Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Στρατιωτικό δικαστήριο κατά Ζ. Τζίντζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΑΓΑ.-

Δικαστήριο του γιουγκοσλαβικού στρατού εκκίνησε χθες ποινική διαδικασία κατά του Ζόραν Τζίντζιτς,αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, για την αποφυγή των στρατιωτικών του υποχρεώσεων μετά την προσκλητήριο επιστράτευσης που του είχε αποσταλεί για να ενταχθεί στο γιουγκοσλαβικό στρατό κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών και όταν η χώρα βρισκόταν σε πολεμική κατάσταση, ανακοίνωσε χθες ο δικηγόρος του Τζίντζιτς, Σίνισα Νίκολιτς.

Ο Νίκολιτς πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία, το στρατιωτικό δικαστήριο διέταξε επίσημη έρευνα κατά του Τζίντζιτς και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία μία τέτοια έρευνα είναι αναγκαίο βήμα για να εξεταστεί εάν σταχυολογείται κατηγορητήριο και να εκδοθεί κατόπιν ένταλμα σύλληψης. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και εικοσαετή φυλάκιση. Ωστόσο, ο Νίκολιτς τόνισε ότι ο Τζίντζιτς ποτέ δεν έλαβε το προσκλητήριο αφού βρίσκεται στο εξωτερικό εδώ και περίπου δύο μήνες. Αρχικά, λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, βρέθηκε στο Μαυροβούνιο και μετά στην Ευρώπη, όπου και βρίσκεται μέχρι τώρα.

Για του λόγου το αληθές, ο Τζίντζιτς χθες από την τσέχικη πρωτεύουσα προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα έχει ανατραπεί. Τις δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντησή του στην Πράγα με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Επίσης, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει τη Σερβία στην προσπάθειά της για ανοικοδόμηση, μετά τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σε απόλυτη αρμονία με τα κελεύσματα της Δύσης, πρόσθεσε πως αυτή η βοήθεια δε θα πρέπει να συμβάλει στην παραμονή του Μιλόσεβιτς στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ