Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Η υποταγή δεν είναι η μοίρα των μικρών λαών

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του Κόμματος από το Βελιγράδι

Τα σχέδια και τις αποφάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών θα τα ανατρέψουν ο αγωνιζόμενος λαός της Γιουγκοσλαβίας, οι λαοί των Βαλκανίων και όλοι οι λαοί της υφηλίου, που σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο.Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε το περασμένο Σάββατο ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης,μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του Κόμματος από το Βελιγράδι.

"Θα ήθελα - είπε ευθύς εξαρχής ο κομμουνιστής ηγέτης - να πω τη γνώμη μου για κάτι που άκουσα στην τηλεόραση σήμερα: Οτι υπάρχουν, λέει, δυσκολίες και ότι δεν είναι εύκολο να ανατραπούν οι αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Δεν ξέρω τι εννοούν μ' αυτό το "να ανατραπούν οι αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων". Ομως τις αποφάσεις αυτές θα τις ανατρέψουν με τη στάση τους ο γιουγκοσλαβικός λαός, οι λαοί των Βαλκανίων και οι λαοί των άλλων χωρών που αγωνίζονται ενάντια σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο που γίνεται ενάντια στη Σερβία".

Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει μια πιο γλαφυρή εικόνα για το πώς αγωνίζεται ο λαός της Σερβίας και για το ποια πρέπει να είναι η στάση των μικρών λαών, όπως ο ελληνικός, απέναντι στον ιμπεριαλισμό, ο Χ. Φλωράκης σημείωσε: "Θα σας πω κάτι. Στο δρόμο που πηγαίναμε, αλλά και όσες μέρες μείναμε στο Βελιγράδι κάθε τόσο χτυπούσαν τα κινητά: πότε η γυναίκα του ενός, πότε η αδελφή, η κόρη ή ο γιος του άλλου ρωτούσαν αν ήμαστε καλά. Φοβερή ανησυχία. Ομως όλοι γυρίσαμε πίσω με καινούριο κουράγιο, που πήραμε από το σερβικό λαό. Οποιος σήμερα περπατάει στο Βελιγράδι, δε νιώθει ότι βρίσκονται σε πόλεμο. Η ζωή κυλάει κανονικά. Αυτή η αποφασιστικότητα του λαού της Σερβίας να είσαστε βέβαιοι ότι θα ανατρέψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Και ας βγάλουμε κι εμείς ορισμένα διδάγματα, γιατί μας λένε συνεχώς ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είμαστε μικρή χώρα, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τις υπερδυνάμεις, υπάρχει και ο κίνδυνος της Τουρκίας". Η Σερβία όμως τα βάζει με τις μεγάλες δυνάμεις και να είστε σίγουροι ότι θα νικήσει, ανεξάρτητα από τις ζημιές και τις καταστροφές που προξενούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές".

Πόσο κοστίζει στον ελληνικό λαό η ΝΑΤΟική επέμβαση;

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ ενημέρωσε λεπτομερώς τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία του Κόμματος στη Νέα Γιουγκοσλαβία και για τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε περιοχές που έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Στη συνέχεια στιγμάτισε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δε χάνει ευκαιρία να ευθυγραμμίζεται με όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και ζήτησε, πέραν των άλλων, να απαντηθεί από μέρους της το ερώτημα πόσο στοιχίζουν στον ελληνικό λαό οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί της γειτονικής χώρας.

"Υπάρχει - είπε ο Χ. Φλωράκης - ανάμεσα στα άλλα κι ένα θέμα που δεν το είδα να προβάλλεται από τον Τύπο. Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σ' όλες τις αποφάσεις συμφωνήσαμε. Αυτή η επιδρομή όμως που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία έχει έξοδα. Αυτοί οι πύραυλοι δεν είναι τζάμπα, οι βόμβες, τα αεροπλάνα έχουν έξοδα. Η ελληνική κυβέρνηση δε μας μίλησε ακόμη γι' αυτό. Ποιο είναι το μερδικό που θα πληρώσουμε; Εφόσον συμφωνεί η κυβέρνηση στην επιδρομή αυτή, θα κληθούμε κι εμείς να καταβάλουμε ανάλογο ποσοστό για όλα τα έξοδα της επίθεσης που γίνεται. Κι ασφαλώς θα τα πληρώσει όλα ο ελληνικός λαός".

Οι δημοσιογράφοι τιμούν την Ελλάδα

Πάντως ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των Ελλήνων δημοσιογράφων που καλύπτουν δημοσιογραφικά αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Η πρώτη του κουβέντα, με το ξεκίνημα της συνέντευξης, ήταν γι' αυτό το θέμα:

"Πραγματικά - είπε - είναι τιμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό το ότι οι δημοσιογράφοι και όλοι οι συνεργάτες στη δημοσιογραφία, σ' αυτό που γίνεται στη γειτονιά μας ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. Λίγες είναι οι εξαιρέσεις. Και θα έλεγε κανένας ότι επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Είναι μεγάλη η προσφορά σας. Να μη σταματήσετε να ενημερώνετε τον ελληνικό λαό με το τι ακριβώς συμβαίνει στη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Σας λέω ειλικρινά, έριξα μια ματιά σήμερα στον Τύπο - γιατί αυτές τις ημέρες που ήμουνα στο Βελιγράδι δεν έβλεπα ελληνικές εφημερίδες - και είδα μια πλήρη ενημέρωση. Καλά λέω, εγώ τώρα τι να τους πω; Εχουν δημοσιευτεί όλα τα γεγονότα και το τι συμβαίνει εκεί".

Η χερσαία επίθεση και οι μισθοφόροι

Μετά το πέρας της σύντομης ομιλίας του, ο Χ. Φλωράκης είχε μια αναλυτική συζήτηση με τους δημοσιογράφους για όλη την κατάσταση. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ αφού σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για να κερδηθεί ένας πόλεμος, πρόσθεσε:

"Εάν καταφέρουνε οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί - γιατί βλέπετε αυτοί συνεργάζονται στενότερα - να δημιουργήσουν στρατό μισθοφόρων, δεδομένου ότι στρατολογούν διάφορους και πρώτα απ' όλα αυτούς του UCK, θα επιχειρήσουν χερσαία επίθεση. Πάντως είναι δύσκολο πράγμα η χερσαία επίθεση, γιατί αν γίνει θ' αρχίσουν να πηγαίνουν πίσω τα φέρετρα κι αυτό δεν περνάει σήμερα στις ΗΠΑ, γιατί υπάρχει η πικρή πείρα του Βιετνάμ. Εκτός, επαναλαμβάνω, αν καταφέρουν να φτιάξουν μισθοφορικό στρατό αξιόλογο, τότε μπορεί να επιχειρήσουν χερσαία επιχείρηση κι αυτό σαν τελευταία προσπάθεια. Αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να τα μαζέψουν".

Στη συνέχεια ο Χ. Φλωράκης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε λεπτομερώς τις θέσεις της Γιουγκοσλαβίας - όπως του τις ανέλυσε ο Σλ. Μιλόσεβιτς - για λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Κλήθηκε μάλιστα να εκφράσει τη γνώμη του για το γεγονός ότι ο Τσερνομίρντιν δήλωσε πως ο η Γιουγκοσλαβία δέχεται ένοπλους παρατηρητές στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Μιλόσεβιτς υπογράμμισε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι παρατηρητές θα είναι άοπλοι. "Μετέφερε λάθος ο Τσερνομίρντιν αυτά που του είπε ο Μιλόσεβιτς; ", ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Δεν ξέρω. Δεν ήμουνα στη συζήτηση με τον Τσερνομίρντιν", απάντησε ο Χ. Φλωράκης. Και πρόσθεσε: "Στη συζήτηση που είχαμε, ο Μιλόσεβιτς ήταν κατηγορηματικός σ' αυτό το θέμα. Σε καμιά περίπτωση δε δέχεται ένοπλους παρατηρητές. Ακόμη οι άοπλοι παρατηρητές δεν μπορεί να προέρχονται από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την Ελλάδα".

Θα δημιουργηθεί ο αντίθετος πόλος

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Χ. Φλωράκης θέλησε να δώσει ένα μήνυμα βγαλμένο από την πολύχρονη πείρα του κι απ' όσα συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια, ειδικότερα δε το τελευταίο διάστημα:

"Θα ήθελα - είπε - να σας πω κάτι. Να περιμένουμε κάτι το καινούριο. Δεν μπορεί να μείνει η κατάσταση έτσι που κυρίαρχος στην οικουμένη, στον πλανήτη, να είναι οι ΗΠΑ. Θα δημιουργηθεί και άλλος πόλος απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Με ποια μορφή και πότε, νέοι είστε εσείς μην ανησυχείτε. Εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι της δικής μου γενιάς. Δεν μπορεί να σταματήσει εκεί η εξέλιξη. Παλιά το σύνθημα ήταν να ξεμπλέξουμε την ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και όλα θα λυθούν. Οχι μονάχα δε λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά οξύνθηκαν περισσότερο και δημιουργήθηκαν και καινούρια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ