Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ατεκμηρίωτοι υπολογισμοί για το κόστος του πολέμου

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων, προσδιορίζουν τις ζημιές (στην ελληνική οικονομία και τους διάφορους κλάδους της), προσβλέποντας και σε αποζημιώσεις από την ΕΕ

Εκεί που όλοι έλεγαν, πως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία δε θα έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία (προφανώς, για να δικαιολογήσουν τη σιωπηρή έγκρισή τους στο βρώμικο πόλεμο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ), ξαφνικά το γύρισαν στο... καλαματιανό! Τώρα, όλοι τους - από τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μέχρι τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, των εμπόρων των τουριστών κλπ. - σκιαγραφούν τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας και στην ελληνική οικονομία.

Ο λόγος, που τώρα το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται δημόσια τις οικονομικές επιπτώσεις από το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - ενώ στην αρχή αμφισβητούσαν τις συνέπειες - δεν είναι ότι τους έπιασε κάποια "κρίση ειλικρίνειας". Απλά, καθώς η διάρκεια του πολέμου φαίνεται να "τραβάει σε μάκρος", η κυβέρνηση Σημίτη, δημοσιοποιεί τώρα τις ανησυχίες για το οικονομικό κόστος, που θα έχει ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, με στόχο:

  • Πρώτον να εισπράξει κάποια αποζημίωση από τα κοινοτικά ταμεία, που σχεδιάζει να δώσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών για την αντιστάθμιση μέρους των συνεπειών, που θα έχουν οι βομβαρδισμοί στις γύρω από τη Γιουγκοσλαβία χώρες (Ελλάδα, Ιταλία κλπ.).
  • Δεύτερον, να δικαιολογήσει τις αποκλίσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν στους επίσημα διακηρυγμένους στόχους, τους οποίους πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για την ένταξή της Ελλάδας στην ΟΝΕ ή ακόμα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν την κυβέρνηση να παζαρεύει, με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών την άμεση ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ,λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι και οι εκτιμήσεις (επίσημες ή ανεπίσημες) κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων ιδιωτικών φορέων, σχετικά με το οικονομικό κόστος, που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και επιμέρους κλάδους ή τομείς της οικονομίας, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε δυο οικονομικές εφημερίδες την Κυριακή, που προσδιορίζουν το οικονομικό κόστος του πολέμου μέχρι και 1% του ΑΕΠ (περίπου 400 δισ. δραχμές), από το οποίο μόνο οι απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζονται σε 100 δισ. δραχμές!

Είναι σίγουρο, πως μέχρι στιγμής οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία - συνεχίζονται για 5η βδομάδα και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε και πώς θα τελειώσουν - έχουν επηρεάσει σε μικρότερη ή μεγαλύτερο βαθμό διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.Οπως, επίσης, είναι σίγουρα εκ του πονηρού, οι εκτιμήσεις κυβερνητικών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, που δημόσια ή ανεπίσημα δηλώνουν ότι λόγω του πολέμου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι μικρότερος κατά 0,5% ή κατά 1%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα κρατικά έσοδα, ελλείμματα, ανεργία κλπ.

Στην ίδια κατεύθυνση και με τους ίδιους στόχους, βρίσκονται και οι αναφορές εκπροσώπων διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων και φορέων - ΣΕΒ, Εξαγωγείς, Ξενοδόχοι κλπ. - που παρουσιάζουν δημόσια τις εκτιμήσεις τους για το ύψος που θα προκαλέσουν στην ελληνική οικονομία οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Και αυτοί - όπως και η κυβέρνηση - επιδιώκοντας να εισπράξουν σαν αποζημίωση (από τα κοινοτικά ταμεία ή τον κρατικό προϋπολογισμό), διογκώνουν όσο μπορούν περισσότερο τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Το κόστος που προκαλούν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, είναι το αντικείμενο σύσκεψης που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με εκπροσώπους ελληνικών (κρατικών και ιδιωτικών) επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία και άλλες βαλκανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ