Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος των εμπόρων με τη "βούλα" της ΕΕ

Νέες ρυθμίσεις, που θα είναι δυσμενείς για τους σταφιδοπαραγωγούς και ωφέλιμες για τους εμπόρους - μεταποιητές, "σκαρώνουν" τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Ηδη έχει ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο πρότασης κανονισμού της ΕΕ για τη σταφίδα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Μάη και να βρει εφαρμογή από τη νέα εμπορική περίοδο. Τα επιτελεία των Βρυξελλών, μετά τα καταστροφικά μέτρα που αποφάσισαν μέχρι τώρα σε βάρος της καλλιέργειας σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών, έρχονται τώρα να επιβάλουν άλλη μια "παρτίδα" αντιαγροτικών μέτρων και παράλληλα να ικανοποιήσουν τα νέα αιτήματα των εμπόρων - μεταποιητών. Ετσι επιχειρούν να καθιερώσουν εκβιαστικά την υποχρεωτική υπογραφή συμβάσεων μεταποίησης (συμβόλαια) μεταξύ παραγωγών ή ομάδων παραγωγών και εμπόρων - μεταποιητών. Αυτό θα αποτελεί τον ένα απαραίτητο όρο για να δοθεί στους παραγωγούς η στρεμματική ενίσχυση. Ο άλλος που ίσχυε και πριν είναι η ύπαρξη ελάχιστων στρεμματικών αποδόσεων (210 κιλά το στρέμμα για την Κορινθιακή και 300 για τη Σουλτανίνα, αναφέρεται στην πρόταση κανονισμού).

Με την υποχρεωτική επιβολή υπογραφής συμβολαίων, όπου τίθεται και προθεσμία μέχρι την 1η Αυγούστου, επιχειρείται να δεθούν χειροπόδαρα οι παραγωγοί από τους εμπόρους. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και σε μια σειρά άλλες καλλιέργειες, όπου οι έμποροι - βιομήχανοι, εκβιάζοντας με τις επιδοτήσεις, αγοράζουν, μέσω συμβολαίων, με τις πλέον εξευτελιστικές εμπορικές τιμές (π.χ. καπνά, χυμοποιήσιμα πορτοκάλια). Στο πλαίσιο πάντα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εμπόρων - βιομηχάνων "ρίχνεται" στους σταφιδοπαραγωγούς και ένα "δόλωμα": Αν πουλήσουν την παραγωγή τους μέχρι τέλος Νοέμβρη, δηλαδή μέσα σε ένα τετράμηνο μετά τη λήξη της ημερομηνίας υπογραφής συμβολαίων, τότε θα μπορούν να παίρνουν στη συνέχεια το 70% της στρεμματικής ενίσχυσης ως προκαταβολή (στην πρόταση κανονισμού δεν καθορίζεται ο ακριβής χρόνος πληρωμής της, παρά μόνο αναφέρεται ότι απαιτούνται ένα σωρό δικαιολογητικά) και το υπόλοιπο 30% μέχρι τέλος Απρίλη. Διαφορετικά θα την εισπράττουν όπως και τώρα, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά τη συγκομιδή.

Κι η "πατέντα" αυτή της ΕΕ γίνεται επίσης για να έχουν οι έμποροι ένα ακόμα "όπλο" για να αγοράζουν κοψοχρονιάς, αφού οι σταφιδοπαραγωγοί δε θα μπορούν να έχουν εικόνα - μέσα στον Ιούλη - της συνολικής παραγωγής και της αγοραστικής ζήτησης, ώστε να μπορέσουν έτσι να "παζαρέψουν" ικανοποιητικές τιμές. Ακόμα, γίνεται για να μπορούν οι έμποροι να μαζεύουν την παραγωγή σταφίδας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και βασικά πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μπορούν έτσι να διαμορφώνουν ευνοϊκούς γι' αυτούς όρους αγοράς, δηλαδή να κερδοσκοπούν με την άνεσή τους, σε βάρος των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ