Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ ΑΚΕΛ

ΑΚΕΛ

Χωροφύλακας το ΝΑΤΟ

"Οχι" στο εμπάργκο κατά της Σερβίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Το ΑΚΕΛ κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αγνοήσει τη ρηματική διακοίνωση της γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας και να υιοθετήσει μια θέση που να στηρίζεται και να υπηρετεί αρχές.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ τονίζει ότι η τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό δεν πρέπει να δεν μπορεί να καθοδηγείται ούτε από μια λανθασμένη αντίληψη περί εθνικού συμφέροντος, που μας θέλει να εμφανιζόμαστε αρεστοί στους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι εξυπηρετούμε έτσι την υπόθεση της Κύπρου, ούτε από το πρακτικό μέρος, αν δηλαδή πουλάμε ή όχι πετρέλαιο στη Γιουγκοσλαβία. Η θέση της Κύπρου πρέπει να στηρίζεται και να υπηρετεί αρχές.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί το εμπάργκο αυθαίρετο και παράνομο, αφού εμπάργκο σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει το δικαίωμα να επιβάλλει. Πέραν τούτου, εκτιμά το ΑΚΕΛ, το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι μέρος της επιδρομής που το ΝΑΤΟ διεξάγει κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ανακοινώθηκε επίσημα ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να συνταχθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή, μετά από σχετικό διάβημα που έγινε προς την κυπριακή κυβέρνηση χτες το μεσημέρι, και αφού ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη λήφθηκε η απόφαση να συνταχθεί η Κύπρος με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε "για σκοπούς συμβολής της Κύπρου στην κοινή εξωτερική πολιτικής και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημέρωσε τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης είχε δηλώσει ότι, το "θέμα δε μας αφορά αφού η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλά για προμήθεια ή πώληση πετρελαίου και όχι για μεταφορά".

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ

Ο κυνισμός που χαρακτηρίζει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, όπως αυτό υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τα 50χρονα της Συμμαχίας επαληθεύει πλήρως την εκτίμηση της πρόσφατης Συνάντησης των Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης στη Λευκωσία ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα των γεωστρατηγικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει άλλη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι το Καταστατικό του ΝΑΤΟ προνοεί ότι η στρατιωτική δράση της Συμμαχίας δεν μπορεί να επεκτείνεται έξω από τα γεωγραφικά της όρια και αναλαμβάνεται, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή μόνο μετά από σχετική εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το νέο δόγμα καταργεί και τις δύο αυτές αρχές: Το ΝΑΤΟ θα αναλαμβάνει στρατιωτική δράση οπουδήποτε στον πλανήτη, χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφάλειας. Αυτό σημαίνει, εκτιμά το ΑΚΕΛ, ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπεται και επίσημα από αμυντικό σε επιθετικό συνασπισμό και από περιφερειακό σε παγκόσμιο οργανισμό. Σημαίνει, ακόμα, υποκατάσταση του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ και αντικατάσταση του Διεθνούς Δικαίου με το νομό της ζούγκλας.

Το ΑΚΕΛ σημειώνει, επίσης, πως ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να νομιμοποιήσει μελλοντικές επιδρομές και εγκλήματα πολέμου, όπως αυτά που διαπράττει σήμερα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ο Χάρτης του ΟΗΕ προνοεί ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης των προνοιών οποιασδήποτε συμφωνίας με πρόνοιες του Χάρτη, υπερέχουν οι πρόνοιες του Χάρτη. Πέραν τούτου, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ καταστρατηγεί μια ολόκληρη σειρά από βασικές αρχές και αναγκαστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως η μη επέμβαση, η μη χρήση ή απειλή βίας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η εδαφική ακεραιότητα. Σύμφωνα με το συμβατικό Διεθνές Δίκαιο κάθε Συνθήκη που συγκρούεται με τέτοιους κανόνες είναι εξ υπαρχής άκυρη.

Τέλος, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η υποκατάσταση του ΟΗΕ και η αντικατάσταση του Διεθνούς Δικαίου, με το νόμο της ζούγκλας συνιστούν ενέργειες που στο κατώφλι του 2000 στρέφουν την ανθρωπότητα στο Μεσαίωνα και εγκυμονούν κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου γένους. Εκείνοι που συνέλαβαν και υλοποιούν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, όπως και εκείνοι που με τη σιωπή, την ανοχή και τη συνενοχή τους επιτρέπουν στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς να αναγορεύονται σε παγκόσμιους χωροφυλακές, είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία και την ανθρωπότητα. Οι συνεπείς δυνάμεις της Αριστεράς, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ