Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέο "φέσι" 19 δισ. δραχμές στους δημότες

Νέο δάνειο, ύψους 19 δισ. δραχμών, αποφάσισε να πάρει η δημοτική αρχή της Αθήνας, με τη στήριξη του "γνήσιου" ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό εκφράζεται στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας και της παράταξης του Δ. Μπέη,αποφασίστηκε η σύναψη "αναπτυξιακού" δανείου, το οποίο θα αναλωθεί σε έργα - όπως υποστήριξαν οι δύο παρατάξεις - στις υποβαθμισμένες περιοχές. Ισχυρισμό, τον οποίο ακυρώνει η προηγούμενη εμπειρία που θέλει τα δάνεια να ξοδεύονται σε έργα "βιτρίνας" σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Παράλληλα, οι δύο παρατάξεις, αποφάσισαν να συγκροτηθεί "διαπαραταξιακή" επιτροπή, που θα εξειδικεύσει τους σκοπούς του δανείου, θα ιεραρχήσει τα έργα και θα διερευνήσει την αγορά για να πετύχει τους καλύτερους όρους σύναψης. Στην επιτροπή αρνήθηκαν να συμμετέχουν η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και η παράταξη της Μ. Δαμανάκη.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη λήψη δανείου, με πρόσχημα ισόποσο χρέος της κυβέρνησης προς το Δήμο, που η πρώτη δεν εξοφλάει.

Από την πλευρά της "Συμπαράταξης", ο Στ. Λάμπρου σημείωσε ότι η οικονομική ασφυξία που επικαλείται η δημοτική αρχή και η αδυναμία να κάνει έργο είναι παράγωγα της πολιτικής των κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα. Οτι η πολιτική αυτή συνίσταται στις περικοπές κοινωνικών δαπανών, το πετσόκομμα των πόρων των δήμων και την παρακράτηση 1,2 τρισ. δραχμών από τα θεσμοθετημένα έσοδά τους. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή ποτέ δε διεκδίκησε όσα οφείλει στο δήμο η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα συνήργησε στην πολιτική περικοπής των δημοτικών πόρων.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης", Λεων. Αυδής,επισήμανε ότι ούτε η δημοτική αρχή ούτε οι άλλες δύο - "κεντροαριστερές" - παρατάξεις της μειοψηφίας δεν έθιξαν την ασφυκτική κυβερνητική πολιτική απέναντι στο θεσμό. Και υπογράμμισε ότι ο δήμος πρέπει να αντισταθεί μαχητικά σε αυτή την πολιτική, με κλείσιμο των υπηρεσιών, διαδήλωση αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ