Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
"Ναι" στα διορθωτικά μέτρα στην οικονομία, αν χρειαστούν

H αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στο όνομα της ΟΝΕ, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά εάν χρειαστεί θα ληφθούν έγκαιρα "διορθωτικά μέτρα προκειμένου να υπάρχουν επαρκή περιθώρια ασφάλειας για την επίτευξη του τελικού σκοπού".

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, παρουσιάζοντας την έκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική 1998 - 1999. Ο διοικητής στην ομιλία του προσπάθησε εκτός των άλλων να εμφανιστεί καθησυχαστικός σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η χώρα μας από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Είπε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι αμελητέες και οριακές και ως εκ τούτου δε χρειάζονται έκτακτα μέτρα λόγω του πολέμου. Ο Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού για την ένταξη στην ΟΝΕ, λέγοντας ότι η Τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε επίπεδο γύρω στο 2% ως τα μέσα του έτους και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω του 2% προκειμένου να πληρεί τα κριτήρια ένταξης. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ΕΥΡΩ θα υποχωρήσει στο 1,2% το 1999 από 1,4% το 1998.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,τόνισε ότι με την έκθεση γίνεται μία κυνική έμμεση ομολογία της αντιλαϊκότητας της αποκαλούμενης αντιπληθωριστικής πολιτικής, η οποία ενισχύεται με τη μείωση του "βαθμού απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και το αυξημένο ποσοστό της καταγραφόμενης ανεργίας". Επίσης αναφέρεται ότι παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού "εξακολουθούν να υπάρχουν υπερκέρδη στην ελληνική οικονομία. Από όλα τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης είχε και έχει δυσμενή επίδραση στο εισόδημα των εργαζομένων, το οποίο επηρέασε ανάλογα και τη ζήτηση".

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο Στ. Παναγιώτου, η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική με αντιπληθωριστική διάσταση κρίνεται ως αντιαναπτυξιακή και ιδιαίτερα αντικοινωνική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ