Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
"Πείτε ΟΧΙ στα ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ"

Κοινό κάλεσμα προς τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια μέσω ερευνητικών προγραμμάτων απευθύνουν ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Jacos Puric.

Τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκαινίασαν μια διαρκή συνεργασία "για τη διάσωση και αποκατάσταση των μνημείων και της υποδομής ενός ελεύθερου βαλκανικού λαού", όπως σημειώνεται σε κοινή τους ανακοίνωση με ημερομηνία 24/4/99, η οποία υπογράφτηκε στο "συνεχώς βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι".

"Το ΝΑΤΟ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη γέννησή του, καταστρέφοντας συστηματικά και ανελέητα τον πολιτισμό και το μόχθο αυτού του περήφανου λαού, που αγωνίστηκε σκληρά εναντίον του φασισμού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος αυτός γίνεται με την παραβίαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου και εντάσσεται ιστορικά στην ωμή επιβολή της αρχής του "δικαίου" του ισχυρότερου κατά τα καλά και συμφέροντά του. Εξοντώνει εκτός των άλλων και την εθνική μειονότητα, την οποία υποτίθεται ότι προστατεύει, και αποσταθεροποιεί γενικότερα την αποκτηθείσα με αγώνες και θυσίες εκατονταετιών ισορροπία συνόρων και ειρηνική συνύπαρξη στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο σύνολο του χώρου αυτού".

Αφού τονίζουν ότι "το όραμα και η αποστολή της επιστήμης και τεχνολογίας ως δημιουργικών - παραγωγικών δυνάμεων είναι η προσφορά τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας, στην ποιότητα ζωής των απλών ανθρώπων, στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών" οι δύο εκπαιδευτικοί φορείς καλούν τους επιστήμονες και τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου: "Να ενημερώσουν την κοινή γνώμη των λαών τους για τον παράνομο, παράλογο και απάνθρωπο πόλεμο που διεξάγεται στα Βαλκάνια, να ενεργοποιηθούν και να πρωταγωνιστήσουν σ' όλες τις φιλειρηνικές δραστηριότητες των χωρών τους, με στόχο να σταματήσει αμέσως αυτός ο πόλεμος, να αρνηθούν συμμετοχή σε όλα τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ".

Και καταλήγουν: "Εμείς οι εργάτες της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουμε για να υπηρετήσουμε σε τελευταία ανάλυση την Ειρήνη, όχι τον πόλεμο. Οι λαοί θέλουν και δικαιούνται να ζήσουν ειρηνικά με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία της Ειρήνης και όχι των πολέμων. Ολες μας οι δυνάμεις για να σταματήσει αμέσως αυτός ο πόλεμος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαϊκή αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική Σύνοδος (2003-03-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-02-24 00:00:00.0)
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο Βελιγράδι (2001-02-07 00:00:00.0)
Κραυγές αντίστασης και αλληλεγγύης (1999-05-08 00:00:00.0)
Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος (1999-04-08 00:00:00.0)
Να φύγουν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ (1999-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ