• "Απρόσεχτες" δηλώσεις για μουσουλμανική μειονότητα
  • - Το κλίμα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο Κ. Σημίτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αν μη τι άλλο τονώνει τον αντικομμουνιστικό του οίστρο! Συγκεκριμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ανήμερα της 21ης... - 1999-04-23 00:00:00.0"/>
  • "Απρόσεχτες" δηλώσεις για μουσουλμανική μειονότητα
  • - Το κλίμα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο Κ. Σημίτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αν μη τι άλλο τονώνει τον αντικομμουνιστικό του οίστρο! Συγκεκριμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ανήμερα της 21ης... - 1999-04-23 00:00:00.0" /> Τον ακούει ο Γεωργαλάς και ... ζηλεύει! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
    Τον ακούει ο Γεωργαλάς και ... ζηλεύει!
    • Ο ελληνικός λάος, αλλά και οι Γιουγκοσλάβοι, τάσσονται κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ, γιατί έζησαν την "εμπειρία" και το "φόβο" των "επεμβάσεων" των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ενωσης, δηλώνει χωρίς ίχνος ντροπής ο πρωθυπουργός!
    • "Απρόσεχτες" δηλώσεις για μουσουλμανική μειονότητα

    Το κλίμα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο Κ. Σημίτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αν μη τι άλλο τονώνει τον αντικομμουνιστικό του οίστρο!

    Συγκεκριμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ανήμερα της 21ης Απρίλη και βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη,μετά την ομιλία του στο "Council on Foreign Relations", όπου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια λόγω της ΝΑΤΟικής επιδρομής, δέχτηκε ερώτημα για το αν και κατά πόσο η ορθόδοξη θρησκεία επηρεάζει την ελληνική κοινή γνώμη ως προς τη στάση της στο θέμα της επέμβασης του ΝΑΤΟ.

    Ο Κ. Σημίτης, αφού αναγνώρισε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η "συντριπτική πλειοψηφία", το 96% του ελληνικού λαού τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "στη Δύση προσδίδουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη θρησκεία και στην επιρροή που ασκεί στους πολίτες, απ' ό,τι πραγματικά έχει στην περιοχή. Φυσικά - συνέχισε - οι Ελληνες ορθόδοξοι συμπαθούν τους ομόδοξούς τους στην περιοχή, ωστόσο όλος αυτός ο κόσμος δεν αποφαίνεται στη βάση της θρησκείας". Πόθεν ορμώμενος, λοιπόν, ο ελληνικός λαός τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ; Ιδού η άποψη του πρωθυπουργού: "Οι Ελληνες απεχθάνονται τις ξένες επεμβάσεις" είπε και "αυτό που βαρύνει σημαντικά στην ελληνική κοινή γνώμη είναι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι Ελληνες τα τελευταία 40-50 χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Εμείς - συνέχισε - είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο, γιατί το ΚΚΕ προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας. Η έκβαση του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα σάς είναι γνωστή. Οι συντηρητικοί επιβλήθηκαν βοηθούμενοι από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία"!

    Αντικομμουνιστικός "βομβαρδισμός"!

    Οπως γίνεται αντιληπτό, ο συνένοχος του ΝΑΤΟ στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, άρχισε πλέον να... βομβαρδίζει και την ελληνική ιστορία! Οχι μόνο υποστήριξε ότι όλος περίπου ο διεθνής κομμουνισμός "εισέβαλε" το '44 στην Ελλάδα, αλλά προσέφερε και αναδρομικό άλλοθι στους Αγγλο-αμερικανούς ιμπεριαλιστές, που - κατά τη δική του εκδοχή - επέμβηκαν στην Ελλάδα μετά τη, δήθεν, επέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης και του απανταχού ..."παραπετάσματος"!

    Ετσι, αφού ο κ. Σημίτης ...καθάρισε με τον εμφύλιο, μετά πρόσθεσε για να ...ισοφαρίσει, δήθεν, πως οι Ελληνες είναι κατά των επεμβάσεων επειδή, επίσης, "πιστεύουν" (σ. σ.: αδίκως κ. Σημίτη;) ότι το '67 η δικτατορία επιβλήθηκε ως αποτέλεσμα της επέμβασης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οσο για τους Γιουγκοσλάβους είχε και γι' αυτούς ένα λόγο. Είναι κι αυτοί είπε κατά των επεμβάσεων και συγκεκριμένα κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ γιατί "ζούσαν επί 25 χρόνια με το φόβο μιας σοβιετικής επέμβασης στη χώρα τους"!

    "Απρόσεκτες" δηλώσεις για τη μειονότητα

    Ομως ο κ. Σημίτης δεν απέφυγε και δηλώσεις που θα περίμενε κανείς να αποφεύγονται, τουλάχιστον, από Ελληνα πρωθυπουργό, ώστε να μην υπάρχει αξιοποίησή τους από τρίτους, που έχουν κάθε λόγο να τους προσδίδουν περίεργες ερμηνείες.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτημα σχετικά με το αν τάσσεται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο Κ. Σημίτης ανέφερε πως "ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων θα ήταν πέρα για πέρα λαθεμένη πολιτική, χωρίς καμία διέξοδο". Επιχειρώντας, δε, να επιχειρηματολογήσει κατά της αλλαγής των συνόρων, έκανε την εξής δήλωση: "Μια αλλαγή συνόρων σημαίνει ότι οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ μπορούν επίσης να ζητήσουν αλλαγή συνόρων, ότι η Τουρκία μπορεί και αυτή να ζητήσει αλλαγή συνόρων λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα..." Μάλλον δεν ήταν το καλύτερο επιχείρημα που μπορούσε να βρει ένας Ελληνας πρωθυπουργός, ειδικά για ένα ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή, με δεδομένες τις επιδιώξεις γειτόνων και "συμμάχων" να το αξιοποιήσουν, πολύ περισσότερο που ο Κλίντον, δε δίστασε, με την έναρξη της ΝΑΤΟικής επίθεσης να μιλήσει για κινδύνους "ελληνοτουρκικής σύρραξης", γεγονός που ανάγκασε ακόμα και την κυβέρνηση να αντιδράσει.

    "Με χαρά θα έχουμε επαφές"

    Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, είπε ότι "δεν είναι δικό μας έργο να αποφασίσουμε αν ο τούρκικος λαός ψήφισε σωστά ή λάθος", ότι "αν υπάρξει κυβέρνηση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, με χαρά θα κάνουμε επαφές με αυτή την κυβέρνηση" και πως "δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να έχουμε τις επαφές που πρέπει, ώστε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ανάμεσα στις δυο χώρες".

    Ανήσυχος λόγω του αντι-αμερικανισμού

    Στο μεταξύ, χτες, μιλώντας στο Ιδρυμα "Woodrow Wilson", ο Κ. Σημίτης είπε ότι το θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων δεν έχει συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, η Ελλάδα δε θα μετάσχει με δυνάμεις της. Ερωτώμενος από Αμερικανούς για τη στάση των Ελλήνων όσον αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "το Κόσσοβο για τις ΗΠΑ είναι μακριά. Για μας, όμως, είναι όπως η απόσταση Νέας Υόρκης-- Ουάσιγκτον. Αν είχατε πόλεμο στη Νέα Υόρκη, θα σκεφτόσασταν και σεις διαφορετικά", κατέληξε. Μια μέρα πριν, βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι δε δέχεται να αποδίδεται ο όρος "αμφιταλαντευόμενη" στην κυβέρνησή του, σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι του ΝΑΤΟ.

    Σε ερώτηση, δε, αν για το κύμα των προσφύγων του περασμένου Μάρτη ευθύνεται η Σερβία ή οι βομβαρδισμοί, ο Κ. Σημίτης παρομοίασε την κατάσταση με το δίλημμα "ποιος γεννήθηκε πρώτα η κότα ή το αυγό" ενώ, τέλος, σε ερώτηση για το μεγάλο ποσοστό αντίδρασης των Ελλήνων στους βομβαρδισμούς, είπε ότι οι Ελληνες έχουν φιλικά αισθήματα για τις ΗΠΑ, αλλά λόγω των βομβαρδισμών η κατάσταση αλλάζει και εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί εάν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, τότε θα έχουμε αντιΝΑΤΟικά και αντιαμερικανικά αισθήματα στον ελληνικό λαό,όπως είπε.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ