Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εμπλοκή στην επιδρομή λόγω "συμβατικών υποχρεώσεων"
  • Ο υφυπουργός Αμυνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας μας, λέγοντας ότι θα το εξετάσει με "αίσθημα ευθύνης"
  • Ν. Γκατζής: Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να μετέχετε στη φασιστική επιδρομή;

Ανοιχτή σε ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στη ΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις "συμβατικές υποχρεώσεις προς τη Συμμαχία".Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή.

Ο υφυπουργός είπε ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα να περάσουν ΝΑΤΟικά αεροπλάνα από την Ελλάδα για να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρασχεθούν τέτοιες διευκολύνσεις, πρόσθεσε ότι εάν ζητηθεί, τότε "η κυβέρνηση με πολλή προσοχή με αίσθημα ευθύνης και με την προοπτική του καλύτερου αποτελέσματος για τα ελληνικά συμφέροντα θα πάρει αποφάσεις".

Κατά τον υφυπουργό η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που διακινείται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι δυνάμεις οι οποίες "γίνονται δεκτές από τις χώρες υποδοχής για την παρακολούθηση της ειρήνης μετά την επίτευξη κάποιας συμφωνίας". Ο Δ. Αποστολάκης είπε ότι για το θέμα του εμπάργκο στα καύσιμα, η κυβέρνηση θα το σκεφθεί πάρα πολύ, αν και μπορεί να ληφθεί απόφαση και χωρίς την ψήφο της Ελλάδας, ενώ επανέλαβε και τους ισχυρισμούς ότι εάν ακολουθούσε άλλη τακτική η κυβέρνηση, τότε θα απομονωνόταν.

"Οι φωνές που λέτε περί απομονωτισμού είναι φωνές αγωνίας, φωνές πατριωτισμού, δημοκρατίας, αλληλεγγύης στον σερβικό λαό, είναι φωνές ειρήνης" τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής και συνέχισε: "Είναι φωνές που σας λένε να φύγετε από το ΝΑΤΟ, ότι πρέπει πραγματικά η Ελλάδα να φανεί πραγματική φίλη του γιουγκοσλαβικού λαού και όχι να συμμετέχει, να υπογράφει για να βομβαρδίζονται νοσοκομεία, σχολεία, παιδικές χαρές και εργοστάσια".

Οι βόμβες που πέφτουν, είπε ο Ν. Γκατζής, γράφουν ελληνική κυβέρνηση και με αυτό το στίγμα θα μείνει η κυβέρνηση και μάλιστα μετά το στίγμα του Οτσαλάν. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση, πολλαπλασιάζοντας τις διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ, μετατρέπει την ελληνική επικράτεια ουσιαστικά σε ορμητήριο αυτών των δολοφονικών επιθέσεων.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε: "Σε έναν πόλεμο ακήρυχτο, παράνομο, εγκληματικό, φασιστικό πώς συμμετέχετε; Ποιος σας δίνει αυτό το δικαίωμα;". Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ και άλλα αεροδρόμια και λιμάνια και κατέληξε:

"Τίνος κυβέρνηση είστε; Του ελληνικού λαού ή της συμβατικής υποχρέωσης των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ