ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε θα περάσουν!

Αρχίζει το μεσημέρι ο αποκλεισμός του λιμανιού. Μια σειρά εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί γύρω από τις δύο εξέδρες στις πύλες

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αποκλείσει από σήμερα το μεσημέρι μέχρι αύριο Σάββατο, ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, συνεχίζοντας την πολύμορφη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση του και απαιτώντας να πάψει η Θεσσαλονίκη να αποτελεί το προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα εισβάλουν στη Γιουγκοσλαβία.

Την απόφαση του 24ωρου αποκλεισμού πήρε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενάντια στον Πόλεμο, σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Στη διάρκεια της αντιπολεμικής εκδήλωσης θα εμποδιστεί η έξοδος πολεμικού υλικού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που μεταφέρονται μέσω του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ή βρίσκονται εγκατεστημένοι εκεί.

Το σκηνικό πολιορκίας του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) έχει αρχίσει να στήνεται από αργά χτες το βράδυ, ώστε σήμερα να ξεκινήσει από νωρίς η δράση. Εξω από την κεντρική πύλη και την πύλη 11 του ΟΛΘ, θα τοποθετηθούν δύο εξέδρες που θα αποτελέσουν το βήμα έκφρασης των ανθρώπων της πόλης και των γύρω περιοχών, για να δηλώσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο την αντίθεσή του στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε πολεμικό ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, ενώ δεκάδες καλλιτέχνες, ηθοποιοί και πανεπιστημιακοί έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις πολύμορφες δράσεις που θα αποκαλυφθούν εκεί. Ομάδες μαθητών θα κάνουν τη δική τους αντιπολεμική επέλαση στην περίφραξη του ΟΛΘ, διακοσμώντας τη με "γκράφιτι".Μιλώντας για το περιεχόμενο της κινητοποίησης ο Ζήσης Παπαδημητρίου καθηγητής του ΑΠΘ, μέλος της Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο "Ρ": "Κινητοποιούμε το λαό ενάντια στη χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και των άλλων υποδομών της χώρας, ως εφαλτήριο στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον γειτονικών λαών. Καλούμε σε ειρηνικό αποκλεισμό του Λιμανιού και εκτιμούμε ότι ο λαός θα συμμετέχει μαζικά. Είναι πλέον φανερό πως αν δεν κινηθούν οι πολίτες, οι λαοί, δεν μπορούμε να περιμένουμε θετικές αλλαγές και φυσικά να δοθεί λύση στη φωτιά που άναψε στη γειτονιά μας. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν να καταλύσουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας. Απευθυνόμαστε σε διανοουμένους, ανθρώπους των Γραμμάτων και όλους τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Η εποχή μας είναι κρίσιμη και αν δεν κινητοποιηθούμε θα είμαστε έρμαια των ξένων δυνάμεων. Ο λαός πρέπει δυναμικά να συμβάλει στην αποτροπή των επικείμενων δυσμενών εξελίξεων".

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ενάντια στον Πόλεμο, το αργότερο μέχρι τις 10 του Μάη, ως επόμενο βήμα στη δράση της, θα οργανώσει πλατιά σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης, για να αποφασιστούν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων και μορφών αντίστασης στις πολεμοκάπηλες πρακτικές που αναπτύσσονται από τους ΝΑΤΟικούς στην περιοχή μας.

ΝΑΤΟική φάλαγγα πήγε για ... βρούβες!

Αλλο ένα δημόσιο οργανισμό της χώρας (μετά το λιμάνι και το αεροδρόμιο) κατέλαβαν χτες το πρωί οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, αυτόν της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, όταν μία φάλαγγα που πήγαινε στα Σκόπια έχασε το δρόμο και βρέθηκε αντιμέτωπη με ντομάτες, μαρούλια και λάχανα.

Πάνω στο άγχος των επιτελών να διώξουν άρον άρον τα ΝΑΤΟικά οχήματα και το πολεμικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει στο Λιμάνι, ενόψει και του 24ωρου αποκλεισμού που έχει προγραμματίσει για σήμερα ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, έχουν αποφασίσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να έχουν αναχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φάλαγγες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες αναχωρούν ασυνόδευτοι χωρίς την παρουσία της Ελληνικής Στρατονομίας, που σε αυτή τη φάση τής έχουν αναθέσει το ρόλο της ορντινάντσας, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο το στρατό της χώρας. Οι οδηγοί του ΝΑΤΟ βασίζονται στην ειδική ΝΑΤΟική σήμανση που έχει τοποθετηθεί παράνομα σε πολλά σημεία από την έξοδο της πόλης μέχρι και το τελωνείο των Ευζώνων.

Χτες όμως για άλλη μια φορά την πάτησαν, εξαιτίας της αυθόρμητης και πρωτόβουλης δράσης του λαού της πόλης, ο οποίος αντιδρά ποικιλόμορφα στη ΝΑΤΟική κατοχή που έχουν επιβάλει στη Βόρεια Ελλάδα. Η σήμανση, που τοποθετήθηκε παράνομα, εξαφανίστηκε σχεδόν από ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Ετσι στις 4.30 τα χαράματα έκπληκτοι οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι είδαν μια τεράστια φάλαγγα, αποτελούμενη από 113 μεγάλα οχήματα, να εισβάλει μέσα στο χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Πάλι καλά, γιατί αν δεν είχαν πάρει αυτόν το λάθος δρόμο ίσως ακόμα να ταξίδευαν προς την Πελοπόννησο...

Στο πέρασμά τους μέσα από τη Λαχαναγορά οι ΝΑΤΟικοί έγιναν για άλλη μια φορά δέκτες της εκτίμησης που τρέφει ο λαός της περιοχής. Φεύγοντας η φάλαγγα συνοδεύτηκε από τα άγρια γιουχαϊσματα και το χαρακτηρισμό "δολοφόνοι" να ακολουθεί. Πυροσβεστική, Τροχαία, κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ, κινητοποιήθηκαν για να προστατεύσουν για ακόμη μια φορά τα ξένα αφεντικά και να βάλουν το στρατό τους στον ίσιο δρόμο, το δρόμο για τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Ποιος έδωσε την άδεια;

Κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα: Ποιος έδωσε εντολή για ειδική ΝΑΤΟική σήμανση στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων; Την ώρα μάλιστα που νομαρχία, δήμος και Τροχαία Θεσσαλονίκης αρνούνται ότι έχουν πράξει κάτι τέτοιο. Πάντως υπεύθυνη να δώσει άδεια για τοποθέτηση οποιασδήποτε πληροφοριακής πινακίδας στο επαρχιακό δίκτυο είναι η αντίστοιχη διεύθυνση της Νομαρχίας και για το εθνικό οδικό δίκτυο η ΔΕΚΕ, υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν η τοποθέτηση έγινε αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια, μήπως ήρθε η ώρα να παρέμβει και η Εισαγγελία για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι, όχι μόνο της συγκεκριμένης αυθαιρεσίας, αλλά και γενικότερα του κατοχικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης;

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αντι-ΝΑΤΟικό μάθημα στους δρόμους

Με κεντρικό σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" έκαναν χτες βράδυ αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία εκατοντάδες καθηγητές, φοιτητές και μαθητές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για το μακελειό που συντελείται στη διπλανή χώρα από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες και την ευρωαντλαντική πολεμική μηχανή.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και από εκεί φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και απαιτώντας να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα, κατευθύνθηκαν με πορεία προς την κεντρική πύλη του Λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή του σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αντισταθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων που στρατοκρατεί την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, τους ζήτησαν να βγουν όλοι μαζί στους δρόμους για να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα ελληνικά εδάφη, να σταματήσει αμέσως η αμερικανο-ΝΑΤΟική επέμβαση στο ανεξάρτητο κράτος της Γιουγκοσλαβίας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές φώναξαν με όλη τους τη δύναμη όχι στο βρώμικο πόλεμο, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ζήτησαν ειρήνη και φιλία σε όλους τους λαούς, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Φόρεσαν στόχους στο στήθος δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που συνεχίζει την αντίσταση, που στέκεται όρθιος κόντρα στην ισοπέδωση και στη γενοκτονία που προκαλούν οι "σύμμαχοι εταίροι" της Ελλάδας.

Στο ψήφισμά τους επισημαίνουν: "Αν η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς, στο εμπάργκο της ΕΕ και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ο ελληνικός λαός δεν έχει βάλει τη δική του. Απαιτούμε άμεσα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Να σταματήσει κάθε είδους διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών, να κλείσουν τα λιμάνια, οι σταθμοί και τα αεροδρόμια. Η Θεσσαλονίκη δε θα γίνει ορμητήριο του πολέμου".

Κλείνοντας την αντιπολεμική τους εκδήλωση έδωσαν την υπόσχεση ότι: "θα είμαστε εδώ, όσες φορές κι αν χρειαστεί. Θα είμαστε στους δρόμους, στα λιμάνια και στους σταθμούς, για να σταματήσουν την επιδρομή των φονιάδων στη Γιουγκοσλαβία. Κάθε σχολείο θα γίνει εστία ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών".

Αντινατοϊκές εκδηλώσεις

Παρασκευή

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Πρωτομαγιάτικη - αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν μαζικοί φορείς και εργατικά σωματεία των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας, στις 7.30 μ.μ., στην είσοδο του Αλσους, στη λεωφόρο Δεκελείας.

Ν. ΙΩΝΙΑ: Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του Δήμου, στις 7 μ.μ., στην πλ. Σημηριώτη (δίπλα στον ΟΤΕ Ν. Ιωνίας).

ΠΑΤΡΑ: Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση - διαδήλωση στα Προσφυγικά.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν σήμερα οι φοιτητές του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο κτίριο της σχολής τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας "για την άνανδρη και παράνομη επίθεση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ".

Σάββατο

ΑΙΓΙΝΑ: Διήμερο εκδηλώσεων ξεκινούν σήμερα οι μαζικοί φορείς του νησιού. Σήμερα, στις 7 μ.μ., ξεκινούν πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλία, απαγγελίες ποιημάτων, έκθεση παιδικής ζωγραφικής) με σύνθημα "τραγουδάμε και ζωγραφίζουμε για την ειρήνη". Επίσης, αύριο οι μαζικοί φορείς του νησιού πραγματοποιούν πορεία στις 11 π.μ. μέχρι τη στρατιωτική βάση του "Τούρλου".

Νυχτερινοί μαθητές ενάντια στον πόλεμο

Αντιπολεμική συναυλία για την ειρήνη στα Βαλκάνια οργανώνουν απόψε Παρασκευή, στις 7.30μμ, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων του "Ευκλείδη" στη Θεσσαλονίκη. Η συναυλία, στην οποία συμμετέχουν ερασιτεχνικά μαθητικά μουσικά σχήματα, θα γίνει στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος. Τα όποια έσοδα υπάρξουν θα δοθούν για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Καθήκον μας το σταμάτημα των τρένων

Αρνούμενη να υποβαθμίσει το νόημα της απεργίας που ακινητοποιεί τα τρένα του πολέμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποχώρησε χτες από τη συζήτηση της αγωγής, που είχε κάνει σε βάρος της η Διοίκηση του ΟΣΕ, με την οποία ζητούσε να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η ΠΟΣ, χαρακτηρίζοντας αβάσιμα και νομικίστικα τα επιχειρήματα του ΟΣΕ, κατέθεσε δήλωση με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση.

Το πραγματικό ζήτημα που κρίνεται, υπογραμμίζεται στη δήλωση της ΠΟΣ, είναι εάν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις έχουν δικαίωμα να παίρνουν θέση στο θέμα της υπεράσπισης της πατρίδας τους από τον κίνδυνο εμπλοκής σ' αυτόν τον παράλογο και κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου πόλεμο. Εμείς - απαντούν οι σιδηροδρομικοί - πιστεύουμε ότι έχουμε αυτό το δικαίωμα. Είναι καθήκον μας να μην συμπράξουμε οικειοθελώς σε πράξεις που στρέφονται κατά της ειρήνης και διευκολύνουν την επέκταση του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ