Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών και ανταλλαγή απόψεων

Τους στόχους της "πρωτοβουλίας" του περιορίστηκε να επαναλάβει ο Κ. Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας έτσι, όπως άλλωστε αναμενόταν, ότι κατά τις συναντήσεις υπήρξε απλά μια ανταλλαγή των ήδη γνωστών απόψεων των ηγεσιών του κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τις χτεσινές συναντήσεις με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του είχε δύο στόχους: Πρώτον, "να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση μήπως και αλλάξει στάση" και δεύτερον, να στείλουμε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι "παρά και πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, σε τέτοια μεγάλα θέματα, μπορούμε, αν μη τι άλλο, να έχουμε μια συνεννόηση μεταξύ μας". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του φρόντισε να διευκρινίσει τι εννοεί για την "αλλαγή στάσης" της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κριτική ότι "η Ελλάδα έπρεπε να έχει δυνατή και καθαρή φωνή", επειδή "εμείς είμαστε και θα ζήσουμε με την περιοχή αυτή". Οι λόγοι που ο Κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η Ελλάδα "δεν έχει τη φωνή που θα έπρεπε" είναι γιατί ο πρωθυπουργός προτιμά τη συμπεριφορά του "υπάκουου παιδιού" και προτιμά να λέει "ναι σε όλα", καθώς και η έλλειψη "πάγιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής". Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ανάγκη σύστασης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και επανέφερε την πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Δ. Τσοβόλας

Ο Δ. Τσοβόλας, εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε ότι συμφώνησαν στη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ώστε "αν είναι δυνατόν να χαραχτεί μια εθνική στρατηγική σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές". Διαφώνησαν, όπως είπε, στο εάν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να συμφωνήσει ή όχι με τους βομβαρδισμούς. Η θέση του ΔΗΚΚΙ είναι ότι δεν έπρεπε να συμφωνήσει - έπρεπε να θέσει "βέτο", όπως διευκρίνισε αργότερα, γιατί "διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα ασφάλειάς μας στην περιοχή", αλλά και γιατί "είναι έξω από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου". Παρόμοια είναι και η θέση του για τις διευκολύνσεις που ήδη παρέχει η κυβέρνηση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής. Ακόμα, πρότεινε στον Κ. Καραμανλή τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου ενάντια στον πόλεμο και τη βαρβαρότητα των ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ "επιφυλάχτηκε" να απαντήσει.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο ότι δεν έπρεπε αρχικά η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, όπως και στην παροχή διευκολύνσεων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Ακόμα συμφώνησαν στη διαμόρφωση όρων για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος, καθώς και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε τα σημεία συμφωνίας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, προσθέτοντας ότι "είναι απαράδεκτο με προσωπικές επιλογές και υπογραφές του πρωθυπουργού να δεσμεύεται η Ελλάδα για σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες ανατρέπουν τα πάντα στον πολιτικό μας περίγυρο". Αναφερόμενος στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι είναι η χαριστική βολή του ΟΗΕ και ανατινάζει το όλο οικοδόμημα του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτελούν τη σύγχρονη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ "για να καταβροχθίσουν τα πάντα".

  • Συνάντηση του Κ. Σκανδαλίδη με τον Ν. Κωνσταντόπουλο πραγματοποιήθηκε επίσης χτες στο πλαίσιο των επαφών των κομμάτων με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ