ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα ... σωθήκαμε

ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ του Νόβι Σαντ μπορεί να πέσανε όλες, όμως κανένας "Τόμαχοκ" δεν μπορεί να ρίξει τις "γέφυρες" που στήνονται ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων, τους οποίους ενώνει η ίδια απειλή.

***

Ισα - ίσα κάθε νέο χτύπημα βάζει ισχυρότερα θεμέλια, που ξεπερνάνε εθνικοθρησκευτικές ή άλλες ψευδεπίγραφες διαφορές. Ευτυχώς...

***

ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ - κατά τον Σημίτη - πρέπει να είμαστε χαρούμενοι με αυτά που έγιναν στην Ουάσιγκτον. Διασφαλίσαμε ότι συμπεριλαμβανόμαστε ανάμεσα στις χώρες της πιο ισχυρής συμμαχίας του πλανήτη. Και τη μοναδική, με στρατιωτικό χαρακτήρα.

***

Δε θα ακολουθούμε μια "μοναχική πορεία" όπως λένε και ξαναλένε οι εκσυγχρονιστές. Δε θα μας επιτεθεί η Τουρκία, αφού είναι σύμμαχος και τέλος πάντων δε θα κοντραριστούμε με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

***

Βεβαίως, μπορεί να εγκαθίδρυσε και τυπικά (γιατί ουσιαστικά ισχύει προ ετών) το ΝΑΤΟ την παγκόσμια τρομοκρατία του, πλην όμως εμείς - έτσι μας δηλώνουν - δεν κινδυνεύουμε.

***

Μπορείτε όμως να εξηγήσετε παρ' όλα αυτά, γιατί ο μέσος Ελληνας, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, όχι μόνο νιώθει ότι κινδυνεύει, αλλά... νιώθει και ηλίθιος από πάνω;

***

Προφανώς, γιατί έχει τραβήξει αρκετά από τις ΗΠΑ και, μάλιστα, χωρίς το νέο δόγμα. Κι από την άλλη δε νιώθει καθόλου προστατευμένος με τους ΝΑΤΟικούς πυραύλους να σκάνε τριγύρω στα Βαλκάνια. Χώρια, που δεν τον κάνει περήφανο και η υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού που συνοδεύτηκε με τη δέουσα δουλοπρέπεια.

***

Ευτυχώς βέβαια, που αυτή η χώρα δεν αποτελείται από 10 εκατομμύρια Σημίτηδες. Και σίγουρα η ιδέα του νέου παγκόσμιου ΝΑΤΟικού φασισμού, ο οποίος μάλιστα ομολογείται με τον πιο ευθύ και ωμό τρόπο, κάνει πολλούς καναπέδες στα ελληνικά σπίτια να... βγάλουν αγκάθια και να γίνουν εξαιρετικά άβολοι.

***

Κάτι που φάνηκε δηλαδή από τη χτεσινή συναυλία, αλλά και από όσα γίνονται τούτες τις μέρες...

Απολογητής της συμμαχίας των δολοφόνων

Αν ανέλαβε κάποιο ρόλο ο Κ. Σημίτης από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτός δεν ήταν άλλος από την άχαρη αποστολή να εξωραϊσει και εξανθρωπίσει στην εγχώρια "κοινή γνώμη" το νέο ρόλο της συμμαχίας των δολοφόνων των λαών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που κατάλαβε ότι σε αυτό το νέο ρόλο το ΝΑΤΟ καθορίζει τη δράση του από τη στάση του ΟΗΕ (!) και επιχείρησε να το περάσει στις δηλώσεις του. Και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι "έγινε αποδεκτή η θέση που είχε εκφράσει η Ελλάδα"! Κόντρα στο κοινό ανακοινωθέν και τις δηλώσεις αρκετών αρχηγών - κρατών, αλλά και του Σολάνα, ο Κ. Σημίτης επέμενε στις διαδοχικές συνεντεύξεις του ότι το ΝΑΤΟ αντλεί τη "νομιμοποιητική βάση των ενεργειών του" από τον ΟΗΕ! Τελικά, στο τέλος παραδέχτηκε ότι η εκτίμησή του βασίζεται στην "ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ και τη δήλωση του Βερολίνου του 1994" (!).

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι ότι ο Κ. Σημίτης δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά στο ότι συνειδητά και σκόπιμα επιχειρεί να εξαγνίζει τον εγκληματικό, νέο ρόλο της "συμμαχίας του θανάτου", στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Το μόνο, όμως, που καταφέρνει είναι να αποδείξει το μέγεθος της δουλοπρέπειάς του και το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Ιλουστρασιόν θαύματα

"Δε θα είχα κανένα δισταγμό ως υπουργός Υγείας να ζητήσω "συγνώμη" από τον ελληνικό λαό, από τους Ελληνες φορολογούμενους για ό,τι αρνητικά έχει αυτό το σύστημα σήμερα", δήλωσε δημοσίως ο Λ. Παπαδήμας στις 27.1.1999 στην πρώτη συνέντευξή του ως υπουργός Υγείας.

Και πώς διορθώνονται όλα αυτά, για να βρει αντίκρισμα και το "συγνώμη"; Μα με δυο ιλουστρασιόν φυλλάδια για την "υγεία + πρόνοια", που κυκλοφόρησε μέσω επιλεγμένων εφημερίδων το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την περασμένη Κυριακή. "Μάθε τι συμβαίνει στην Υγεία - Πρόνοια. Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα", είναι το σύνθημα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Αν τα δει κανείς αυτά τα ιλουστρασιόν... εγκόλπια ξεχνά τις ουρές, τους άθλιους θανάτους, τα ξέφραγα νοσοκομεία, τις διαλυμένες υπηρεσίες πρόνοιας κι όλα όσα αντιμετωπίζει ένας πολίτης στην ώρα της ανάγκης. Δεν πάει, άλλωστε, καιρός (Νοέμβρης του 1998) που σύμβουλος του ίδιου του πρωθυπουργού προόριζε το ΕΣΥ για την Πρόνοια.

Τώρα πώς τα κατάφερε η κυβέρνηση και αντέστρεψε την εικόνα της διάλυσης, είναι απ' αυτά που μπορεί να καταχωρηθούν, ως θαύματα του εκσυγχρονισμού....

Δείγματα γραφής

Ιδού και ένα δείγμα αυτής της αντιστροφής της κατάστασης στην υγεία.

Αναφέρει λοιπόν το ιλουστρασιόν φυλλάδιο: "Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την υγεία σημαίνει εξέλιξη... με 5 ασθενοφόρα ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που δημιουργούν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 9 δισ. δραχμών".

Βέβαια τα ελικόπτερα είναι τέσσερα, αλλά δεν έχουν αγοραστεί ακόμα, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί κάμποσα χρόνια τώρα. Οσο για τα αεροπλάνα, τώρα η επιτροπή άρχισε τις εργασίες της για να θέσει τις προδιαγραφές της προκήρυξης.

Δηλαδή, καλομελέτα κι έρχεται, που λέμε. Αλλά πάλι καλά που τα γράφουν γενικόλογα και αόριστα στα διαφημιστικά φυλλάδια. Διότι την προεκλογική περίοδο του 1996 το ΠΑΣΟΚ μας είχε πει ότι είχε αγοράσει τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα και μάλιστα εις διπλούν. Μια φορά για το ΕΚΑΒ και άλλη μια για το πρόγραμμα "Ιπποκράτης", που υποτίθεται ότι θα θωράκιζε τα νησιά του Αιγαίου!!

Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι πρόκειται για τα ίδια ελικόπτερα και αεροπλάνα...

Μια ... περίεργη στάση

Οι πληροφορίες λένε ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν προσανατολίζονται σε μια πολύ περίεργη στάση... Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε θα δεχτούν να κληθούν ως μάρτυρες στην Επιτροπή η κ. Ντιλάν και οι υπόλοιπες συνεργάτιδες του Οτσαλάν, που βρίσκονταν στην Κένυα και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων έγιναν. Μάλιστα, χτες ο "Ρ" έθεσε το θέμα στον εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, τον κ. Αθανασάκη, ο οποίος με την απάντησή του φρόντισε να ενισχύσει τις ανησυχίες. Οταν τέθηκαν υπόψη του οι πληροφορίες που υπάρχουν και ρωτήθηκε ευθέως αν η κυβέρνηση θα ...πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δεχτούν ως μάρτυρες τις συνεργάτιδες του Οτσαλάν, απάντησε ότι δεν μπορεί να παρέμβει με κάποια του δήλωση σε ένα θέμα που εξελίσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας...

Μήπως αυτή η απάντηση συνιστά και επιβεβαίωση των πληροφοριών; Θα το δούμε πολύ σύντομα...

Προκλητική απόφαση

Εγινε κι αυτό. Μετά από εντολή του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, οι τοπικές εισαγγελικές αρχές της Κατερίνης διέκοψαν τη ροή του προγράμματος ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, του "ΕΡΜΗΣ TV". Ενός τηλεοπτικού σταθμού, με εμβέλεια που καλύπτει την Πιερία, αλλά και τους περισσότερους νομούς της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, μαζί και της Θεσσαλονίκης.

Τυπικά, η αιτία διακοπής, όπως αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο, ήταν η μη καταβολή του αντιτίμου πνευματικών δικαιωμάτων για αμερικανική ταινία, που πρόβαλε ο σταθμός. Ουσιαστικά, όμως, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ήταν το γεγονός, πως ο "ΕΡΜΗΣ TV" αναμετάδιδε καθημερινά και για ορισμένες ώρες, το πρόγραμμα της σερβικής TV.

Και γίνεται ακόμη περισσότερο γελοία, αλλά και προκλητική η ενέργεια της κυβέρνησης, επειδή η αμερικανική ταινία, για την οποία δεν καταβλήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα, υποτίθεται πως προβλήθηκε το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου. Το βράδυ, δηλαδή, του β γύρου των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών, όταν - όπως βεβαιώνουν οι υπεύθυνοι του "ΕΡΜΗΣ" και δεκάδες τηλεθεατές - ο σταθμός μετέδιδε συνεχώς αποτελέσματα, μέχρι τα ξημερώματα.Θα κάνουμε λάθος κ. Ρέππα, εάν υποθέσουμε πως σας "τράβηξε το αυτί" ο κ. Μπερνς και εσείς σπεύσατε, ως καλός "εκσυγχρονιστής", να προσαρμοστείτε;

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, το συγκεκριμένο κρούσμα της αντιδημοκρατικής παρέμβασης του υπουργού, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο και καλά θα κάνει η κυβέρνηση, να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της.

Λαϊκό χαλινάρι στον Ν. Μπερνς

Κανένα όριο και φραγμό δεν υπάρχει πλέον στην παρέμβαση του Ν. Μπερνς στα εσωτερικά της χώρας. Η κυβέρνηση Σημίτη φαίνεται ότι απλώς περιορίζεται να μεταφέρει τη γενική γραμμή από την Ουάσιγκτον, ενώ ο ανθύπατος έχει ουσιαστικά αναλάβει να υποδεικνύει την "τακτοποίηση" όλων των ζητημάτων, την υλοποίησή της στο εσωτερικό της χώρας. Βασικό μέλημά βέβαια του Ν. Μπερνς είναι η αντιμετώπιση του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Τελευταία ενέργειά του ήταν να στείλει, όπως διαβάζουμε στο "Βήμα", επιστολή στον Γ. Παπανδρέου, την περασμένη Πέμπτη, με την οποία χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" και "ανεύθυνη" την απόφαση οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Χανιά, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί στρατιώτες και γενικά η αμερικανική στρατιωτική παρουσία χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητη!

Το πράγμα με τον Ν. Μπερνς έχει παρατραβήξει. Και αφού η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποδεχτεί το ρόλο του υπαλλήλου του Αμερικανού τοποτηρητή, πρέπει να αναλάβει το λαϊκό κίνημα να δώσει στον Ν. Μπερνς να καταλάβει ότι είναι ανεπιθύμητος παντού όπου πατάει το πόδι του.

Το "νέο" ΝΑΤΟ

Σαν τεράστιο

χταπόδι

τα πλοκάμια του

απλώνει

και "δικαίωμα"

αποκτάει

δίχως οίκτο

να σκοτώνει

το λαό

που θα τολμάει

το κεφάλι

να σηκώνει!

Σαν τεράστιο

χταπόδι

τον πλανήτη μας

τυλίγει,

μες σε δάκρυα

και αίμα

κάθε αντίσταση

θα πνίγει,

σηκωθείτε,

ο αγώνας

εναντίον του

επείγει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ