηση κατά την οποία θα σταλούν στη Γιουγκοσλαβία περίπου80.000 άνδρες, ενώ άλλοι 200.000 θα σταθμεύουν σε γειτονικές χώρες. Το σενάριο του "Ομπσέρβερ" υποστηρίζει ότι η επίσπευση της αποστολής χερσαίων δυνάμεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ επιμένουν να λήξουν οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μέσα σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον "Ομπσέρβερ", που όμως έσπευσε να διαψεύσει αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ,πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της σκέψης της Συμμαχίας... "Δε συζητούμε πλέον να στείλουμε απλώς στρατεύματα επιτήρησης της ειρήνης σε ένα πλήρως ασφαλές περιβάλλον. Μιλάμε για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων κατά ένα τρόπο που θα ήταν αδιανόητος πριν από ένα μήνα. Δηλαδή να στείλουμε στρατεύματα που θα βρουν απέναντί τους αποδυναμωμένους αντιπάλους", είπε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα. Ετσι το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περιλαμβάνει την αρχική αποστολή στην περιοχή περίπου 75.000 - 80.000 στρατιωτών. Θα έχει προηγηθεί όμως μια "εμπροσθοφυλακή" από 20.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων ναρκαλιευτές και ειδικοί στις εκρηκτικές ύλες, που θα συνοδεύονται από άρματα μάχης.

Οκτώ χιλιάδες στρατιώτες θα αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων της Αλβανίας, ενώ απαιτούνται άλλοι 200.000 για τα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, τη Βοσνία και τη Ρουμανία, ώστε "να απομονωθούν με κάθε τρόπο η Σερβία και ο Μιλόσεβιτς".

Μία εξέλιξη που μάλλον επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο το σενάριο αυτής της επέμβασης είναι η άφιξη στο Δυρράχιο, την Κυριακή, της δεύτερης "φουρνιάς" - μέσα σε τρεις μέρες - 400 Ιταλών στρατιωτών που θα λάβουν μέρος στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις "Σύμμαχο Λιμάνι"... Εκτός από τους στρατιώτες μεταφέρθηκαν 130 στρατιωτικά οχήματα και σχετικήυποστήριξη.

ΝΑΤΟικές αντιφάσεις

Ενώ τα σενάρια αλλά και οι συντονισμένες ενέργειες της "εμπροσθοφυλακής" αφ' ενός δημιουργούν ένα "εκρηκτικό σκηνικό" σε όλη τη Βαλκανική, με τις γειτονικές χώρες να νιώθουν την "ανάσα του πολέμου" και κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις για να αποφύγουν τα αναπόφευκτα, αφ' ετέρου παραπέμπουν σε ένα πολύ καλοστημένο σχέδιο χερσαίας εισβολής που θα ολοκληρωθεί με το πέρασμα των "ορδών", αφού έχει προηγηθεί το ολοκαύτωμα του γιουγκοσλαβικού λαού.

Τα σενάρια είναι εύγλωττα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον δηλώνει σιβυλλικά: "Νομίζω ότι περιμένουν μία επέμβαση του ΝΑΤΟ". Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς απαντώντας στην ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC αν είναι έτοιμοι για τον πόλεμο επί του εδάφους δήλωνε: "Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να αντισταθούμε σε οποιουδήποτε είδους επιθέσεις, σε οποιουδήποτε είδους επιθετικότητα", για να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχουν "αντλήσει κάποια μαθήματα" από τις "ανεπιτυχείς αεροπορικές επιθέσεις" κατά της χώρας του, ενώ οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αρνηθούν ότι έχουν σχεδιάσει τις χερσαίες επιθέσεις.

Για πολλούς λόγους, αρνούνται αυτή την προοπτική ο καθείς για διαφορετικό λόγο. Οπως ο Τζ. Σι, αφού υποστήριζε χτες ότι για την εφαρμογή του θα απαιτούσε προετοιμασία πολλών μηνών, ενώ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Βελγίου RTBF ο ίδιος είπε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ είχε πράγματι μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο το 1998, "αλλά προς το παρόν αποκλείουμε αυτή την εναλλακτική λύση. Θα απαιτούσε πολύ χρόνο να συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες δυνάμεις", τόνισε ο Σι, επαναλαμβάνοντας ότι "η επίσημη πολιτική του ΝΑΤΟ σήμερα είναι μία πολιτική που εξακολουθεί να αποκλείει τη λύση μιας χερσαίας εισβολής".

Παράλληλα, η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσαν χτες με μία φωνή ότι δε σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Κόσσοβο, αλλά κανείς από τους δύο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν αργότερα. "Αυτή η εκτίμηση μπορεί γρήγορα να αναθεωρηθεί", είπε η Ολμπράιτ στην εκπομπή "This week" του ABC, ενώ ο Σολάνα, σε δηλώσεις του σε άλλη εκπομπή, είπε: "Συνεχίζουμε την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική των αεροπορικών βομβαρδισμών... Αυτή τη στιγμή η Συμμαχία δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε επέμβαση, όπως το θέτετε, στη Γιουγκοσλαβία".

Η Ολμπράιτ ως συνήθως λαλίστατη όσον αφορά τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία πρόσθεσε ότι "είναι όλο και πιο δύσκολο να φανταστούμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαπραγματευτούν με τον Μιλόσεβιτς". "Οι βομβαρδισμοί επέτρεψαν να καταφέρουμε πλήγματα", συνέχισε η Ολμπράιτ, "στα μέσα επικοινωνίας και στα διυλιστήρια τα οποία δε λειτουργούν πια. Χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες πολεμοφοδίων και μονάδες κατασκευής όπλων". Παράλληλα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναζητούν μέσα οικονομικής πίεσης του Μιλόσεβιτς. Ενα απ' αυτά είναι να κόψουν το πετρέλαιο που παίρνει η Σερβία από το Μαυροβούνιο, αλλά η Ολμπράιτ διέψευσε ότι η Ουγγαρία, μέλος πια του ΝΑΤΟ, αφήνει να περνάει πετρέλαιο προς τη Γιουγκοσλαβία, όπως υποστήριξε λίγο πριν ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οσο για τον Σολάνα, εξακολουθεί να διαψεύδει - για ακόμα μία φορά - ότι γίνονται προετοιμασίες για χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. "Προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στη στρατηγική του ΝΑΤΟ", τόνισε. "Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στρατεύματα μετά την κατάπαυση του πυρός για να εγγυηθούμε την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο και την επάνοδο των προσφύγων", σημείωσε ο Σολάνα, ενώ τόνισε ότι... "στη δύναμη αυτή θα μετάσχουν 30.000 στρατιώτες από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ. Ο πυρήνας της δύναμης αυτής έχει ήδη αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ και αποτελείται από Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες". Στόχος της επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά τον Σολάνα; "Ενα Κοσσυφοπέδιο σταθερό και πολυεθνικό" και "μια Σερβία δημοκρατική"! "Πρέπει να βρούμε το πρόσωπο στη Σερβία που θα κάνει τη συμφωνία. Αυτή τη στιγμή ο Μιλόσεβιτς είναι ο συνομιλητής. Θα είναι στην αρχή, αλλά η δημοκρατία και ο Μιλόσεβιτς είναι ασυμβίβαστα πράγματα", υποστήριξε ο Σολάνα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι "μαχητές του UCK" κρατούν αιχμάλωτους τρεις άντρες του γιουγκοσλαβικού στρατού, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας Ρώσος εθελοντής, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του UCK στα Τίρανα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις αιχμάλωτοι έφθασαν την Κυριακή στο έδαφος της Αλβανίας, διεξάγονται δε διαβουλεύσεις με σκοπό να παραδοθούν και αυτοί στο ΝΑΤΟ, όπως ο 20χρονος υπολοχαγός που συνελήφθη και παραδόθηκε την Παρασκευή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ