ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Μη ανάμειξη" όπως στη... Βοσνία

Η μη ανάμειξη της χώρας στνο πόλεμο στα πρότυπα της... Βοσνίας, αποτελεί την επόμενη πρόταση της ηγεσίας της ΝΔ στον αγώνα δρόμου που έχει αποδυθεί με σκοπό να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, πλειοδοτώντας σε γενικόλογες φιλειρηνικές διακηρύξεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του κόμματος απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα απέναντι στη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, απάντησε ότι "η κυβέρνηση οφείλει, πρέπει και μπορεί να επιτύχει την εξαίρεση". Και προκειμένου να μην αφήσει παρερμηνείες πρόσθεσε: "Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο. Το είχε πετύχει η δική μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την κρίση της Βοσνίας" (!). Δηλαδή, ό,τι κάνει και σήμερα η κυβέρνηση Σημίτη. Εξάλλου, όταν επιχείρησε να διευκρινίσει τη γενικόλογη θέση πώς πρέπει η χώρα μας να αντιδράσει στις τελευταίες εξελίξεις, έσπευσε να δηλώσει ότι "η χώρα μας, χωρίς φυσικά να αμφισβητεί το δυτικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής και από τη στιγμή που είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα - μέλος της ΕΕ, έχει ταυτόχρονα, όμως, και την υποχρέωση να υψώνει τη φωνή και το ανάστημα της Ελλάδας και με ρεαλισμό και πειστικότητα να εξηγεί τις ελληνικές θέσεις".

Αυτές οι "ελληνικές θέσεις" όπως τις προσδιόρισε στη συνέχεια είναι, πρώτον, η παρουσία "ειρηνευτικής δύναμης" στο Κοσσυφοπέδιο, δεύτερον, στο πνεύμα του Ραμπουγιέ και, τρίτον, η άμεση εγκατάλειψη της χρήσης βίας και από τις δύο πλευρές (!).

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία για την ενίσχυση του αποσχιστικού κινήματος του UCK και τις αντιφάσεις και τις ολέθριες συνέπειες αυτής της πολιτικής, χωρίς φυσικά να αναφερθεί καν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή να τους επιρρίψει ευθύνες για αυτή την πολιτική. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αποσταθεροποίηση που μπορεί να προκληθεί στα Βαλκάνια, ειδικά στα Σκόπια, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για εμπλοκή της Βουλγαρίας. Ακόμα, εκτιμήθηκε ότι από την πλευρά των "συμμάχων" η νίκη έχει ταυτιστεί με την εξόντωση του Μιλόσεβιτς, αλλά κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αφού η Γιουγκοσλαβία αντέχει 6 - 7 μήνες.

  • "Το περιβάλλον των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα υποστεί τρομακτικές αλλοιώσεις αν η σύγκρουση αυτή συνεχιστεί και δε βρεθεί γρήγορα πολιτική λύση". Αυτό αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ακόμα ότι "οι διοξίνες και το ουράνιο θα είναι για πάντα εδώ - μακριά από την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη - για να θυμίζουν στα παιδιά των παιδιών μας ότι όλοι εμείς σταθήκαμε ανάξιοι να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε όταν έπρεπε να το κάνουμε".
Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον πόλεμο

Συνέντευξη Τύπου του Ν. Κωνσταντόπουλου

Η Ελλάδα πρέπει με σαφήνεια να ταχθεί κατά των χερσαίων επιχειρήσεων. Δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει διάβαση από τα εδάφη τα ελληνικά των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν στη χερσαία επέμβαση. Τα παραπάνω τόνισε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, με αφορμή έκτακτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που οργανώνει ο ΣΥΝ σήμερα και αύριο στην Αθήνα και αντιπολεμική μαραθώνια πορεία μεθαύριο.

Αφού ανέφερε ότι βήμα βήμα προχωράει ο πόλεμος σε ολοκληρωτική εμπλοκή, σε ολοκληρωτική καταστροφή και η Ελλάδα έχει εμπλακεί πλέον ευθέως και πως ο πόλεμος αυτός θέτει ευθέως θέμα συνόρων για τα Βαλκάνια" επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι "κακώς υπαναχώρησε και ψήφισε υπέρ του πετρελαϊκού εμπάργκο. Η απόφαση για ναυτικό εμπάργκο, είπε, επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις και στη θάλασσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές και την προετοιμασία για χερσαίες επιχειρήσεις". Επισήμανε, ακόμα ότι η κυβέρνηση "επί της ουσίας δε λέει ότι έχει ζητηθεί και έχει απαιτηθεί η διέλευση. Και, επίσης, δε λέει, ότι σε μεγάλο βαθμό η διέλευση χερσαίων στρατευμάτων πραγματοποιείται".

"Γι' αυτό κι εμείς, ανακοίνωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλα τα κόμματα, θα συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που θέτει ο πόλεμος. Θα ζητήσουμε τη συμφωνία όλων σε ένα κείμενο τεσσάρων σημείων προκειμένου να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της:

Πρώτον, η Ελλάδα είναι αντίθετη στη συνέχιση του πολέμου και στην επέμβαση χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Δεύτερον, η Ελλάδα δε θα παράσχει διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επέμβασης. Τρίτον, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής. Αυτή την κρίσιμη ώρα απαιτείται σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θεσμοί άσκησης εξωτερικής πολιτικής, όπως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Και τέταρτον, η απόφαση για την παροχή διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ προκειμένου να υλοποιηθεί η χερσαία επέμβαση, πρέπει να ληφθεί από τη Βουλή... Είναι μείζον πολιτικό θέμα και επ' αυτού πρέπει να αποφασίσει η Βουλή".

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μην εγκρίνει κάθε σχετική πρόταση για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ...".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Το ΝΑΤΟ συνώνυμο της βαρβαρότητας

Με αφορμή τη σημερινή 50ή επέτειο του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, δήλωσε σχετικά: "Τα "γεράκια" των ΗΠΑ και της ΕΕ, γιορτάζουν σήμερα τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, με υπόκρουση τους θρήνους των αμάχων και το ανατριχιαστικό σφύριγμα των δολοφονικών τους όπλων" και συνέχισε ότι "το ΝΑΤΟ έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας, του αίματος και της προσφυγιάς" και δεν έχει λόγο ύπαρξης, ενώ η όποια απόφαση παρθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του, σημαίνει απόφαση για την επιβολή του νόμου του ισχυρού, σε βάρος της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών" και κατέληξε ότι "η ευθύνη αυτών που με οποιοδήποτε πρόσχημα ή περίβλημα συναινέσουν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΝΑΤΟ είναι τεράστια απέναντι στην ανθρωπότητα και τα ονόματά τους θα γραφούν με μελανά χρώματα στις σελίδες της Ιστορίας".

Επίσης, αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία σημείωσε ότι "επιβεβαιώνει τη μετατροπή της ΕΕ σε πειθήνιο όργανο και αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών" και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση "που τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των ξένων αφεντικών της, συναινώντας σε αυτή την απαράδεκτη και βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα απόφαση".

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, που είχε χθες προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά που συνάντησε εκεί, αφού τον άφησαν να περιμένει πολύ ώρα και αποχωρώντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι "εμείς δε νιώθουμε ότι ζούμε σε προτεκτοράτο, ούτε της Μ. Βρετανίας, ούτε των ΗΠΑ".

Οι απώλειες στις μεταφορές

Σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι απώλειες στις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, όσο συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μανιάτης,με την προσθήκη ότι οι εκτιμήσεις που έγιναν σε ετήσια βάση, αφορούν απώλειες: 8 δισ. δραχμές για εμπορευματικές οδικές μεταφορές, καθώς παρακάμπτεται η Γιουγκοσλαβία και η διέλευση των φορτηγών με προορισμό την Ευρώπη γίνεται μέσω Βουλγαρίας και Ιταλίας. 2,1 δισ. δραχμές για τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές και 250 εκατ. δραχμές για τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Οπως αναφέρθηκε αναλυτικότερα, το επιπλέον κόστος από τη μη χρησιμοποίηση των 5.000 αδειών διέλευσης "τράνζιτ" μέσω Γιουγκοσλαβίας, ανέρχεται σε 2,5 δισ. δραχμές, ενώ σε περίπου πέντε δισ. δραχμές ανέρχεται η απώλεια εσόδων των μεταφορέων, λόγω μείωσης του έργου τους. Επιπλέον σε 360 εκατ. δραχμές ανέρχεται η επιβάρυνση των μεταφορέων, καθώς υποχρεώνονται σε σιδηροδρομική μεταφορά, κατά τη διέλευση των φορτηγών μέσω Αυστρίας.

Οικονομική "βοήθεια" με όρους εξάρτησης

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομική συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το αντικείμενο της έκτακτης διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια. Στη σύσκεψη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου, συμμετέχουν εκπρόσωποι επτά ακόμη χωρών σε επίπεδο υπουργών Βιομηχανίας, Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας και συγκεκριμένα της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τραπέζι των συζητήσεων για τα προβλήματα που ανακύπτουν στην οικονομική συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης δε θα απουσιάσουν οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Σόφια. Επίσης, θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Θα εξεταστεί η λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα που θα πρέπει να αναληφθούν από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, θα αναζητηθούν δυνατότητες οικονομικής βοήθειας και υποστήριξης από την ΕΕ, τις χώρες του G - 8 και τον ΟΟΣΑ προς τις χώρες της περιοχής.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ

Παρακολουθήστε σήμερα, Παρασκευή 23 του Απρίλη, από την τηλεόραση του "902", την εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο", στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους καλεσμένους του, κυρίους: Σπύρο Σερμακέζη, συνταγματάρχη ε.α. και Κυριάκο Ζηλάκο, δημοσιογράφο, με θέμα τη σύνοδο για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ