Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Κίνδυνος - θάνατος, με το νόμο!

Κυνική απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου για την καθυστέρηση απομάκρυνσης των καζανιών από την περιοχή: "Το θέμα είναι περίπλοκο - οι εταιρίες πετρελαιοειδών λειτουργούν νόμιμα"...

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατ' επανάληψη έχει δεσμευτεί για την απομάκρυνση των εταιριών πετρελαίου από το Πέραμα. Από καιρό υπάρχει μελέτη που αποδεικνύει ότι η παραμονή τους στο Πέραμα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, αφού ο εφοδιασμός του Λεκανοπεδίου γίνεται ήδη από τα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο. Ο κίνδυνος από πιθανό ατύχημα είναι κάτι παραπάνω από προφανής και από όλους ομολογημένος. Πρόσφατο παράδειγμα η περυσινή πυρκαγιά που από τύχη άλλαξε ο άνεμος την τελευταία στιγμή και αποτράπηκε η καταστροφή, όχι μόνο του Περάματος, αλλά και μεγάλου τμήματος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Και όμως... Ολα αυτά είναι "ψιλά γράμματα" για τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, τον οποίο το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιριών. Απαντώντας σε αναφορές των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Μπ. Αγγουράκη,αλλά και των Στέλλας Αλφιέρη και Μ. Μουσταφά του ΣΥΝ, αφού υποστηρίζει ότι το θέμα της μεταφοράς είναι πολύπλοκο, καταλήγει λέγοντας, ότι οι εγκαταστάσεις στο Πέραμα λειτουργούν νόμιμα, λες και το θέμα ζωής ή θανάτου χιλιάδων πολιτών είναι απλώς θέμα τυπικής νομιμότητας. Φυσικά δεν περιμέναμε περισσότερη ευαισθησία από έναν από τους δουλικότερους υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, όπως ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης. Αυτό που μας εκπλήττει είναι η ωμότητά του.

Ολόκληρη η κατάπτυστη απάντηση του "εκσυγχρονιστή" υπουργού είναι η παρακάτω:

"Το θέμα της μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων στο Πέραμα Αττικής είναι πολύπλοκο λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν για την εξεύρεση στην Αττική νέων θέσεων εγκατάστασης, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα ο εφοδιασμός της Αττικής με καύσιμα.

Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ μελέτησε επανειλημμένα το θέμα, διερεύνησε τέσσερις ευρύτερες περιοχές στην Αττική, οι οποίες εμφανίζονται ότι θα μπορούσαν να δεχτούν τις εγκαταστάσεις αυτές και προχώρησε σε εργασίες τοπογράφησης των ελευθέρων χώρων των περιοχών αυτών.

Επισημαίνεται ότι οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν προβλήματα που έχουν σχέση κυρίως με τη χρήση γης λόγω χαρακτηρισμού της ως δασική, με αρχαιολογικά θέματα κλπ.

Επίσης από το υπουργείο Ανάπτυξης διερευνήθηκε και μια περιοχή που υπέδειξε ο Δήμος Περάματος, πλην όμως δεν κατέστη δυνατή η διάθεσή της για τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να επαναπροσδιορίσει την έρευνα των προαναφερθέντων τεσσάρων περιοχών, ενώ θα ευρίσκεται σε επαφή με το δήμο Περάματος.

Οσον αφορά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που ευρίσκονται σήμερα στο Πέραμα, αυτές λειτουργούν νόμιμα με άδειες λειτουργίας που χορηγούνται πλέον με βάση το Νόμο 2616/97 και είναι αόριστης χρονικής διάρκειας. Οι άδειες αυτές τελούν υπό επανεξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με το άρθρο 13 του ανωτέρω νόμου.

Εξάλλου οι άδειες αυτές δίδονται με το σαφή όρο της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης όταν αυτή προσδιοριστεί χρονικά".

Να σημειωθεί ότι σε εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στρατιωτικοί στόχοι, με προφανείς συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Τούτο σε συνδυασμό με την έλλειψη δεύτερου δρόμου - που όλο κατασκευάζεται, αλλά παραμένει σταθερά στην αρχή - δείχνει ότι για τη σημερινή εξουσία της αστικής τάξης οι εργάτες που μένουν στο Πέραμα είναι προγραμμένοι σε κάθε περίπτωση.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ