Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετοιμάζεται και η δεύτερη αποστολή βοήθειας

Εφτασαν στο Βελιγράδι οι πρώτοι 300 τόνοι της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από την Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας. Μαζί έφτασαν και τα πρώτα φορτία που συγκέντρωσαν ο "902" και ο "Ριζοσπάστης"

Η βοήθεια για τον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που συγκέντρωσε η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας, έφτασε την περασμένη βδομάδα στο Βελιγράδι. Επρόκειτο για δέκα νταλίκες που περιείχαν πάνω από 300 τόνους τρόφιμα και φάρμακα, που συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, χάρη στις προσπάθειες των μελών της Εταιρείας Ελληνοσερβικής Φιλίας και τη μεγάλη ανταπόκριση νομαρχιών, δήμων, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, απλών πολιτών, αλλά και όλων αυτών που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην έκκληση του "902" και του "Ριζοσπάστη".

Περίπου 200 άτομα, που συνοδεύαμε τη βοήθεια, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε συγκλονιστικές στιγμές, τόσο κατά τη διαδρομή, από τα γιουγκοσλαβικά σύνορα έως την πρωτεύουσα της Σερβίας, όσο και κατά την παραμονή μας στο Βελιγράδι.

Τα συναισθήματά μας ανάμεικτα: συγκίνηση από τις εκδηλώσεις των Σέρβων που μας συναντούσαν, οργή για τις άνανδρες εγκληματικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ, που ξεχείλισε με το χτύπημα στη σερβική κρατική τηλεόραση, το οποίο ζήσαμε από κοντά, αλλά και θυμός, πείσμα και δύναμη που μας μετέδιδε ο ηρωικός γιουγκοσλαβικός λαός, απέναντι σ' αυτούς, που θεωρούν τον κόσμο χωράφι τους.

Πέρα από τη βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, που την έχουν μεγάλη ανάγκη, ήταν φανερό ότι το γεγονός πως ήμασταν εκεί, πλάι τους, πως μοιραζόμασταν τα ίδια συναισθήματα, ήταν γι' αυτούς πολύ σημαντικό. Το αισθανόμασταν σε κάθε μας βήμα: όταν όλοι μαζί διαδηλώναμε με συνθήματα και τραγούδια στους δρόμους του Βελιγραδίου, κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Στην πλατεία Ελευθερίας, όπου καθημερινώς γίνεται αντιπολεμική συναυλία και στη γέφυρα του Βελιγραδίου, όπου κάθε νύχτα, χιλιάδες Σέρβοι πηγαίνουν σαν ανθρώπινη ασπίδα και απαντούν στους ήχους των βομβαρδισμών ενώνοντας τις φωνές τους με των καλλιτεχνών που τραγουδούν. Τα σέρβικα τραγούδια έδεσαν με τα ελληνικά του Βλάση Μπονάτσου που με τους συνεργάτες του συμμετείχε στην αποστολή.

Παρατεταμένα χειροκροτήματα και δάκρυα στα μάτια, έφερε ο λόγος του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη,που βρισκόταν εκείνες τις μέρες και αυτός εκεί, καθώς η δική του επίσκεψη στο Βελιγράδι συνέπεσε με την επίσκεψη της Εταιρείας Ελληνοσερβικής Φιλίας.

"Δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο οι αμερικανονατοϊκοί", είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: "Εζησα τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ξέρετε ποιο ήταν τότε το σύνθημα της ελληνικής νεολαίας που μαχόταν: "Πολεμάμε και τραγουδάμε". Αυτό εδώ απόψε, μού προκάλεσε αναπόληση των παλιών και μεγάλη συγκίνηση, όταν βλέπω εσάς να τραγουδάτε και να πολεμάτε με τον δικό σας τρόπο. Σας χαιρετώ και να είστε βέβαιοι ότι η νίκη θα είναι με τους λαούς των Βαλκανίων και πριν απ' όλα με το σερβικό λαό".

Σε λίγες μέρες μια ακόμα αποστολή θα φύγει για τη Γιουγκοσλαβία.

Εκεί όπου οι "πολιτισμένοι" της Δύσης παίρνουν ένα μάθημα πραγματικού πολιτισμού: Εκεί που ο δικός τους "πολιτισμός" των βομβαρδισμών, αντιμετωπίζεται με το τραγούδι, οι απειλές τους με το χιούμορ και η διάθεση επιβολής με την αγάπη για ανεξαρτησία, ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Αννα ΜΠΑΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφορά για πυραύλους S - 300 είχε ο Μιλόσεβιτς πριν τους βομβαρδισμούς του 1999 (2014-06-12 00:00:00.0)
Με... κυβερνητικό διάταγμα θα εκδοθεί στη Χάγη! (2001-06-23 00:00:00.0)
Στρατιωτικό δικαστήριο κατά Ζ. Τζίντζιτς (1999-07-02 00:00:00.0)
Εμπειρίες από Βελιγράδι και Ουάσιγκτον (1999-05-08 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν στο Βελιγράδι (1999-04-25 00:00:00.0)
Εξισώνει θύτες και θύματα (1999-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ