Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Θύμα είναι όλος ο πληθυσμός της Γιουγκοσλαβίας

"Μάρτυρας της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής", που έχει προκαλέσει η βάρβαρη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, έγινε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) που έχει μεταβεί με αντιπροσωπεία της στο Βελιγράδι, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στη νεολαία και το λαό της Γιουγκοσλαβίας και να καταδικάσει την πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που ακολουθούν αυτή την απάνθρωπη πολιτική. Από το Βελιγράδι η αντιπροσωπεία της ΠΟΔΝ έστειλε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

"Ο ΝΑΤΟικός βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, μιας κυρίαρχης χώρας, μέλους του ΟΗΕ, είναι ήδη στην 25η μέρα του. Αποτελεί μια καθαρή παραβίαση κάθε διεθνούς νόμου. Ηδη, από την πρώτη μέρα, η ΠΟΔΝ και πολλές Οργανώσεις - μέλη από όλες τις ηπείρους οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο βομβαρδισμό και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στη νεολαία και το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Παρά την τεράστια και μαζική διαμαρτυρία της ΠΟΔΝ και των άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι άλλες ΝΑΤΟικές χώρες συνεχίζουν τις βάρβαρες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επεμβαίνουν σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, σκορπίζουν το θάνατο και τη φρίκη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αγνοώντας προκλητικά ακόμη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτός ο πόλεμος απειλεί να απλωθεί στην περιοχή.

Είναι καθαρό πως το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το ζήτημα του Κοσσόβου, σαν πρόσχημα για να επιβάλλει τα σχέδιά του για έλεγχο της περιοχής των Βαλκανίων. Θύμα αυτής της εγκληματικής επίθεσης είναι όλος ο πληθυσμός της Γιουγκοσλαβίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία ή γλώσσα. Ούτε μια βόμβα του ΝΑΤΟ δε βοήθησε τον πληθυσμό του Κοσσόβου, περιλαμβανομένων των προσφύγων, και βέβαια, δεν ήταν καθόλου αυτή η πρόθεση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλον το λαό της Γιουγκοσλαβίας, γιατί όλος ο λαός είναι τραγικό θύμα αυτού του πολέμου.

Πιστεύουμε πως οι Σέρβοι και οι Κοσσοβάροι, όπως και οι άλλοι λαοί των Βαλκανίων, μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά, μόνοι τους και χωρίς καμιά ξένη παρέμβαση. Το υπαρκτό πρόβλημα στη Γιουγκοσλαβία μπορεί να λυθεί με ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Με όλα τα κόμματα που τα αφορά.

Η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών ήρθε στο Βελιγράδι για:

- Να εκφράσει, στο κέντρο του ίδιου του πολέμου, την αλληλεγγύη της ΠΟΔΝ και των Οργανώσεων - μελών της προς τη νεολαία και το λαό της Γιουγκοσλαβίας, που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ τις τελευταίες 25 μέρες.

- Να εκφράσει ιδιαίτερα, την έντονη ανησυχία μας για τους εκατοντάδες χιλιάδες Κοσσοβάρους πρόσφυγες, που ζουν μια τραγωδία.

- Να καταδικάσει, από τη σκηνή της στρατιωτικής επιχείρησης, τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για την απάνθρωπη και παράνομη επίθεση σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, χωρίς καν να συμβουλευτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Να εκφράσει καθαρά την απαίτηση να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και να αποσυρθεί από τα Βαλκάνια, καθώς και την υποστήριξη από την ΠΟΔΝ για μια ειρηνική πολιτική λύση του ζητήματος του Κοσσόβου με όλα τα εμπλεκόμενα κόμματα, με σεβασμό των δικαιωμάτων του πληθυσμού στο Κόσσοβο και των άλλων μειονοτήτων, χωρίς οποιεσδήποτε ξένες παρεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο Βελιγράδι γίναμε μάρτυρες της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, με δεκάδες πολιτικούς στόχους να έχουν βομβαρδιστεί, καταστραμμένα εργοστάσια, ξενοδοχεία και άλλους πολιτικούς στόχους. Εντονα καταδικάζουμε αυτή τη βαρβαρότητα και εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στα θύματα.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές, αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις της νεολαίας που γίνονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Από το Βελιγράδι στέλνουμε ένα μήνυμα στην προοδευτική νεολαία όλου του κόσμου, να συνεχίσει και να δυναμώσει όλες τις μορφές διαμαρτυρίας ενάντια σ' αυτήν την επιθετικότητα. Η ΠΟΔΝ θα πάρει πρωτοβουλίες σ' αυτό το πνεύμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ