ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις πολιτικών αρχηγών και ανταλλαγή απόψεων

Τους στόχους της "πρωτοβουλίας" του περιορίστηκε να επαναλάβει ο Κ. Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας έτσι, όπως άλλωστε αναμενόταν, ότι κατά τις συναντήσεις υπήρξε απλά μια ανταλλαγή των ήδη γνωστών απόψεων των ηγεσιών του κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τις χτεσινές συναντήσεις με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του είχε δύο στόχους: Πρώτον, "να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση μήπως και αλλάξει στάση" και δεύτερον, να στείλουμε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι "παρά και πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, σε τέτοια μεγάλα θέματα, μπορούμε, αν μη τι άλλο, να έχουμε μια συνεννόηση μεταξύ μας". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του φρόντισε να διευκρινίσει τι εννοεί για την "αλλαγή στάσης" της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κριτική ότι "η Ελλάδα έπρεπε να έχει δυνατή και καθαρή φωνή", επειδή "εμείς είμαστε και θα ζήσουμε με την περιοχή αυτή". Οι λόγοι που ο Κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η Ελλάδα "δεν έχει τη φωνή που θα έπρεπε" είναι γιατί ο πρωθυπουργός προτιμά τη συμπεριφορά του "υπάκουου παιδιού" και προτιμά να λέει "ναι σε όλα", καθώς και η έλλειψη "πάγιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής". Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ανάγκη σύστασης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και επανέφερε την πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Δ. Τσοβόλας

Ο Δ. Τσοβόλας, εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε ότι συμφώνησαν στη σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ώστε "αν είναι δυνατόν να χαραχτεί μια εθνική στρατηγική σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές". Διαφώνησαν, όπως είπε, στο εάν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να συμφωνήσει ή όχι με τους βομβαρδισμούς. Η θέση του ΔΗΚΚΙ είναι ότι δεν έπρεπε να συμφωνήσει - έπρεπε να θέσει "βέτο", όπως διευκρίνισε αργότερα, γιατί "διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα ασφάλειάς μας στην περιοχή", αλλά και γιατί "είναι έξω από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου". Παρόμοια είναι και η θέση του για τις διευκολύνσεις που ήδη παρέχει η κυβέρνηση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής. Ακόμα, πρότεινε στον Κ. Καραμανλή τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου ενάντια στον πόλεμο και τη βαρβαρότητα των ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ "επιφυλάχτηκε" να απαντήσει.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο ότι δεν έπρεπε αρχικά η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, όπως και στην παροχή διευκολύνσεων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Ακόμα συμφώνησαν στη διαμόρφωση όρων για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος, καθώς και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε τα σημεία συμφωνίας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, προσθέτοντας ότι "είναι απαράδεκτο με προσωπικές επιλογές και υπογραφές του πρωθυπουργού να δεσμεύεται η Ελλάδα για σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες ανατρέπουν τα πάντα στον πολιτικό μας περίγυρο". Αναφερόμενος στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι είναι η χαριστική βολή του ΟΗΕ και ανατινάζει το όλο οικοδόμημα του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτελούν τη σύγχρονη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ "για να καταβροχθίσουν τα πάντα".

  • Συνάντηση του Κ. Σκανδαλίδη με τον Ν. Κωνσταντόπουλο πραγματοποιήθηκε επίσης χτες στο πλαίσιο των επαφών των κομμάτων με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Ο,τι αρχίζει τελειώνει

του Τίτου ΒΑΝΔΗ

Εψαξα ανάμεσα στις σκέψεις και τα συναισθήματα που με πλημμυρίζουν με την προμελετημένη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ. Επίθεση εγκεκριμένη και από τους ΝΑΤΟικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φιλοδοξία μου ήταν μέσα απ' αυτές τις σκέψεις να διατυπώσω μια άποψη ευκολοχώνευτη, που θα βοηθούσε και αυτή στις τόσες προσπάθειες διαφώτισης που γίνονται. Υπάρχουν ακόμα πληρωμένοι κονδυλοφόροι που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα των Αμερικανών κατηγορώντας τον Μιλόσεβιτς. Θα μπορούσε να γελάσει κανείς με τα επιχειρήματά τους και να τους αγνοήσει, αλλά κάθε μέρα σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι και παιδιά. Καταστρέφεται ένα έθνος και έτσι υποχρεωτικά πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν συνειδητοί ή ηλίθιοι αλλά οπωσδήποτε συνεργάτες σε μια γενοκτονία. Ψάχνοντας λοιπόν ανακάλυψα ότι καταπιανόμουν με κάτι πολύ δύσκολο για τις δικές μου τις δυνάμεις. Ο,τι σκεφτόμουνα είχε ειπωθεί από άλλους.

Ηταν σαν να άνοιγα την πόρτα μιας τεράστιας ντουλάπας για να ξεκρεμάσω αυτή τη μια άποψη που γύρευα και αντί για άποψη πέφτουν στο κεφάλι μου τα ερωτήματα που με βασανίζουν από την πρώτη μπόμπα που ρίξαν τα κακοποιά φαντάσματα του Χίτλερ. Ετσι μια και δεν μπορώ να βρω απόψεις που θα βοηθήσουν, θα σας εκμυστηρευτώ ερωτήματα που με βασανίζουν, ίσως μέσα στο ερώτημα υπάρχει και η απάντηση. Μακάρι να ήξερα ότι "κουίσλιγκ" ήταν οι προδοτικές κυβερνήσεις που συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Τους Γερμανούς τότε. Αυτές τις κυβερνήσεις τις διόριζαν οι Γερμανοί κατακτητές. Οι Ελληνες μέλη των κυβερνήσεων αυτών ήταν στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και πάλι δίκαια - προδότες, κουίσλιγκ. Τώρα έχουμε καινούριο κατακτητή. Τον Κλίντον.Φυσικά όταν λέμε Κλίντον δεν εννοούμε ένα πρόσωπο αλλά τους καπιταλιστές και στρατοκράτες της Αμερικής. Πρώτα κάνει συνεργάτες υποτακτικούς και μετά προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο αρχίζοντας από τη Σερβία. Τον περήφανο λαό που δεν πουλάει την ανεξαρτησία του. Αρχίζει τη σφαγή ενός λαού ο Κλίντον προσπαθώντας να κρύψει την παρανομία του που δεν κρύβεται πίσω από μια λέξη. Τη λέξη ΝΑΤΟ που δεν είναι παρά ένα ψευδώνυμο από το μακαρίτικο το ΝΑΤΟ που είχε δημιουργηθεί τάχα για άμυνα. Δεν υπακούει στον ΟΗΕ. Δε λογαριάζει το ΣΑ. Δε λογαριάζει βέτο. Ολα έχουν καταργηθεί και μένει μόνο μια παραπλανητική λέξη που διάλεξε η νεοσυσταθείσα συμμορία του Κλίντον. Μια συμμορία δολοφόνων που δίνει εντολή στους αδύναμους εταίρους και μη, οι οποίοι θα υπακούσουν ή θα σκοτωθούν. Σκοτώνουν γέρους, μωρά, γυναίκες και με κατεβασμένα τα μάτια και ύφος ψεύτικα λυπημένο, εξηγούν ότι αναγκάζονται να σκοτώσουν για λόγους... ανθρωπιστικούς. Μετά ο Κλίντον αλλάζει ύφος και δηλώνει ότι δε θα σταματήσει αν δεν τελειώσει με νίκη και αν δε δικάσει τον Μιλόσεβιτς. Και εδώ λέει αλήθεια. Ξέρει πως αν χάσει θα δικαστεί αυτός για εγκλήματα πολέμου. Γιατί είναι εγκληματίες πολέμου. Το ξέρει κι αυτός και εμείς. Και είναι ντροπή γι' αυτούς που θέλουν να θεωρούνται τίμιοι, να μιλούν για σκληρότητα Μιλόσεβιτς, δεν είναι τίμιοι. Δε θεωρούνται τίμιοι. Και το ξέρουν και το ξέρουμε, ας μην προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από τη μάσκα της τάχα αντικειμενικότητας. Τώρα τι γίνεται με τις κυβερνήσεις των χωρών που βοηθάνε έναν εγκληματία πολέμου στο ανίερο έργο του; Είναι κουίσλιγκ; Με την υπογραφή τους εγκρίνανε και ενθαρρύνανε ένα έγκλημα, αρνούνται ότι στέλνουν στρατιωτική βοήθεια. Παίζουν με τις λέξεις αλλά δεν έχει σημασία. Κανέναν δεν ξεγελούν. Λαβαίνουν μέρος στα πανηγύρια του ΝΑΤΟ. Επομένως, γιορτάζουν τα εγκλήματα. Ποια είναι η συμμετοχή των παιδιών μας στο μέτωπο. Τι ρόλο παίζουν; Κανένα, θα παίζουν τένις ή θα διοργανώσουν καμιά ποδοσφαιρική συνάντηση με το UCK; Χάθηκε πια η ντροπή; Το ξέρουν πολύ καλά πως μερικά απ' αυτά τα παιδιά δε θα γυρίσουν πίσω. Πρέπει η κυβέρνηση να τα φέρει πίσω τώρα αμέσως, αλλιώς θα είναι υπεύθυνη για το θάνατό τους. Αμαχοι στρατιώτες στα πεδία των μαχών δε γίνεται.

Ο λαός έχει εκφραστεί. Εγινε "δημοψήφισμα". Πάνω από το 95% του ελληνικού λαού βροντοφώναξε "όχι συνενοχή σε δολοφονίες". "Οχι στο χιτλερικό φασισμό". Με εντολή του λαού η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει την υπογραφή της ή να παραιτηθεί. Αλλιώς θα είναι μια παράνομη κυβέρνηση συνεργαζόμενη με τον σούπερ χιτλερικό επιδρομέα ενάντια στα συμφέροντα και στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ο Κλίντον θα το τραβήξει ως το τέλος. Μπορεί να θυσιάσει εκατομμύρια ανθρώπων για να νικήσει και να δικάσει τον Μιλόσεβιτς γιατί δε διοικούσε καλά το σερβικό λαό, που παλεύει με νύχια και με δόντια για να εμποδίσει τον Κλίντον να εισβάλει στον πλανήτη, αρχίζοντας από τη Σερβία, το βάναυσο φασισμό του. Ακουσα τη λέξη νεοφασισμός. Δε νομίζω ότι υπάρχει τίποτα νέο σ' αυτή την πολιτική των ανθρωποκτόνων. Είναι υποχρεωμένοι να σκοτώνουν. Είναι στριμωγμένοι. Αρχισε ο επιθανάτιος ρόγχος του καπιταλισμού. Μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια, αλλά άρχισε και ό,τι αρχίζει τελειώνει. Στην οθόνη τα γράμματα "Τέλος" τρεμοσβήνουν, το ρεύμα θα κοπεί.

Συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

Ανοιχτή επιστολή στελέχους της ΠΑΣΚΕ

Η πιο κάτω επιστολή είναι δήλωση εργατικού στελέχους της ΠΑΣΚΕ στην Καλαμάτα και δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα "Ελευθερία" την Κυριακή 25/4. Ο "Ρ", αναδημοσιεύει την εν λόγω επιστολή χωρίς σχόλια.

"Ανοιχτή επιστολή

Στα στελέχη - μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.

Επιτέλους έχουμε χρέος απέναντι στη γενιά που έρχεται να αφήσουμε συνθήκες ζωής, ελευθερίας και δημοκρατίας. Εχουμε χρέος απέναντι σε μια πλούσια ιστορική διαδρομή που μας συνδέει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ. Δε μετανιώνουμε για τους αγώνες μας, δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να τους κάνει να πάνε χαμένοι, έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε.

Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά μιας απάνθρωπης δολοφονικής επίθεσης απέναντι σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, από τις συμμαχικές δυνάμεις "Ειρήνης". Εχουν καταργήσει ακόμη και τα προσχήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση, ενώ υπογράφει τις ΝΑΤΟικές ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ, κάνει δηλώσεις ότι είναι αντίθετη με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Το κόμμα του χρηματιστηρίου παρακολουθεί με αγωνία τις τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους, ενώ ο χορός του πολέμου καλά κρατεί.

Δηλώνω δημόσια

Φτάνει πια

Συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε

Από το 1977 που πρωτοψήφισα, ψηφίζω και στηρίζω με αγώνες το ΠΑΣΟΚ. Εχω πλήρη συναίσθηση ότι κουβαλάω στην πλάτη μου μια πλούσια κοινωνική δραστηριότητα. Δεν είμαι διατεθειμένος για οποιεσδήποτε πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες, να διαγράψω την πλούσια ιστορική μου διαδρομή.

Γι' αυτό δηλώνω δημόσια ότι

σε αυτές τις ευρωεκλογές δε θα στηρίξω ούτε θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ για δύο λόγους:

1) Γιατί στηρίζει η κυβέρνηση με την υπογραφή της τη δολοφονική επίθεση απέναντι σε κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος.

2) Γιατί κάθε θετική ψήφος σε κυβερνήσεις της Ευρώπης που στηρίζουν την επέμβαση θα χρησιμοποιηθεί σαν θετική ψήφος στήριξης αυτής της δολοφονικής επίθεσης.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας θα ψηφίσω λευκό ή άκυρο, αν συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει με την υπογραφή της την επέμβαση.

Καλώ τους φίλους και συντρόφους μου, που μας συνδέουν κοινοί αγώνες, να πράξουν το ίδιο.

Καλαμάτα 24-4-99

Παναγιώτης Κουφαλάκος"

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ζητά με βάση το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με επιστολή, που απέστειλε χτες στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, σημειώνει ότι η εν λόγω συζήτηση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να συζητηθεί η "χάραξη εθνικής στρατηγικής". Παρόμοια επιστολή απέστειλαν και 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αν. Πεπονής, Σ. Βαλυράκης, Αλ. Δαμιανίδης, Γ. Καψής, Ηλ. Παπαηλίας, Στ. Παπαθεμελής και Λ. Βερυβάκης), όπου σημειώνουν ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος και στους βουλευτές, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ