Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Υποκριτική η στάση των Ευρωπαίων"

Συνεχίζονται αντιδράσεις φορέων Ελλήνων εργαζομένων για την καταδίκη Οτσαλάν σε θάνατο

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσ/νίκης με καταγγελία του σημειώνει ότι "άμεσα εμπλέκεται η κυβέρνηση Σημίτη στη θανατική καταδίκη του Α. Οτσαλάν, του ηγέτη ενός λαού που διεκδικεί εδώ και χρόνια το δικαίωμα να έχει πατρίδα".

"Είναι δικαίωμα του κάθε λαού", συνεχίζει η καταγγελία, "να επιλέγει το δικό του τρόπο ανάπτυξης και τις δικές του μορφές πάλης (...). Η κυβέρνηση Σημίτη συνέπραξε στη σύλληψη και παράδοση του Α. Οτσαλάν στο φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας, ξέροντας εκ των πραγμάτων το αποτέλεσμα (...). Συνέπραξε να περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και ετοιμάζεται σήμερα να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

Οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως "η καταδίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τους στρατοκράτες της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη με τις συμφωνίες περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που υπαγορεύει η "νέα τάξη" των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και ουσιαστικά στοχεύει κατάκαρδα τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών (...). Σκοπός τους είναι να στείλουν το μήνυμα, ειδικά στους λαούς των Βαλκανίων, ότι θεωρείται τρομοκράτης όποιος αντιστέκεται στα τυχοδιωκτικά εγκληματικά σχέδιά τους". "Οι μηχανικοί και όλοι οι ναυτεργάτες δυναμώνουν τον αγώνα (...), δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κουρδικό λαό".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του τονίζει "υποκριτικό το ενδιαφέρον όλων αυτών που μιλούσαν για δίκαιη δίκη. Υποκριτικό το ενδιαφέρον τους σήμερα, ζητώντας τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, αφού τη στιγμή που τους ζητήθηκε η βοήθειά τους, τον οδήγησαν, και με την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, στην αγχόνη".

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων καταγγέλλει ότι "η προαποφασισμένη καταδίκη είναι αποτέλεσμα μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών, στις οποίες προχώρησαν πέρα από το τουρκικό καθεστώς, όλοι αυτοί που παρέδωσαν τον ηγέτη του κουρδικού λαού στους δημίους του. Οι ευθύνες των ΗΠΑ και των μυστικών τους υπηρεσιών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι μεγάλες. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποκρισία, αφού ζητάγανε δίκαιη δίκη από τους Τούρκους, την ίδια στιγμή που στηρίζανε και στηρίζουνε τους ισχυρισμούς ότι οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση του κ. Σημίτη επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για την καταδίκη του Οτσαλάν, αφού με ενέργειές της, ουσιαστικά, τον παρέδωσε στους δημίους του γιατί έτσι συνέφερε τα μεγάλα αφεντικά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις των διαφόρων κυβερνήσεων της ΕΕ, μαζί και της ελληνικής, να μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν. Εάν δεν το ήθελαν αυτό, θα του παρείχαν πολιτικό άσυλο και δε θα το παρέδιδαν στους Τούρκους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του κουρδικού λαού για τα δικαιώματά του και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν".

Την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό και την απαίτηση να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή στον Α. Οτσαλάν εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,τονίζοντας ότι "η καταδίκη του δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων" που θέλουν να επιβάλουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ".

"Στο πρόσωπο ενός ηγέτη - σημειώνεται - καταδικάζονται οι αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων, ο αγώνας του κουρδικού λαού, που ανησύχησε τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα".

Καταλήγοντας ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση Σημίτη για τη "συμβολή της στην υπόθεση Οτσαλάν", εκφράζει την ανησυχία του για τη "φλυαρία και της ελληνικής αστικής τάξης περί τρομοκρατίας που στόχο έχει να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας" και καλεί την εργατική τάξη σε επαγρύπνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεση Οτσαλάν (2007-02-16 00:00:00.0)
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ... (2000-02-16 00:00:00.0)
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό (1999-07-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις φορέων Ελλήνων εργαζομένων (1999-07-01 00:00:00.0)
Συνειδητά ΨΕΜΑΤΑ (1999-04-08 00:00:00.0)
Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός (1999-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ