Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μισθοφόρους Κοσσοβάρους στρατολογεί το ΝΑΤΟ

Στρατό μισθοφόρων Κοσσοβάρων που φτάνει τους 50.000 άνδρες συγκροτεί το ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, που έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι στρατός αυτός που θα είναι υπό τη σημαία του UCK, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από Δυτικούς και προορίζεται για τις χερσαίες επιχειρήσεις, που θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια Αλβανία.

Οπως αναφέρεται οι άνδρες αυτής της δύναμης στρατολογούνται στους καταυλισμούς των προσφύγων σε Αλβανία και Σκόπια. Η ΝΑΤΟική έκθεση που στηρίζεται σε πληροφορίες στελεχών της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συμμαχίας και Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αναφέρει ότι οι νεαροί Κοσσοβάροι εκπαιδεύονται επί 10ημέρου και συγκροτούνται σε μονάδες στη Β. Αλβανία. Σε δεύτερη ΝΑΤΟική ανάλυση - έκθεση αναφέρεται ότι ο UCK συνεχίζει την προσπάθεια για να δημιουργήσει διαδρόμους εισόδου από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και ότι συνεχίζει εντατικά τη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών του.

Οσον αφορά την εκπαίδευση των Κοσσοβάρων μισθοφόρων, αυτή, όπως αναφέρεται, είναι 10 ημερών και εστιάζεται στη σωματική βελτίωση και στη χρήση φορητών όπλων. Ωστόσο, ορισμένοι Δυτικοί παρατηρητές έχουν ενδείξεις ότι γίνεται εξοικείωση και στη χρήση ελαφρών αντιαρματικών όπλων. Το σκέλος αυτό της εκπαίδευσης δένει με το ρόλο για τον οποίο φαίνεται ότι προορίζονται οι άνδρες του UCK, δηλαδή θα ακολουθήσουν την πορεία των επιθετικών ελικοπτέρων"Απάτσι" και τα MLRS κατά των σερβικών δυνάμεων.

Ομως στρατολόγηση Αλβανών για την επάνδρωση του UCK γίνονται σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας και στην Ελλάδα, που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών Αλβανών που εργάζονταν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις περιοχών της Αν. Κρήτης και του Νομού Ηρακλείου, όπως συμπατριώτες τους δηλώνουν ότι γίνονται δέκτες ελκυστικών προτάσεων, για να επιστρέψουν στην Αλβανία.

Πάντως, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας πτέραρχος ε. α. Ν. Κουρής σε συνέντευξή του στον σταθμό "Πλάνετ" αναφέρει ότι οι μισθοφόροι του UCK θα ριχθούν ως"δόλωμα", για να εξαναγκαστούν οι Σέρβοι να κινήσουν τα τεθωρακισμένα και τα άρματα μάχης, ώστε να γίνουν στόχοι των επιθετικών ελικοπτέρων. Και εκτιμά ότι μαζί με τους άνδρες του UCK "συμμετέχουν και οι λεγόμενοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίοι σε αυτή τη φάση στελεχώνουν σχηματισμούς του UCK και χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών μέσα στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάργηση στόχων στη συμμαχική ΝΑΤΟική αεροπορία". Σχετικά με τη συμμετοχή Τούρκων ο Ν. Κουρής εκτιμά ότι "οι Τούρκοι στρατηγοί δε θα θελήσουν να παίξουν το ρόλο της φθηνής ανθρώπινης ζωής για να γίνουν εύκολη λεία των τεθωρακισμένων των Σέρβων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ