ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Νέα επιλεγμένη σύλληψη μέλους της ΚΝΕ

Ο φοιτητής Λυμπέρης Τσάμπρας πιάστηκε μετά από αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Οι ασφαλίτες ομολογούν ότι τον είχαν υπό παρακολούθηση. Εστησαν σε βάρος του κατηγορίες για "σύσταση συμμορίας" και φθορές κατά ιδιοκτησίας. Την ίδια ώρα όμως ήταν περιφρούρηση στην "ουρά" της πορείας. Κρατήθηκε όλη τη νύχτα και δικάζεται σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί "άναψαν" για πολλοστή φορά χτες, (ίσως για να ...τιμήσουν και τη μέρα) σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον αντικομμουνισμό της ενάντια στην πρωτοπορία του αντιΝΑΤΟικού αντιπολεμικού κινήματος που φουντώνει συνεχώς στη χώρα.

Χτες το βράδυ η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης έστειλε στο Αυτόφωρο τον φοιτητή του Πολυτεχνείου και μέλος της ΚΝΕ Λυμπέρη Τσάμπρα,ο οποίος συνελήφθη χτες το μεσημέρι μετά τη λήξη της αντιιμπεριαλιστικής πορείας των φοιτητών στην αμερικάνικη πρεσβεία. Το "έγκλημά" του ήταν η συμμετοχή του στην περιφρούρηση της διαδήλωσης ενάντια σε έναν πόλεμο στον οποίον είναι χωμένοι μέχρι το λαιμό οι πολιτικοί προϊστάμενοι αυτών που τον συνέλαβαν. Τυπικά κατηγορείται για "σύσταση συμμορίας", "διακεκριμένη φθορά" και "διατάραξη οικιακής ειρήνης"!

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα προεπιλεγμένη σύλληψη μέλους της ΚΝΕ. Σε αυτό συνηγορούν όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει και που σύμφωνα με τα οποία, ο Τσάμπρας ήταν στην ομάδα περιφρούρησης της φοιτητικής διαδήλωσης, ομάδα που είχε χρεωθεί την περιφρούρηση των νώτων της πορείας. Η επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου εκείνη την ώρα μόλις άρχιζε συμβολική ειρηνική κατάληψη της εισόδου, βρήκε τον ίδιο όπως και τους συντρόφους του στην "αλυσίδα" να υποχωρούν. Γρήγορα ανασυντάχτηκαν όμως και έφτιαξαν νέες "αλυσίδες" στα πλάγια της διαδήλωσης για να την προστατέψουν. Ο Τσάμπρας όχι μόνο δεν μπήκε ποτέ στο κτίριο της ΕΕ, αλλά και βρίσκονταν αρκετά μακριά απ' αυτό.

Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά και διαλύθηκε όταν έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ο Τσάμπρας με μια παρέα συμφοιτητών του συνέχισε στη λεωφόρο Β. Σοφίας. Οταν πέρασε την πλατεία Μαβίλης και περίπου στο ύψος της γιουγκοσλάβικης πρεσβείας, τον πλησιάζουν δύο ασφαλίτες από πίσω, τον πιάνουν από το χέρι και λέγοντάς του "Ασφάλεια συλλαμβάνεσαι", τον έσπρωξαν μέσα σε ένα παλιό "Φίατ" (ΥΙΟ 5809), χωρίς κανείς να προλάβει να καταλάβει τι συνέβη. Στις εύλογες ερωτήσεις του, οι ασφαλίτες δήλωναν πως εκτελούν διαταγές σύλληψής του! Οδηγήθηκε στην Ασφάλεια της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και έμαθε πως... είχε "διαπράξει" αυτά για το οποία τον κατηγορούν, ενώ τον άφησαν να κάνει το τηλέφωνο που δικαιούται, μετά από δύο ώρες από τη σύλληψή του!

Η υπόδειξη στην ομάδα σύλληψης έγινε από άλλους δύο ασφαλίτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία και ίσως να επέλεξαν τον συγκεκριμένο φοιτητή ως εύκολα αναγνωρίσιμο λόγω των μακριών μαλλιών του.Αυτοί οι ασφαλίτες είναι και οι μόνοι από όσους κατέθεσαν μέχρι στιγμής πως τον "αναγνωρίζουν" ως υπεύθυνο των κατηγοριών, ενώ αντίθετα, ο υπάλληλος εταιρίας "σεκιούριτι" που φυλούσε το κτίριο της ΕΕ και ο αρχιφύλακας της αστυνομικής δύναμης που φυλούσε το ίδιο μέρος, δεν τον αναγνώρισαν.Σε όλα αυτά ακούγονται πράγματι εύλογες και οι παρατηρήσεις του πατέρα του (και δικηγόρου), ο οποίος αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που διέπραξε όλες αυτές τις κατηγορίες να συνεχίζει κανονικά την πορεία, να φτάνει μέχρι το τέλος χωρίς να προσπαθεί να διαφύγει και να συλλαμβάνεται ενώ κανονίζει να πάει... για καφέ με τους φίλους του μετά τη λήξη της. Για την ιστορία, ο Λυμπέρης κάνει το διδακτορικό του στο τμήμα Χημικών - Μηχανικών του ΕΜΠ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαύροι συνειρμοί από την πρόκληση

"Η αντιδημοκρατική εκτροπή των υποτακτικών του Μπερνς, της κυβέρνησης Σημίτη, ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής",σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι "κανένας δεν είναι σε θέση να τρομοκρατήσει και να περιορίσει τη δράση των κομμουνιστών".

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

"Η αντιδημοκρατική εκτροπή των υποτακτικών του Μπερνς, της κυβέρνησης Σημίτη, ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής.

Μετά την τρομοκρατική σύλληψη των 3 μελών της ΚΝΕ στην Καλλιθέα, την κακοποίησή τους με μεθόδους που ούτε η χούντα τόλμησε να χρησιμοποιήσει και την παραπομπή τους σε δίκη με τις γελοίες και εξοργιστικές κατηγορίες της "σύστασης συμμορίας", η κυβέρνηση ξαναχτύπησε:

Σήμερα, μετά την πορεία των φοιτητικών συλλόγων στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, σε απόσταση 500 μέτρων από την Πρεσβεία, απήχθη από την αστυνομία ο φοιτητής Λυμπέρης Τσάμπρας, μέλος της ΚΝΕ. Ενώ η διαδήλωση είχε ολοκληρωθεί και ο φοιτητής επέστρεφε μαζί με άλλους, ένα τζιπ της αστυνομίας σταμάτησε δίπλα του και οι αστυνομικοί τον επιβίβασαν βίαια σε αυτό, προς άγνωστη κατεύθυνση (σ.σ. όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση δεν ήταν ακόμα γνωστό πού βρίσκεται το μέλος της ΚΝΕ, καθώς του είχαν απαγορεύσει να τηλεφωνήσει σε δικηγόρο).

Η συγκεκριμένη δράση της αστυνομίας, που βασίζεται σε άνωθεν εντολές, αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη, μας γυρίζει σε μαύρες εποχές κρατικής τρομοκρατίας, πολύ περισσότερο που εκδηλώθηκε σήμερα, 21 Απριλίου, προξενώντας μαύρους συνειρμούς.

Η επικίνδυνη κυβέρνηση Σημίτη, που έχει αναγάγει σε βασικό εχθρό το λαό και τη νεολαία που αγωνίζονται, είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει τη μοίρα όλων όσων χρησιμοποίησαν ανάλογες μεθόδους στο παρελθόν. Κανένας αυταρχισμός, καμιά τρομοκρατία δεν είναι σε θέση να ανακόψει τη λαϊκή πάλη, κανένας δεν είναι σε θέση να τρομοκρατήσει και να περιορίσει τη δράση των κομμουνιστών.

Ας ρίξει ο πρωθυπουργός μια ματιά στην 80χρονη και πλέον ιστορία του ΚΚΕ! Κάτι θα μάθει! 'Η, τέλος πάντων, ας ανατρέξει στη σημερινή επέτειο! Και αυτή θα τον βοηθήσει να βγάλει συμπεράσματα!".

Συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα δικαστήρια

Συγκέντρωση και διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια στη Σχολή Ευελπίδων, στις 9 π.μ., κάνουν σήμερα τα μέλη της ΚΝΕ, την ώρα που οι 3 σύντροφοί τους, που πιάστηκαν προχτές στην Καλλιθέα, θα δικάζονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με την κατηγορία για φθορά ιδιοκτησίας, επειδή έγραφαν σε τοίχο αντιπολεμικά συνθήματα.

Τα 3 μέλη της ΚΝΕ, Βασίλης και Νίκος Ραυτόπουλος και Στέφανος Χαλιός,σύρονται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή τόλμησαν, όπως και χιλιάδες άλλοι νεολαίοι της πατρίδας μας, ν' αντισταθούν στον βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Οι 3 Κνίτες δέχτηκαν την κτηνώδη επίθεση αστυνομικών, τη Δευτέρα το βράδυ, έξω από το 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας. Οι αστυνομικοί, εκτελώντας εντολές άνωθεν, τους κυνήγησαν υπό την απειλή όπλων, τους χτύπησαν και αφού τους συνέλαβαν τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και εξευτελισμού της προσωπικότητάς τους τους ξεγύμνωσαν.

Η παραπομπή τους στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επειδή στην πύλη του σχολείου έγραψαν το σύνθημα "Εξω οι ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ", δείχνει ότι ο αυταρχισμός είναι ο μόνος δρόμος για μια πανικόβλητη κυβέρνηση, που έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από το άγος της αιματοχυσίας του λαού της Γιουγκοσλαβίας, που φέρνει και τη δική της υπογραφή.

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ),με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, καταγγέλλει την απαράδεκτη, τραμπούκικη και φασιστική συμπεριφορά της Αστυνομίας κατά των μελών της ΚΝΕ, επειδή έγραψαν συνθήματα κατά του πολέμου, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, την παραμονή της μαύρης επετείου της απριλιανής χούντας.

Την ώρα που τα ΜΑΤ χτυπούσαν τη διαδήλωση, ασφαλίτες έδειχναν ποιον έχουν επιλέξει να συλληφθεί

Στο κρατητήριο έβγαλε τη νύχτα ο Λυμπέρης Τσάμπρας που οδηγείται σήμερα στο Αυτόφωρο

ΠΑΤΡΑ
"Ενοχλεί" το Συνδικάτο Οικοδόμων

Μέλη του Συνδικάτου καλούνται στο τμήμα "διά υπόθεσίν τους"

Νέο κρούσμα αυταρχισμού και προσπάθειας τρομοκράτησης από την κυβέρνηση, αυτή τη φορά σε βάρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας,κρούσμα που εκδηλώνεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι της Πάτρας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης του ΝΑΤΟ σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και στις οποίες το Συνδικάτο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κρατική Ασφάλεια Πάτρας - με άνωθεν εντολές - χτες και προχτές το βράδυ κάλεσε εργαζόμενους στο τμήμα "διά υπόθεσίν τους", χωρίς ένταλμα και τους υπέβαλε σε ανάκριση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων και τις δραστηριότητες του Συνδικάτου.

Την προκλητική και τρομοκρατική ενέργεια της Κρατικής Ασφάλειας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και επισημαίνει ότι "και άλλες φορές έχουμε καταγγείλει την κυβερνητική τρομοκρατία και το κράτος - χαφιέ που αναβιώνεται με μεθόδους "Καρφίτσας" και εμφυλίου πολέμου". Το Συνδικάτο τονίζει πως "το ποτάμι δε γυρίζει πίσω" και καλεί "τους πολιτικούς καθοδηγητές, υπουργό και κυβέρνηση, να σταματήσουν τώρα κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του εργατικού κινήματος. Τέλος καλεί τους εργαζόμενους της Πάτρας, τους τοπικούς φορείς και τα συνδικάτα να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να καταγγείλουν την αστυνομοκρατία, το χαφιεδισμό και τον αυταρχισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ