Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν στην ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερου κινήματος κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, απευθύνει με επιστολή της η Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την ΕΕΔΥΕ, Δήμους, Συνδικάτα και άλλες κοινωνικές οργανώσεις

H Συντονιστική Επιτροπή κατά του Πολέμου,που αποτελείται από εκπροσώπους 100 μαζικών και κοινωνικών φορέων, παίρνοντας υπόψη την κρισιμότητα των εξελίξεων με την κλιμάκωση του πολέμου κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με χτεσινή της επιστολή που απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα της χώρας, ζητά να πάρουν συγκεκριμένες θέσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος. Η επιστολή που στάλθηκε προς τους κ. Κ. Σκανδαλίδη, Κ. Καραμανλή, Αλ. Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλο, Δ. Τσοβόλα και Αντ. Σαμαρά αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Συμπληρώνεται ήδη ένας μήνας από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Κάθε μέρα που περνά ο πόλεμος κλιμακώνεται, τα θύματα πολλαπλασιάζονται, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Προετοιμάζεται νέα σφαγή με χερσαία επέμβαση από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, με εμπροσθοφυλακή τους μισθοφόρους Κοσσοβάρους και μη.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Οσοι φαντάστηκαν ότι το ΝΑΤΟ θα τσάκιζε με την υπεροπλία του το γιουγκοσλαβικό λαό, διαψεύδονται. Πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν απεμπλοκή από τον πόλεμο και αναζήτηση άλλης λύσης.

Ολο αυτό το διάστημα ο λαός μας καθημερινά με πολύμορφες κινητοποιήσεις καταδίκασε τη ΝΑΤΟική επίθεση και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Αναγνωρίζουν όλοι πως το 98% του ελληνικού λαού είναι αντίθετο με το βρώμικο πόλεμο.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του Πολέμου, που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Δήμους, Συνδικάτα, Συνδικαλιστικές, Καλλιτεχνικές και άλλες κοινωνικές οργανώσεις, οργάνωσε σημαντικές κινητοποιήσεις. Συνέβαλε μαζί με άλλες οργανώσεις στη δημιουργία ενός μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος.

Θεωρούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα ήταν σημαντικό να συνενωθεί αυτή η προσπάθεια. Μαζί με τις κοινωνικές οργανώσεις θα μπορούσαν και τα πολιτικά κόμματα να βοηθήσουν με την πιο ενεργό και άμεση στήριξή τους στην ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου αντιπολεμικού κινήματος.

Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Μπορεί όμως να τον δυσκολέψει, αν ακολουθήσει πολιτική μη ανάμειξης σ' αυτόν, κυρίως αν σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Θεωρούμε πως δεν αρκούν οι γενικές διακηρύξεις κατά του πολέμου, αλλά χρειάζεται τα πολιτικά κόμματα και όλοι όσοι τάσσονται με αυτή τη θέση να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τη στάση της Ελλάδας.

  • Η κυβέρνηση να άρει αμέσως την υποστήριξή της με την υπογραφή της στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.
  • Να επιστρέψει αμέσως το Α/Τ "Θεμιστοκλής", που βρίσκεται στην Αδριατική κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ.
  • Να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο. Καμιά χρησιμοποίηση λιμανιού, αεροδρομίου, οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για την παροχή υπηρεσιών ή μεταφορά όχι μόνο στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και εφοδίων.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Θεωρούμε, επίσης, αποφασιστικό και σημαντικό σημείο τη μαζική κοινωνική και πολιτική καταδίκη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται τα όρια δράσης του και δίνεται η δυνατότητα επέμβασής του παντού, στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών, παρακάμπτοντας ακόμα τον ΟΗΕ. Θα επιθυμούσαμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα. Θα θέλαμε επίσης και συνάντηση μαζί σας για να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας.

Θα μπορούσαμε, ακόμη, να έχουμε μια πιο μόνιμη επαφή, ώστε να εκφράζεται πιο ουσιαστικά η διαπλοκή της δράσης των κοινωνικών κινημάτων με τις δυνάμεις των πολιτικών κομμάτων.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του Πολέμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ