Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Νέο απεργιακό πρόγραμμα, από 10 Μάη, αποφάσισε η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην ηγεσία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, με κεντρικό αίτημα την εφαρμογή - με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις - του αντισυγκοινωνιακού - αντεργατικού νόμου 2669/98!

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ανδρ. Κολλάς στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση στο θέατρο "Ακροπόλ", η οποία τελικά, για μια ακόμα φορά, εξελίχθηκε σε απλή συγκέντρωση, λόγω έλλειψης απαρτίας, παρά την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.). Και βέβαια, η αποχή από τις συνελεύσεις, σε μια περίοδο με σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, δεν είναι τυχαία. Οι εργαζόμενοι μ' αυτό τον τρόπο "γυρίζουν την πλάτη" στην πλειοψηφία του ΔΣ, δεν την εμπιστεύονται, τη θεωρούν αναξιόπιστη και γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις, στόχος της πλειοψηφίας είναι να εκτονωθεί η αγανάκτηση των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο Α. Κολλάς επιχείρησε με μονόλογο να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική του... αγώνα για μικροβελτιώσεις, που δεν αλλοιώνουν ούτε στο ελάχιστο την πολιτική της κυβέρνησης. Και βέβαια, για να μην υπάρχει αντίλογος, μόλις τελείωσε το μονόλογο, διέλυσε τη συγκέντρωση, στερώντας τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων να μιλήσουν.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ και της ΑΣΚΕ ΟΑΣΑ εξέφρασαν τη ριζική τους διαφωνία με το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας πρέπει να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και στόχο τη ρήξη με την κυβέρνηση και την ανατροπή του αντισυγκοινωνιακού - αντεργατικού νόμου και όχι να λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης για να "περάσει" η κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, στηλίτευσαν τη στάση των παρατάξεων ΔΗΚΕ και "Αυτόνομη Συνεργασία" (ΣΥΝ), που κατά περίσταση, άλλοτε συμφωνούν με την ΠΑΣΚΕ και άλλοτε με "επαναστατικές κορόνες" προτείνουν "σκληρές" απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς στόχο και προοπτική.

ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ

Απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξαν και οι ηλεκτροδηγοί των ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), αντιδρώντας στην επιχειρούμενη κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ, αλλά και στην υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και του κοινωνικού ρόλου του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Το απεργιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 24ωρη απεργία αύριο και στάση εργασίας μεθαύριο Κυριακή, από 10 π.μ. έως 4 μ.μ. Νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και στάσεις εργασίας στις 5 Μάη 1999 (4 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας) και στις 9 Μάη (έναρξη βάρδιας μέχρι 9 π.μ. και 9 μ.μ. μέχρι τέλος της βάρδιας).

Στα ΗΛΠΑΠ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι να πάρει πίσω η διοίκηση τους αντεργατικούς κανονισμούς εργασίας, αλλά η πλειοψηφία στο ΔΣ του συνδικάτου έχει... διαφορετική άποψη. Στη χτεσινή γενική συνέλευση του κλάδου, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις προηγούμενων συνελεύσεων και να σταματήσουν τα συνδικαλιστικά τερτίπια, προτείνοντας σε διαφορετική περίπτωση την παραίτηση του προεδρείου. Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ, προφασιζόμενη ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ανέβαλε επ' αόριστον τη λήψη κάθε απόφασης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ