Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Σύμφωνος ο Σημίτης με όλους τους χειρισμούς

Στην κατάθεσή του χτες ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι ήταν σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη

Ο πρωθυπουργός ήταν σύμφωνος με όλους τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν, είπε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου κατέθεσε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος επικοινώνησε δύο ή τρεις φορές τηλεφωνικά με τον Κ. Σημίτη για να τον ενημερώσει, ενώ θεώρησε αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για όλες τις φάσεις της υπόθεσης από το γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδη, που μετείχε στις συσκέψεις.

Σε αυτές είπε ότι υπήρχε ομοφωνία για τον χειρισμό ανάμεσα στους τρεις υπουργούς (Πάγκαλος, Πετσάλνικος, Παπαδόπουλος), ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για κρίσιμους χειρισμούς μέχρι τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, έριξε την ευθύνη στην ΕΥΠ λέγοντας ότι λεπτομέρειες γνωρίζει ο πρώην αρχηγός της. Ομως, όπως είναι γνωστό, ο τελευταίος αρνήθηκε να καταθέσει, επικαλούμενος "το εθνικό συμφέρον" και έτσι αρκετά πράγματα δε διευκρινίζονται. Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι όντως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Α. Ναξάκη, αλλά μόνο μία φορά, ενώ ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα κρατούσε τον Οτσαλάν τότε θα δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Επιχείρησε δε να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα των Αμερικάνων που τον θεωρούσαν ανεπιθύμητο και είπε ότι δεχόταν έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσει το ΠΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

Για την επιλογή της Κένυας είπε ότι ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός προκειμένου τελικά ο Οτσαλάν να καταλήξει στη Νότια Αφρική, όπου θα του δινόταν πολιτικό άσυλο, αλλά όταν ρωτήθηκε γιατί τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, παραπέμποντας για μία ακόμα φορά στην ΕΥΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ