ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
"Πείτε ΟΧΙ στα ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ"

Κοινό κάλεσμα προς τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια μέσω ερευνητικών προγραμμάτων απευθύνουν ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Jacos Puric.

Τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκαινίασαν μια διαρκή συνεργασία "για τη διάσωση και αποκατάσταση των μνημείων και της υποδομής ενός ελεύθερου βαλκανικού λαού", όπως σημειώνεται σε κοινή τους ανακοίνωση με ημερομηνία 24/4/99, η οποία υπογράφτηκε στο "συνεχώς βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι".

"Το ΝΑΤΟ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη γέννησή του, καταστρέφοντας συστηματικά και ανελέητα τον πολιτισμό και το μόχθο αυτού του περήφανου λαού, που αγωνίστηκε σκληρά εναντίον του φασισμού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος αυτός γίνεται με την παραβίαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου και εντάσσεται ιστορικά στην ωμή επιβολή της αρχής του "δικαίου" του ισχυρότερου κατά τα καλά και συμφέροντά του. Εξοντώνει εκτός των άλλων και την εθνική μειονότητα, την οποία υποτίθεται ότι προστατεύει, και αποσταθεροποιεί γενικότερα την αποκτηθείσα με αγώνες και θυσίες εκατονταετιών ισορροπία συνόρων και ειρηνική συνύπαρξη στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο σύνολο του χώρου αυτού".

Αφού τονίζουν ότι "το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και τεχνολογίας ως δημιουργικών - παραγωγικών δυνάμεων είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στην ποιότητα ζωής των απλών ανθρώπων, στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών" οι δύο εκπαιδευτικοί φορείς καλούν τους επιστήμονες και τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου: "Να ενημερώσουν την κοινή γνώμη των λαών τους για τον παράνομο, παράλογο και απάνθρωπο πόλεμο που διεξάγεται στα Βαλκάνια, να ενεργοποιηθούν και να πρωταγωνιστήσουν σ' όλες τις φιλειρηνικές δραστηριότητες των χωρών τους, με στόχο να σταματήσει αμέσως αυτός ο πόλεμος, να αρνηθούν συμμετοχή σε όλα τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ".

Και καταλήγουν: "Εμείς οι εργάτες της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουμε για να υπηρετήσουμε σε τελευταία ανάλυση την Ειρήνη, όχι τον πόλεμο. Οι λαοί θέλουν και δικαιούνται να ζήσουν ειρηνικά με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία της Ειρήνης και όχι των πολέμων. Ολες μας οι δυνάμεις για να σταματήσει αμέσως αυτός ο πόλεμος".

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Φασιστική η ΝΑΤΟική επιδρομή

Αντιπολεμικές πρωτοβουλίες πανεπιστημιακών δασκάλων, εργαζομένων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Παντείου

"Η φασιστική επιδρομή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ηγετίσκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιείται με το πρόσχημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συνιστά όμως την αφετηρία μιας σειράς καταστροφικών και ανεξέλεγκτων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί ριζική τομή στην Ιστορία της ανθρωπότητας, πλήττοντας τον πολιτισμό στο σύνολό του".

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών του Καποδιστριακού και του Παντείου Πανεπιστημίου για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία αποτελείται από πανεπιστημιακούς δασκάλους, εργαζόμενους και φοιτητές των παραπάνω ιδρυμάτων, με στόχο "να συμβάλουμε στην αφύπνιση των πανεπιστημιακών, των διανοούμενων και των δημιουργών της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και όλου του κόσμου για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου".Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: "Για να προστατεύσει, όπως διατείνεται τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων και να αντιταχθεί στην εθνοκάθαρση, ένας τρομακτικός, αριθμητικά και τεχνολογικά, μηχανισμός θανάτου σαρώνει μια ευρωπαϊκή χώρα, σκοτώνει αμάχους, ισοπεδώνει κατοικίες και εκμηδενίζει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, τις συγκοινωνίες και τα χιλιετή μνημεία της, ενώ πολλαπλασίασε ήδη τα κύματα των προσφύγων, που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις για το καθεστώς Μιλόσεβιτς, η άκρως επιλεκτική ευαισθησία των ηγετών της Νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Ευρωπαίων υποτελών τους, που αγνοούν επιδεικτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και το Κουρδιστάν, αλλά τα "υπερασπίζουν" στη Γιουγκοσλαβία, εξοντώνοντας τους φυσικούς φορείς τους, Σέρβους και Κοσσοβάρους, φανερώνει ότι ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία και η ελευθερία αποτελούν απλώς το προπέτασμα για την επιβολή μιας πρωτοφανούς τυραννίας σε πλανητικό επίπεδο.Μπροστά στο επικείμενο ανατριχιαστικό γεγονός τη χερσαίας εισβολής που παράγει νομοτελειακά ένα απίστευτης αγριότητας ολοκαύτωμα, το οποίο θα πυρπολήσει ολόκληρη την περιοχή μας, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη όλων μας για μια ύστατη προσπάθεια να αποσοβήσουμε την καθολική καταστροφή. Πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που αποφασίσαμε είναι η μετάβασή μας την Πρωτομαγιά στο Βελιγράδι, όπου, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών των Πανεπιστημίων μας και του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου θα παραδώσουμε φαρμακευτική και οικονομική βοήθεια και θα πραγματοποιήσουμε Κοινή Ακαδημαϊκή και Καλλιτεχνική Εκδήλωση με τη συνεργασία εκπροσώπων της "Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών και Διανοουμένων της 1ης Μαρτίου". Για τα μέσα Μαϊου σχεδιάζουμε τη διοργάνωση μιας συνάντησης Πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο στην Αθήνα".

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αποτελείται από τους, Κ. Δημόπουλο Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθήνας, Κ. Δρακόπουλο Αντιπρύτανης του ΠΑ, Ηλ. Σιδηρόπουλο Πρύτανη του Παντείου, Π. Κοντό πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών, Κ. Λιολιούση, Χρ. Τρικαλινό, Π. Ρηγόπουλου, Μ. Μεϊμάρη, Κ. Ζουράρι, Ν. Σαρρή, Μ. Δερμιτζάκη, Δ. Αφεντάκη.

Μια πρόταση - κριτήριο

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το κοινό ανακοινωθέν των δεκαεννέα ηγετών της συμμορίας, διέλυσαν και τις τελευταίες αυταπάτες σχετικά με τον χαρακτήρα της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για το πώς μπορεί να έρθει η ειρήνη στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, η υπογραφή του πρωθυπουργού στο κοινό ανακοινωθέν αποδεικνύει πόσο αβάσιμες ήταν οι απόψεις πως δήθεν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε (αν ήθελε) να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική. Συνοψίζοντας, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς προετοιμάζοντας τη χερσαία επέμβαση με στόχο όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο αλλά και τη Βοϊβοντίνα, το Σαντζάκ και το Μαυροβούνιο, δηλαδή μια συνολική αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης χωρίς καμιά επιφύλαξη, έστω και αν η χώρα κινδυνεύει να αποκτήσει διαφορετικό σχήμα στο νέο χάρτη της περιοχής. Και όλα αυτά μετά τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που δίνει το δικαίωμα για απροσχημάτιστες επεμβάσεις σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κρίνεται ότι θίγονται τα συμφέροντά του. Και το ερώτημα είναι, τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει;

Η αλήθεια είναι ότι στο ερώτημα αυτό δίνονται διαφορετικές απαντήσεις που όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την καταδίκη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, την απαίτηση για ειρήνη στα Βαλκάνια, την απαίτηση για άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτόν τον πόλεμο. Σ' αυτόν τον κοινό παρονομαστή συγκεντρώνεται το 98% του ελληνικού λαού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη γνώμη μας αυτό που δίνει εγκυρότητα στην κάθε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, είναι αν αυτή αντιμετωπίζει την πραγματική αιτία αυτού του πολέμου, δηλαδή τον ιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είναι στοιχείο ρεαλισμού και μπορεί να οδηγήσει στη διατύπωση μιας καθαρής πρότασης που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες.

Μιας πρότασης σαν κι αυτή που διατύπωσε η Συντονιστική Επιτροπή κατά του πολέμου και απευθύνει σ' όλα τα πολιτικά κόμματα. Η Επιτροπή, λοιπόν, προτείνει: Η κυβέρνηση να άρει αμέσως την υποστήριξή της με την υπογραφή στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο. Να επιστρέψει αμέσως το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" που βρίσκεται στην Αδριατική κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο. Καμιά χρησιμοποίηση λιμανιού, αεροδρομίου, οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για την παροχή υπηρεσιών, ή μεταφορά όχι μόνο στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και εφοδίων. Να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια. Να καταδικαστεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Είναι μια πρόταση που απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις και το σημαντικότερο επιβάλλει την εγκατάλειψη των γενικόλογων αντιπολεμικών διακηρύξεων και διατυπώσεων, των αλλεπάλληλων εκκλήσεων για αποφυγή της χερσαίας επέμβασης, που απλώς θολώνουν τα νερά, αποκρύβοντας το πραγματικό πρόβλημα αλλά και την ίδια την ταχτική των μακελάρηδων των λαών. Ταυτόχρονα, η απάντηση του κάθε κόμματος στην πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο για τον κάθε εργαζόμενο, για τον κάθε Ελληνα πολίτη ώστε να κρίνει ποιος είναι με ποιον, ποιος εννοεί αυτά που λέει και κυρίως ποιος είναι αποφασισμένος από τις γενικές καταδίκες και τα λόγια, να περάσει στην πράξη και στην αντιιμπεριαλιστική δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ