Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε θα περάσουν!

Αρχίζει το μεσημέρι ο αποκλεισμός του λιμανιού. Μια σειρά εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί γύρω από τις δύο εξέδρες στις πύλες

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αποκλείσει από σήμερα το μεσημέρι μέχρι αύριο Σάββατο, ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, συνεχίζοντας την πολύμορφη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση του και απαιτώντας να πάψει η Θεσσαλονίκη να αποτελεί το προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα εισβάλουν στη Γιουγκοσλαβία.

Την απόφαση του 24ωρου αποκλεισμού πήρε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενάντια στον Πόλεμο, σε συνεργασία με φορείς της πόλης. Στη διάρκεια της αντιπολεμικής εκδήλωσης θα εμποδιστεί η έξοδος πολεμικού υλικού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που μεταφέρονται μέσω του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ή βρίσκονται εγκατεστημένοι εκεί.

Το σκηνικό πολιορκίας του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) έχει αρχίσει να στήνεται από αργά χτες το βράδυ, ώστε σήμερα να ξεκινήσει από νωρίς η δράση. Εξω από την κεντρική πύλη και την πύλη 11 του ΟΛΘ, θα τοποθετηθούν δύο εξέδρες που θα αποτελέσουν το βήμα έκφρασης των ανθρώπων της πόλης και των γύρω περιοχών, για να δηλώσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο την αντίθεσή του στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε πολεμικό ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, ενώ δεκάδες καλλιτέχνες, ηθοποιοί και πανεπιστημιακοί έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις πολύμορφες δράσεις που θα αποκαλυφθούν εκεί. Ομάδες μαθητών θα κάνουν τη δική τους αντιπολεμική επέλαση στην περίφραξη του ΟΛΘ, διακοσμώντας τη με "γκράφιτι".Μιλώντας για το περιεχόμενο της κινητοποίησης ο Ζήσης Παπαδημητρίου καθηγητής του ΑΠΘ, μέλος της Πρωτοβουλίας, δήλωσε στο "Ρ": "Κινητοποιούμε το λαό ενάντια στη χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και των άλλων υποδομών της χώρας, ως εφαλτήριο στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον γειτονικών λαών. Καλούμε σε ειρηνικό αποκλεισμό του Λιμανιού και εκτιμούμε ότι ο λαός θα συμμετέχει μαζικά. Είναι πλέον φανερό πως αν δεν κινηθούν οι πολίτες, οι λαοί, δεν μπορούμε να περιμένουμε θετικές αλλαγές και φυσικά να δοθεί λύση στη φωτιά που άναψε στη γειτονιά μας. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν να καταλύσουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας. Απευθυνόμαστε σε διανοουμένους, ανθρώπους των Γραμμάτων και όλους τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Η εποχή μας είναι κρίσιμη και αν δεν κινητοποιηθούμε θα είμαστε έρμαια των ξένων δυνάμεων. Ο λαός πρέπει δυναμικά να συμβάλει στην αποτροπή των επικείμενων δυσμενών εξελίξεων".

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ενάντια στον Πόλεμο, το αργότερο μέχρι τις 10 του Μάη, ως επόμενο βήμα στη δράση της, θα οργανώσει πλατιά σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης, για να αποφασιστούν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων και μορφών αντίστασης στις πολεμοκάπηλες πρακτικές που αναπτύσσονται από τους ΝΑΤΟικούς στην περιοχή μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία στο λιμάνι από τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (2019-03-07 00:00:00.0)
Στο εδώλιο η αντιπολεμική δράση (2002-11-10 00:00:00.0)
ΑντιΝΑΤΟικός πυρετός (2001-07-04 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στη ΝΑΤΟική αρμάδα (2001-06-23 00:00:00.0)
Σήμερα δηλώνουν «παρών» στο αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο (2001-05-20 00:00:00.0)
Σε κλοιό πάλι το λιμάνι σήμερα το βράδυ (1999-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ