Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Και νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΟΥΝΤΣΕΛΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Το κυνήγι των Κούρδων "τρομοκρατών" συνεχίστηκε και εντάθηκε χθες - από τουρκικό πεζικό, με την υποστήριξη αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων "Κόμπρα" - στην περιοχή του Τούντσελι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο Τούντσελι όταν μικρές ανταρτικές ομάδες επέδραμαν με βαρύ οπλισμό εναντίον θέσεων του τουρκικού στρατού σε απομακρυσμένα σημεία της τουρκικής υπαίθρου. Τα κυβερνητικά στρατεύματα "απέκρουσαν την επίθεση" υποστηριζόμενα από αμερικανικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Κόμπρα".

Δε δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για απώλειες.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον περασμένο Φλεβάρη αποτέλεσε βαρύ πλήγμα κατά του ανταρτικού κινήματος, αλλά το ΡΚΚ έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αιματοχυσία σε περίπτωση που εκτελεστεί ο ηγέτης του.

"Επιθέσεις" σε γερμανικό έδαφος

Συνεχίστηκαν χθες οι επιθέσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις σε πόλεις της Γερμανίας, που οι αρχές αποδίδουν στην οργή των Κούρδων για την καταδίκη Οτσαλάν σε θάνατο.

Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε 12 αυτοκίνητα σε έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τούρκου εμπόρου στην πόλη Τούτλινγκεν, κοντά τη Στουτγκάρδη με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές 150.000 μάρκων, κατά την αστυνομία. Δεν τραυματίστηκε κανείς.

Σε άλλη επίθεση στη Στουτγκάρδη, άγνωστοι έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον ενός καταστήματος Τούρκου και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις ύποπτους Κούρδους. Προχθές, αναφέρθηκαν επιθέσεις σε τουρκικά εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, γκαράζ, φαστ φουντ και πολιτιστικά κέντρα, από αγνώστους σε τουλάχιστον εννέα πόλεις.

Την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Οτσαλάν, έγιναν αρκετές ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες γερμανικές πόλεις. Το Φλεβάρη, όταν είχε συλληφθεί ο ηγέτης του ΡΚΚ, είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια.

Στη Γερμανία εκτιμάται πως διαμένουν περίπου δύο εκατομμύρια Τούρκοι και περίπου 500.000 Κούρδοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 11.000 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο συντονιστής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην καγκελαρία, Ερνστ Ούρλαου, είπε πως για τις ενέργειες αυτές ευθύνεται το ΡΚΚ, το οποίο ακολουθεί διπλή τακτική στη Γερμανία: "Από τη μία πλευρά μία μετριοπαθή πολιτική που υποδηλώνει ειρηνικές προθέσεις, από την άλλη βίαιες επιθέσεις εναντίον του εχθρού: των Τούρκων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ