Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ο ιμπεριαλισμός θα είναι ο τελικός ηττημένος

Δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, στους Ελληνες δημοσιογράφους στο Βελιγράδι

Ο τελικός ηττημένος δε θα είναι η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία αλλά το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές.Αυτό υπογράμμισε χτες, στο Βελιγράδι, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους. "Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είπε, δεν υπάρχει άλλη απάντηση από την ένταση της πάλης ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια. Αν αποτύχουν εδώ οι ιμπεριαλιστές θα είναι μεγάλο το όφελος για τους λαούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτοί θα είναι οι ηττημένοι. Μπορεί να κάνουν καταστροφές, μπορεί να βομβαρδίζουν ανελέητα αλλά ο τελικός λογαριασμός θα είναι σε βάρος τους".

Αναφερόμενος στη σημασία της παρουσίας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Βελιγράδι, ο Χ. Φλωράκης τόνισε με έμφαση: "Ηρθαμε να πάρουμε κουράγιο. Και μας δίνει πολύ κουράγιο το ότι ο σερβικός λαός για 30 μέρες δέχεται ανελέητους βομβαρδισμούς αλλά τους αντιμετωπίζει με αξιοθαύμαστη παλικαριά. Το βλέπεις όπου κι αν κοιτάξεις, το βλέπεις στην έκφραση του προσώπου τους. Τουλάχιστον εμείς αυτό διαπιστώσαμε σ' όλη τη διαδρομή μας στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας και μέσα στο Βελιγράδι".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται διεθνώς, στις βαλκανικές χώρες ειδικότερα, και, τέλος, στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι κάτι καινούριο γεννιέται. "Τουλάχιστον στη χώρα μας, είπε, αυτό είναι φανερό". Από την άλλη στιγμάτισε έντονα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα του ΝΑΤΟ. "Για μας, τόνισε, έχει μεγάλη σημασία η πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση". Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι συμφώνησε στο εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Από την άλλη δηλώνει ότι υποστηρίζει τη γειτονική χώρα και το λαό της. Αλλά δεν έβγαλε μια κουβέντα ενάντια στους βομβαρδισμούς. Λέει μονάχα ότι θέλει πολιτική διευθέτηση. Ολοι λένε ότι το θέλουν. Ολοι μιλάνε για ειρήνη. Ορισμένοι πραγματικά το πιστεύουν και παλεύουν, ορισμένοι όμως μιλάνε για ειρήνη και στέλνουν πυραύλους.

Ο Χ. Φλωράκης ρωτήθηκε αν εκτιμάει κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής στη βαλκανική κρίση. "Εξαρτάται, είπε, από τα σχέδια που έχουν οι ιμπεριαλιστές. Αναμφίβολα έχουν σχέδιο σε μια προοπτική χρόνου να μας εμπλέξουν περισσότερο για να κυριαρχήσουν. Και δε θέλουν να εμπλέξουν μόνο εμάς. Θέλουν και τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής γιατί θέλουν τον απόλυτο έλεγχο του Αιγαίου καθώς και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου από τον Καύκασο. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση ώστε να ενταθεί η πάλη των λαών και να μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια".

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τον βομβαρδισμό της κατοικίας του Μιλόσεβιτς, ο Χ. Φλωράκης υπογράμμισε με αγανάκτηση: "Είναι αδίστακτοι. Δε λογαριάζουν απολύτως τίποτα. Αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές κατά τη γνώμη μου".

Τέλος ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ ερωτώμενος αν θεωρεί πιθανή την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, είπε: "Αν πάρει κανείς την ιστορία και τη μελετήσει, θα δει ότι τα σύνορα καθορίστηκαν ύστερα από πόλεμο. Ο,τι καθορίζεται με πόλεμο αλλάζει μονάχα με πόλεμο. Μ' αυτή την έννοια όλα είναι πιθανά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ