Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε νομιμοποιούμε την υπογραφή της κυβέρνησης, είναι παράνομη!

Βασικά σημεία των συνεντεύξεων της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία

Στις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την υπογραφή της στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της, το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: "Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από χτες (σ. σ. το περασμένο Σάββατο) είναι μια από τις 19 κυβερνήσεις που υπέγραψαν το καταστατικό της σύγχρονης Αυτοκρατορίας του εγκλήματος, δηλαδή του νέου ΝΑΤΟ. Οι 19 φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές κυβερνήσεις, συμφώνησαν να θέσουν εκτός νόμου και δικαίου κάθε έννοια σεβασμού "εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας", εθνικών συνόρων. Κήρυξαν τη βία και τον πόλεμο κατά των λαών που παλεύουν για ανεξαρτησία, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και εθνικής καταπίεσης. Εχουμε μπροστά μας τον σύγχρονο ευρωατλαντικό φασισμό,εναντίον του οποίου πρέπει να κηρύξουν τον δικό τους κοινό πόλεμο οι λαοί και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Να πάρουν συγκεκριμένη θέση όλα τα κόμματα, αν συμφωνούν με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Αν πρέπει ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί αυτή την εξέλιξη. Εμείς λέμε: Το ΚΚΕ δε νομιμοποιεί την απόφαση, τη θεωρεί παράνομη.

Χρειάζεται ακόμα πιο γρήγορα να δουλέψουμε, πριν απ' όλα εμείς οι κομμουνιστές για τη συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού Πατριωτικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που παλεύει την εκμετάλλευση, την καταπίεση, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του κεφαλαίου, τον πόλεμο. Να παλέψουμε για την απεμπλοκή της χώρας από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Να δώσουμε, μέσα από τους αγώνες, αλλά και στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές, το πρώτο καίριο χτύπημα, ώστε ν' αρχίσει να διαμορφώνεται ένας νέος ριζοσπαστικός συσχετισμός δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία, σε βάρος της "νέας τάξης πραγμάτων" στο εσωτερικό της χώρας, στο διεθνές περιβάλλον".

Δε δεχόμαστε "ανταλλάγματα"

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ελλάδα θα πάρει ανταλλάγματα για την υπογραφή της κυβέρνησης, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: "Πραγματικά γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση και στελέχη της ΝΔ μιλάνε για ανταλλάγματα. Εμείς δε δεχόμαστε να μακελεύονται οι λαοί, για ανταλλάγματα. Δεν το συζητάμε. Πολύ περισσότερο που αυτά τα ανταλλάγματα δεν είναι υπέρ του ελληνικού λαού - ο οποίος δε θα γίνει Ιούδας για τα τριάκοντα αργύρια - αλλά παρέχονται για τη στήριξη της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Να σας πω μια σκέψη: Γράφτηκε και ακούστηκε ότι οι "S - 300" εγκαθίστανται στην Κρήτη. Φυσικά πρόκειται για αχρηστευμένους "S - 300" κι όχι αξιοποιούμενους για την άμυνα της χώρας και για την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε την εγκατάστασή τους για να πει ότι έχει πολιτική πυγμής και αντιστέκεται στους Τούρκους και στους Αμερικανούς, που δεν τους θέλουν. Οταν άρχισε αυτή η συζήτηση, εμείς είπαμε ότι αν εγκατασταθούν αυτοί οι αχρηστευμένοι πύραυλοι στην Κρήτη, τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τα 'χει δώσει όλα. Αν, λοιπόν, έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα δώσει όλα και στο επόμενο μακελειό.

Να ένα αντάλλαγμα που μας δώσανε: Ενα πολιτικό τρυκ για να πάει η κυβέρνηση σε εθνικές εκλογές και να εξασφαλίσει μια ισχνή πλειοψηφία. Αλλα ανταλλάγματα: Επενδύσεις στα κατεστραμμένα Βαλκάνια, συμμετοχή στη λεία. Και να μην προτρέξω, αλλά έχουμε ένα φόβο μήπως υπάρχουν και ανταλλάγματα σε συνδυασμό με αλλαγές συνόρων. Οπως είπα, εκ μέρους του ΚΚΕ και στη Βουλή, μήπως είναι διατεθειμένοι να δώσουν 5 - 6 νησιά του Αιγαίου, να πάρουν καμιά λουρίδα από πουθενά αλλού; Τι λέει ο ελληνικός λαός, συμφωνεί; Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα θα γίνουν όπως τα λέμε εμείς, αλλά βλέπουμε προς τα πού κινούνται οι εξελίξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ