Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Υπέγραψαν το ιδρυτικό της παγκόσμιας στρατιωτικής δικτατορίας

Τη "ληξιαρχική" πράξη δημιουργίας της παγκόσμιας στρατιωτικής δικτατορίας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, της τάξης της PAX AMERIKANA, του "νέου" ΝΑΤΟ, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι ηγέτες των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την ανατροπή των βασικών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και συνολικά την ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης, που είχε οικοδομηθεί μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη σύνοδο, όπου κυριάρχησε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, μετείχαν οι 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και οι 23 χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό δορυφόρο "Σύμπραξη για την Ειρήνη". Η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής της Ουάσιγκτον, που συνέπεσε με τα 50 χρόνια από την ίδρυση αυτού του οργανισμού, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, εγκρίνοντας τη νέα αναθεωρημένη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, όπως παρουσιάζεται από τα 45 άρθρα του νέου δόγματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τη νέα "Στρατηγική Αντίληψη".

Η Σύνοδος πήρε χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου, με αντικείμενο την εξέλιξη της βάρβαρης ΝΑΤΟικής εισβολής στη Γιουγκοσλαβία και τη συντριβή της αντίστασης του σερβικού λαού. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να κλιμακώσουν την "αεροπορική εκστρατεία" του ΝΑΤΟ και ζήτησαν ταυτόχρονα από τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ, να επανεξετάσει τα σχέδια για τη χερσαία επέμβαση και να επεξεργαστεί τα σχέδια για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία.

Παρά την επίδειξη ενότητας, από ορισμένες πλευρές έχει αρχίσει να εκφράζεται ένας προβληματισμός για το μέχρι πού μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση, για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε ότι "οι στρατιωτικές επεμβάσεις πρέπει να έχουν ως κανόνα την έγκρισή τους από τον ΟΗΕ". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε ότι "το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενεργεί χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας". Από την πλευρά του πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ερωτηθείς αν η Συμμαχία χρειάζεται μια νέα απόφαση για να επεμβαίνει εκτός της επικράτειας των χωρών - μελών, απάντησε μονολεκτικά: "Oχι". Η Ελλάδα από την πλευρά της, ταυτόχρονα με το "ναι" σε όλα, ψέλλισε ότι "δεν είναι και ικανοποιημένη με τη συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών", σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Με βάση το νέο δόγμα του, το ΝΑΤΟ αποκτά απεριόριστες δυνατότητες για στρατιωτικές παρεμβάσεις χωρίς τους περιοριστικούς όρους που προέβλεπε το ιδρυτικό καταστατικό του, του 1949. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και το αναθεωρηθέν Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας, στις αποστολές του ΝΑΤΟ αναγνωρίζονται οι "ειρηνευτικές επιχειρήσεις", η αντιμετώπιση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και η "διεθνής τρομοκρατία".

Θεσμοθετείται η χωρίς όρια δράση του σε όλη τη Γη και η μετατροπή του σε παγκόσμιο κατασταλτικό μηχανισμό. Παύει και τυπικά πλέον να είναι "αμυντικός" οργανισμός, που αποκρούει ένοπλες επιθέσεις εναντίον των μελών του, αλλά ασχολείται με "ζωτικά συμφέροντα, διαχείριση κρίσεων, επιβολή κυρώσεων για την τρομοκρατία" κλπ. Επίσης αλλάζει η σχέση ΝΑΤΟ - ΟΗΕ. Το ΝΑΤΟ τοποθετείται υπεράνω των Ηνωμένων Εθνών και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει μνεία για υποχρέωση εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας όσον αφορά ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Ετσι καθιερώνεται η αρχή των "ίσων συνεργατών" μεταξύ ΝΑΤΟ - ΟΗΕ καθ' ότι το ΝΑΤΟ έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέγει κατά περίπτωση εάν θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη. Ρόλος τοποτηρητή απονέμεται στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της Συμμαχίας στη διαδικασία διεύρυνσης και υπογραμμίζεται ότι εγκρίθηκε ένα σχέδιο δράσης για νέα μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ