ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
"Ναι" στα διορθωτικά μέτρα στην οικονομία, αν χρειαστούν

H αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στο όνομα της ΟΝΕ, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά εάν χρειαστεί θα ληφθούν έγκαιρα "διορθωτικά μέτρα προκειμένου να υπάρχουν επαρκή περιθώρια ασφάλειας για την επίτευξη του τελικού σκοπού".

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, παρουσιάζοντας την έκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική 1998 - 1999. Ο διοικητής στην ομιλία του προσπάθησε εκτός των άλλων να εμφανιστεί καθησυχαστικός σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η χώρα μας από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Είπε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι αμελητέες και οριακές και ως εκ τούτου δε χρειάζονται έκτακτα μέτρα λόγω του πολέμου. Ο Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού για την ένταξη στην ΟΝΕ, λέγοντας ότι η Τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε επίπεδο γύρω στο 2% ως τα μέσα του έτους και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω του 2% προκειμένου να πληρεί τα κριτήρια ένταξης. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ΕΥΡΩ θα υποχωρήσει στο 1,2% το 1999 από 1,4% το 1998.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,τόνισε ότι με την έκθεση γίνεται μία κυνική έμμεση ομολογία της αντιλαϊκότητας της αποκαλούμενης αντιπληθωριστικής πολιτικής, η οποία ενισχύεται με τη μείωση του "βαθμού απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και το αυξημένο ποσοστό της καταγραφόμενης ανεργίας". Επίσης αναφέρεται ότι παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού "εξακολουθούν να υπάρχουν υπερκέρδη στην ελληνική οικονομία. Από όλα τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης είχε και έχει δυσμενή επίδραση στο εισόδημα των εργαζομένων, το οποίο επηρέασε ανάλογα και τη ζήτηση".

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο Στ. Παναγιώτου, η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική με αντιπληθωριστική διάσταση κρίνεται ως αντιαναπτυξιακή και ιδιαίτερα αντικοινωνική.

ΝΔ
Αντι-καμπάνια

Με την προεκλογική διαφημιστική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε η χτεσινή σύσκεψη τομεαρχών στη Ρηγίλλης, προφανώς λόγω έλλειψης άλλου σοβαρότερου θέματος αυτό τον καιρό... Επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι να "φθείρει" την προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος, γι' αυτό και ο εκπρόσωπος του κόμματος έκανε χτες λόγο για διαφήμιση καταχρηστική, παραπλανητική και ημιπαράνομη, γιατί προβάλλει το κομματικό έργο με κοινοτικούς πόρους. Ζήτησε μάλιστα να σταματήσει αυτή η καμπάνια, ενώ την ίδια στιγμή ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Χατζηδάκης κατέθεσε Ερώτηση προς την Κομισιόν.

Ο Στ. Μάνος

Στο μεταξύ, ο Στ. Μάνος δήλωσε χτες ότι η ίδρυση του κόμματός του θα γίνει στις 29 του μήνα και τότε θα παρουσιαστεί το όνομα, το σήμα και η διακήρυξη. Ηδη το κόμμα του Στ. Μάνου, ο οποίος σε χτεσινό άρθρο του καλεί τους Ελληνες "να αποφύγουν τη συναισθηματική ταύτιση με το καθεστώς Μιλόσεβιτς και την εφαρμογή μιας εξωτερικής πολιτικής απομόνωσης", βρίσκεται σε πλήρη δράση ενόψει των ευρωεκλογών. Ηδη ξεκίνησε η αποστολή δεκάδων χιλιάδων προσωπικών επιστολών σε "επιλεγμένους πολίτες" σε ολόκληρη τη χώρα.

Πάρτε τα από τους εφοπλιστές!

Καταψήφισε το ΚΚΕ τροπολογία για τον περιορισμό ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤ

Την τροπολογία με την οποία περιορίζονται ουσιαστικά οι παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ για τη νοσηλεία τους στο εξωτερικό καταψήφισε το ΚΚΕ κατά τη χτεσινή τελευταία μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,"περιορίζετε το δικαίωμα αυτό των ασφαλισμένων εν ονόματι των οικονομικών προβλημάτων που έχει το ΝΑΤ. Αλλά αντί να λύσετε έτσι το πρόβλημα, να πάτε να πάρετε αυτά που χρωστάνε οι εφοπλιστές στο ΝΑΤ και έτσι να το λύσετε το πρόβλημα". Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε χτες και την επαναφορά δραχμικών επιδομάτων (10.000 δραχμών) στους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές, τονίζοντας ότι "τους αφαιρείτε από τη μία μεριά όπως κάνατε τώρα για τα κονδύλια και για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας και των μικρών νοσοκομείων και από την άλλη υποτίθεται ότι τους δίνετε κάτι...".

Στην Κρήτη οι "S-300"

Η Αθήνα, επιβεβαίωσε χτες ότι ολοκληρώθηκε η μεταφορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος "S - 300" στην Κρήτη. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε να πει ότι "έγινε η μεταφορά", αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Από την πλευρά της η Τουρκία επανέλαβε χτες τη θέση της, σύμφωνα με την οποία θεωρεί "απαράδεκτη" την ανάπτυξη στην Κρήτη των ρωσικών πυραύλων"S - 300". "Η θέση μας παραμένει απαράλλακτη", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Αρνούμεθα απολύτως την εισαγωγή νέων στοιχείων που είναι πιθανό να αυξήσουν την ένταση στις Τούρκο - ελληνικές σχέσεις, που είναι ήδη περίπλοκες", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Πολιτική εξόρμηση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος η ΚΟΘ του ΚΚΕ οργανώνει:

Σήμερα Παρασκευή 23 Απρίλη:

- Συγκέντρωση στο Βερτίσκο στις 8μ.μ. με ομιλητή μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ.

- Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ν. Απολλωνίας, στις 8μ.μ. με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.

- Περιοδεία του βουλευτή Β. Μπούτα και κλιμάκιου της ΚΟΘ, το πρωί σε Ζαγκλιβέρι και Στίβος.

Σάββατο 24 Απρίλη

- Συγκέντρωση στην Επανωμή, στις 8μμ με ομιλητή τον Θ. Ιγνατιάδη.

Κυριακή 25 Απρίλη

- Συγκέντρωση στη Βαλμάδα, στις 8.30μ.μ. με ομιλητή το Σ. Βαρδαλή μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Περιοδεία κλιμάκιου της ΚΟΘ στο Λαχανά στις 10 το πρωί

Δευτέρα 26 Απρίλη

- Συγκεντρώσεις: Χαριλάου Θεσσαλονίκης στις 7.30μ.μ. Ξηροκρίνη στις 7.30μ.μ.

Φανούρης στις 7.30μ.μ.

- Περιοδείες: Σε Αγιο Στυλιανό Καλαμαριάς στις 11π.μ.. Πανόραμα στις 7.30μμ.

Συγκεντρώσεις ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει για το επόμενο διάστημα τις παρακάτω συγκεντρώσεις του Κόμματος για τον πόλεμο και τις ευρωεκλογές:

Αυτή την Κυριακή 25.4.99 στις 10 πμ στην Κορώνη,με ομιλητή τον Γιάννη Διονυσόπουλο, μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας..

Την Τρίτη 27.4.99 ώρα 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ,με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Πελοποννήσου.

Την Πέμπτη 29.4.99 ώρα 8 μμ στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης,με ομιλητή τον Δημ. Τζαβάρα, γραμματέα της ΝΕ Μεσσηνίας.

Την Κυριακή 2.5.99 ώρα 8 μμ στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων,με ομιλητή μέλος της ΚΕ.

Την Τρίτη 4.5.99 ώρα 8 μμ στην κεντρική πλατεία της Πύλου,με ομιλητή τον Γιάννη Διονυσόπουλο, μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Σύμφωνος ο Σημίτης με όλους τους χειρισμούς

Στην κατάθεσή του χτες ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι ήταν σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη

Ο πρωθυπουργός ήταν σύμφωνος με όλους τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν, είπε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου κατέθεσε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος επικοινώνησε δύο ή τρεις φορές τηλεφωνικά με τον Κ. Σημίτη για να τον ενημερώσει, ενώ θεώρησε αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για όλες τις φάσεις της υπόθεσης από το γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδη, που μετείχε στις συσκέψεις.

Σε αυτές είπε ότι υπήρχε ομοφωνία για τον χειρισμό ανάμεσα στους τρεις υπουργούς (Πάγκαλος, Πετσάλνικος, Παπαδόπουλος), ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για κρίσιμους χειρισμούς μέχρι τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, έριξε την ευθύνη στην ΕΥΠ λέγοντας ότι λεπτομέρειες γνωρίζει ο πρώην αρχηγός της. Ομως, όπως είναι γνωστό, ο τελευταίος αρνήθηκε να καταθέσει, επικαλούμενος "το εθνικό συμφέρον" και έτσι αρκετά πράγματα δε διευκρινίζονται. Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι όντως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Α. Ναξάκη, αλλά μόνο μία φορά, ενώ ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα κρατούσε τον Οτσαλάν τότε θα δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Επιχείρησε δε να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα των Αμερικάνων που τον θεωρούσαν ανεπιθύμητο και είπε ότι δεχόταν έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσει το ΠΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

Για την επιλογή της Κένυας είπε ότι ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός προκειμένου τελικά ο Οτσαλάν να καταλήξει στη Νότια Αφρική, όπου θα του δινόταν πολιτικό άσυλο, αλλά όταν ρωτήθηκε γιατί τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, παραπέμποντας για μία ακόμα φορά στην ΕΥΠ.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ "Ρ" - "902"
Συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

Συνεχίζεται η ανταπόκριση των αναγνωστών του "Ριζοσπάστη" και των ακροατών και τηλεθεατών του "902 Αριστερά στα FM" και της Τηλεόρασης, που εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό - ο οποίος σφυροκοπείται ανελέητα από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 5 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων και τις προσεχείς μέρες θα αποσταλούν στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας.

Λόγω όμως της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων από πλευράς "Ρ" και "902" και της μεγάλης προσφοράς, όσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει από σήμερα να αποστέλλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.333.Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355-62 που έχει ανοιχτεί από το "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ