Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Γιέλτσιν τηλεφώνησε στον Κλίντον για τις επιδρομές...

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν τηλεφώνησε χτες, για πρώτη φορά από την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιδρομών, στον Πρόεδρο Κλίντον και του ζήτησε την παύση των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Επικοινωνία που φυσικά και δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα, μιας που η ρωσική αντίδραση ακούστηκε περισσότερο σαν ένας συνδυασμός γκρίνιας και παραπόνου!

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνομιλία των δύο Προέδρων διάρκεσε πάνω από 50 λεπτά με μοναδικό ζήτημα τις επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία. Η επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα της αμερικανικής πλευράς, προφανώς με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον. Το "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" μετέδωσε πως ο Μπορίς Γιέλτσιν ζήτησε την παύση των βομβαρδισμών με το επιχείρημα πως αυτό θα ήταν και η καλύτερη "λύση" για τον τερματισμό της βαλκανικής κρίσης. Ωστόσο, ούτε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Γιέλτσιν ούτε το "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" ενημέρωσαν για το τι απάντησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ...

Ωστόσο, αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να προσθέτει στη διφορούμενη πολιτική τακτικής που τηρεί η Μόσχα έναντι των βομβαρδισμών.

Ωρες πριν το τηλεφώνημα στον Κλίντον, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν δήλωνε πως η χώρα του "δε θα επιτρέψει στη Δύση να αποκτήσει τον έλεγχο της Γιουγκοσλαβίας", λέγοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να αποσταλούν και άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία... στην Αδριατική και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να δράσει "ως μεσάζων".

Πέρα, όμως, απ' αυτά ίσως να μη χρειαζόταν η δημοσιοποίηση της απάντησης του Κλίντον. Ο ίδιος είχε επαναλάβει και την περασμένη Κυριακή το στίγμα της πολιτικής του στα Βαλκάνια με "άρθρο" του στους "Κυριακάτικους Τάιμς" του Λονδίνου.Τι έγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Μεταξύ πολλών, πως τα Βαλκάνια ποτέ δε θα βρουν ειρήνη μέχρις ότου ανατραπεί ο Μιλόσεβιτς από την εξουσία, ότι το όραμα για πραγματοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απαιτεί και τη δημοκρατική μετάβαση της Σερβίας, ενώ για τις επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία είπε πως "θα συνεχιστούν έως ότου η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση χάσει την ικανότητά της να διατηρεί το Κοσσυφοπέδιο". Αξίζει δε, να υπογραμμιστεί η επανάληψη της άποψης Κλίντον περί μίας "βέλτιστης λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία δεν είναι η ανεξαρτησία αλλά η αυτονομία"...

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, δήλωνε πως το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας πως το μόνον που δεν έχει ληφθεί ακόμη είναι η επίσημη ΝΑΤΟική απόφαση.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πυρετώδεις προετοιμασίες γίνονται υπογείως από το ΝΑΤΟ εν σχέσει με την εξαπόλυση χερσαίας επέμβασης", είπε ο Ιγκ. Σεργκέγιεφ, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ